«Αν δεν έχεις θέληση για μάθηση κανείς δεν μπορεί να σε βοηθήσει, αν όμως είσαι αποφασισμένος να μάθεις κανείς δεν μπορεί να σε σταματήσει!»

Η ώρα των εγγραφών για τη νέα σχολική είναι προ των πυλών, με αποτέλεσμα το άγχος των γονιών για την σωστή επιλογή να αυξάνεται κατακόρυφα! Κακά τα ψέματα, δεν είναι εύκολη υπόθεση στις μέρες μας, να επιλέξει κανείς το σωστό φροντιστήριο, που θα οδηγήσει το παιδί του στην επιτυχία. Ποια είναι όμως τα απαραίτητα συστατικά για να την επιτύχουμε; Με βάση ποια κριτήρια θα πρέπει ο γονιός και το παιδί να επιλέξουν το φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης στο οποίο θα απευθυνθούν; Απαντήσεις σε αυτά και ακόμη τόσα ερωτήματα που μας «ταλαιπωρούν», έρχονται να δώσουν οι ιδιοκτήτες του Δια Βίου Σπουδαστήριο, Γιάννης και Δημήτρης Ζαχαρόπουλος.

Δημήτρης Ζαχαρόπουλος, Οικονομολόγος

Πόσα χρόνια λειτουργεί το Δια Βίου Σπουδαστήριο;

Το Δια Βίου Σπουδαστήριο αποτελεί ένα επαγγελματικό εγχείρημα γνωστών εκπαιδευτικών με πολυετή διδακτική παρουσία στον Πειραιά, ιδρύθηκε το 2016 και φιλοδοξεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα στον χώρο των φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης. Ήδη στα δύο πρώτα χρόνια της λειτουργίας του έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη μαθητών και γονέων οι οποίοι μιλούν για το υψηλό ποσοστό των επιτυχιών μας, τον άψογο επαγγελματισμό μας αλλά και το φιλικό περιβάλλον.

Τι δημιούργησε την ανάγκη σας για το εγχείρημα αυτό;

Σε ένα πλαίσιο οικονομικής και πολιτικής κρίσης, οι συχνές αλλαγές στη δομή του Γυμνασίου και του Λυκείου αλλά κυρίως του συστήματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση απλά επιδείνωσαν την κατάσταση δημιουργώντας ένα κλίμα αβεβαιότητας στους μαθητές και τις οικογένειές τους που έβλεπαν τις επιλογές για σπουδές και επαγγελματική αποκατάσταση να περιορίζονται. Στη συγκυρία αυτή πήραμε την απόφαση να συγκεντρώσουμε μια ομάδα έμπειρων εκπαιδευτικών και να δημιουργήσουμε έναν χώρο όπου ο τρόπος διδασκαλίας και εξέτασης των μαθημάτων θα είναι προσαρμοσμένος στις απαιτήσεις αυτής της ρευστής εποχής και στις αλλαγές που προωθούνται στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στον χώρο των φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει το Δια Βίου Σπουδαστήριο από τα υπόλοιπα; Γιατί να σας εμπιστευθούν οι γονείς και γιατί οι μαθητές να εγγραφούν;

Δουλεύουμε ποιοτικά για την αριστεία! Εξ αρχής επιδίωξή μας ήταν να μη δημιουργήσουμε άλλο ένα φροντιστήριο που απλά θα βοηθούσε τους μαθητές στη μελέτη των σχολικών μαθημάτων τους και την επίλυση των εργασιών τους. Θεωρούμε πως κάτι τέτοιο τελικά αδρανοποιεί νοητικά τους μαθητές αφού καταβάλλουν την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια χωρίς διάθεση για αυτοβελτίωση. Αντίθετα, εμάς πρωταρχικός στόχος μας είναι η ενεργοποίηση των δυνατοτήτων και η μεγιστοποίηση της απόδοσης των μαθητών, η προσέλκυση του ενδιαφέροντός τους για τη γνώση, η ανάπτυξη της κριτικής τους ικανότητας, της προσαρμοστικότητας και της πρωτοτυπίας στη σκέψη τους.

Με βάση ποια κριτήρια επιλέγετε τους καθηγητές του φροντιστηρίου σας;

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το εκπαιδευτικό πλεονέκτημα του φροντιστηρίου μας είναι οι καθηγητές μας. Για την επιλογή τους πέρα από την έμφαση που δίνουμε στη διδακτική εμπειρία μας ενδιαφέρει επίσης να έχουν ευρύ πεδίο γνώσεων και παιδαγωγική εκπαίδευση σε συνδυασμό με διαπροσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες.

 

Γιάννης Ζαχαρόπουλος, Φιλόλογος

Ποια είναι η πρόταση του Δια Βίου Σπουδαστηρίου για την προετοιμασία εισαγωγής των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση;

Προτείνουμε στους μαθητές να εγγραφούν από την Α΄ Λυκείου ώστε να καλύψουν έγκαιρα τα κενά και τις ελλείψεις του Γυμνασίου, να θέσουν γερές βάσεις και να αντιμετωπίσουν με άνεση και αξιώσεις τα γνωστικά αντικείμενα της ομάδας προσανατολισμού τα επόμενα 2 έτη. Επίσης, προτείνουμε στους μαθητές της B΄ Λυκείου να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα διετούς προετοιμασίας με ώρες διδασκαλίας αφιερωμένες στην ύλη των πανελληνίων εξετάσεων ώστε να σιγουρέψουν την εισαγωγή τους σε σχολές της επιλογής τους με την πρώτη προσπάθεια.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται πως τα τμήματα στα φροντιστήρια είναι πολυμελή με αποτέλεσμα να μη γίνεται σωστή προετοιμασία; Μήπως είναι πιο παραγωγικά τα ιδιαίτερα μαθήματα; Ποια είναι η δική σας άποψη;

Στο Δια Βίου Σπουδαστήριο ανατρέπουμε την εικόνα αυτή. Δημιουργούμε αυστηρά 3 – 5μελή τμήματα με βάση τις ανάγκες αλλά και τους στόχους των μαθητών, ενώ παρέχουμε και ιδιαίτερα μαθήματα σε όποιον επιθυμεί μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση. Θεωρούμε πως η ομαδικότητα είναι ένα εξαιρετικό μαθησιακό εργαλείο. Ο μαθητής αφομοιώνει καλύτερα σε ένα κοινωνικό περιβάλλον, παρακινείται από τους υπόλοιπους, διδάσκεται από τις επιτυχίες και τα λάθη τους, βάζει στόχους βλέποντας αυτούς που ήδη έχουν προχωρήσει, αλλά ταυτόχρονα δεν απογοητεύεται γιατί γνωρίζει ότι υπάρχουν κι άλλοι που ακολουθούν.

Αναφορικά με τον επαγγελματικό προσανατολισμό πόσο συνειδητοποιημένοι είναι οι μαθητές σήμερα; Ποια είναι η συνεισφορά σας ως φροντιστήριο;

Οι μαθητές σήμερα ζουν σε μια χώρα πληγωμένη από μια βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση όπου όλα τα δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών αλλάζουν. Ως φροντιστήριο κρίνουμε απαραίτητη τη συμβουλευτική σταδιοδρομίας και επαγγελματικού προσανατολισμού. Οργανώνουμε, λοιπόν, ημερίδες σε μια προσπάθεια προσέγγισης των μαθητών μας με άτομα που έχουν ήδη αναπτύξει επαγγελματική δραστηριότητα σε διάφορους τομείς της οικονομίας ώστε να τους βοηθήσουν να συνδέσουν τις σπουδές τους με την αγορά εργασίας.

Ποια είναι η αποτίμησή σας για τις επιδόσεις των φετινών σπουδαστών σας στις Πανελλήνιες Εξετάσεις;

Οι φετινές επιδόσεις ήταν καταπληκτικές, κάτι που επιβεβαίωσαν τα στατιστικά του υπουργείου παιδείας. Είμαστε περήφανοι γιατί υπάρχουν μαθητές μας που συγκαταλέγονται στους κορυφαίους επιτυχόντες της Ελλάδας!

Αλκιβιάδου 131, Πειραιάς. Τ: 2104100133  FB: Δια Βίου Σπουδαστήριο

www.dvs.edu.gr