Ο Γιάννης Γκόβας, Grandmaster Taekwondo 8 Dan και ιδιοκτήτης της σχολής Taekwondo, Jaguar, μας λύνει όλες τις απορίες!

Πως προέκυψε η ενασχόλησή σας με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα, γιατί επιλέξατε το Taekwondo;
Γνώρισα το Taekwondo στα 12 μου, καθώς ήμουν ένα πολύ αδύνατο παιδάκι και κανείς δεν με έπαιρνε στα σοβαρά. Έπρεπε λοιπόν, να μπορώ να αντιμετωπίσω τα άλλα παιδιά που με πείραζαν. Στην συνέχεια μέσα από τις προπονήσεις μου κατάλαβα ότι είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από κλωτσιές και μπουνιές. Είναι δύναμη μυαλού και ψυχής. Με σκληρές προπονήσεις και πολύ δουλειά, το αποτέλεσμα ήταν να είμαι Πρωταθλητής Ελλάδας και μέλος της Εθνικής Ομάδας για πολλά χρόνια. Συνεχίζω μέχρι και σήμερα να μαθαίνω παρόλο που είμαι GrandMaster 8 Dan – ο μεγαλύτερος βαθμός που έχει δοθεί στην Ελλάδα και το οποίο κατέχουμε πολύ λίγοι. Πριν 3 χρόνια έγινα και επίσημα ένας από τους 2 Έλληνες Δασκάλους – εξεταστές Dan της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Αυτή την στιγμή είμαι Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Προπονητών Taekwondo και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Γυμναστηρίων. Επίσης, έχω ρόλο τεχνικού διευθυντή σε θέματα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Taekwondo. Όλα αυτά τα χρόνια έχω περάσει από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, Εκπαιδευτήρια Διαμαντόπουλος (καθηγητής Taekwondo), City Unity College (καθηγητής Ειδικότητας Taekwondo), ήμουν πάνω από 10ετία εκπαιδευτής της επίλεκτης ομάδας βατραχανθρώπων ΟΥΚ, ενώ είμαι καθηγητής και στις σχολές προπονητών Taekwondo της γενικής γραμματείας αθλητισμού.
Μετράτε δεκάδες διακρίσεις μέσα στα χρόνια της ενασχόλησής σας με το άθλημα. Τι θα συμβουλεύατε ένα παιδί που θα ήθελε να φτάσει το επίπεδό σας;
Το παιδί πρέπει να βρει το δικό του κίνητρο γιατί να ασχοληθεί με το Taekwondo. Αρκετές φορές βλέπουμε τα παιδιά να χάνονται για διάφορους λόγους (εφηβεία, οικογενειακή κατάσταση κ.α. ). Εκεί πρέπει να εμπιστευτούν έναν άνθρωπο που γνωρίζει το Taekwondo και δεν είναι άλλος από τον δάσκαλο. Εκεί καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η επιλογή του Δασκάλου, γιατί τα παιδιά δεν ακούνε λόγια αλλά βλέπουν και αντιγράφουν συμπεριφορές, συνήθειες και νοοτροπίες. Αν υπάρχει και ταλέντο σίγουρα βοηθάει αλλά δεν είναι το πρώτο στην λίστα. Στατιστικά οι αθλητές που έχουν διαπρέψει ήταν οι πιο εργατικοί.
Εκτός από την Ελλάδα έχετε μαθητεύσει και στην Κορέα. Που εντοπίζετε τις διαφορές, εάν υπάρχουν, όσον αφορά στο επίπεδο του Taekwondo αλλά και στους εκπαιδευτές;
Στην Κορέα το Taekwondo είναι το εθνικό τους σπορ. Αυτή την στιγμή όλος ο κόσμος ασχολείται με το Αγωνιστικό Ολυμπιακό Άθλημα του Taekwondo, αλλά στην Κορέα έχουν αναπτύξει το Αγωνιστικό Τεχνικό Taekwondo, freestyle Taekwondo & street fight taekwondo, σπασίματα και το τελευταίο που δουλεύουν είναι για αγώνες ομάδων επίδειξης. Η Ακαδημία μας είναι η μοναδική που δουλεύει σε ξεχωριστά τμήματα όλα τα παραπάνω με πιστοποιημένους και ειδικευμένους προπονητές.


Εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια διατηρείτε την επαγγελματική ακαδημία Taekwondo,Jaguar, στο Κερατσίνι, ενώ ακολούθησε παράρτημα της σχολής με νέα τμήματα, στον Διόνυσο. Που οφείλεται κατά τη γνώμη σας η τεράστια επιτυχία που γνωρίζει;
Αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε. Έπειτα όλοι οι άνθρωποι που είναι μαζί μου, είναι επαγγελματίες, ψάχνουμε μαζί τη γνώση, ακολουθούμε την πορεία της εξέλιξης και δεν παρεκκλίνουμε ούτε χιλιοστό από τον στόχο μας, ο οποίος δεν είναι μόνο πως θα βγει κάποιος πρωταθλητής αλλά και πως θα αγαπήσει την άθληση, θα εκτονωθεί, θα μάθει αυτοάμυνα, θα θωρακίσει την υγεία του και θα κάνει την άσκηση τρόπο ζωής. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν περάσει από τις σχολές μου εκατοντάδες αθλητές, παγκόσμιοι, Ευρωπαϊκοί και Πανελλήνιοι πρωταθλητές Ταεκβοντο. Πάρα πολλοί από τους Νέους Προπονητές που υπάρχουν σήμερα, ήταν μαθητές μου και είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτό. Όλη αυτή η εμπειρία μας έχει δώσει τα εφόδια να ξέρουμε πως θα φτάσουμε τον κάθε αθλητή στον στόχο του.
Σε ποιες ηλικίες αλλά και επίπεδα απευθύνονται τα μαθήματα που πραγματοποιούνται στη σχολή;
Δεν υπάρχει όριο ηλικίας. Το Taekwondo απευθύνεται σε όλους! Υπάρχουν τμήματα προσχολικής ηλικίας με ασκήσεις σε μορφή παιχνιδιού, παιδικά, εφηβικά, προαγωνιστικές, αγωνιστικές ομάδες και τμήματα ενηλίκων.
Τι άλλο μπορεί κανείς να παρακολουθήσει εκτός από μαθήματα Taekwondo;
Αυτοάμυνα, Personal Training, TRX , Pilates, Ακροβατικά, υπάρχουν ατομικά προγράμματα στο κομμάτι της παχυσαρκίας (ατομικά και προσαρμοσμένα ανάλογα με τις ενεργειακές δαπάνες του καθενός έπειτα από εργομετρική αξιολόγηση).
Ποιος ο στόχος/ το όραμα της σχολής;
H δημιουργία κορυφαίων αθλητών με ευγενή άμιλλα και υγιή ανταγωνισμό. Για εμάς η άσκηση και το Taekwondo είναι τρόπος ζωής, έκφρασης και σκέψης. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να μεταδώσουμε σε όλους τους αθλητές!

Δεμερτζή 62 & Ηπείρου 2Α, Κερατσίνι. Τ: 2104321191 FB: Taekwondo Jaguar
www.taekwondo-jaguar.gr