Θεωρείτε ότι το να συνδυάζει κανείς οικογένεια και καριέρα είναι πράγμα απίθανο; Εμείς συναντήσαμε πέντε γυναίκες που ασχολούνται ενεργά με το momblogging και μας αποκάλυψαν το μυστικό της επιτυχίας! Έχουν οικογένεια και ταυτόχρονα διαπρέπουν σε έναν κλάδο που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα, το blogging. Το ξεκίνησαν ως χόμπι και τελικά έγινε βασική εργασία τους, στην οποία πετυχαίνουν και κερδίζουν. Ο χρόνος αυτών των γυναικών μοιράζεται, ίσως όχι ανάλογα, ανάμεσα στην οικογένεια, τη δουλειά και τον εαυτό τους. Επιτυχία στη δουλειά, οικονομική ανεξαρτησία και οικογένεια; Ναι, είναι εφικτός στόχος τελικά!

Γράφει η Αγγελική Μπαλτσιώτη

Εύη Σταθάτου
Founder / Owner & Chief Editor @www.mytwins.gr,

Πότε και πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το blogging;
Πριν από τέσσερα χρόνια έκανα μια μεγάλη στροφή στην καριέρα μου. Η έμπνευση για τη νέα μου δραστηριότητα ήταν και είναι τα παιδιά μου και από αυτήν γεννήθηκε το www.mytwins.gr, ένα site που απευθύνεται στους γονείς και εξειδικεύεται στο μεγάλωμα των δίδυμων παιδιών και στις προκλήσεις που αυτό έχει. Στην πορεία μπήκε στη ζωή μου το blogging, δηλαδή η πιο προσωπική επαφή με τις μαμάδες και έτσι δημιουργήθηκε το προσωπικό μου blog, το Evi’s Stories που θα βρει κανείς μέσα στο myTwinsGr.

Ποιοι ήταν οι στόχοι σου ως blogger όταν ξεκίνησες;
Οι δικοί μου στόχοι, από το ξεκίνημά μου μέχρι και σήμερα, είναι να είμαι κοντά με τις μαμάδες και να μοιράζομαι εμπειρίες αλλά και να τους δίνω πρακτικά, βιωματικά tips που μπορεί να τις βοηθήσουν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της σύνθετης σημερινής καθημερινότητας.

Πώς εμπνέεσαι τη θεματολογία σου;
Καθημερινή έμπνευση για μένα αποτελούν τα παιδιά μου και οι προκλήσεις που εγώ αντιμετωπίζω σε κάθε καινούρια ηλικιακή φάση των παιδιών που έρχεται. Πολλά από τα θέματα που αναλύω στο blog προέρχονται και από τις ίδιες τις μαμάδες που με ρωτάνε τη γνώμη μου πάνω σε δικούς τους προβληματισμούς. Και ειλικρινά απολαμβάνω κάθε στιγμή αυτής της ουσιαστικής σχέσης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ μας μέσα από το blogging.

Πώς βιώνεις και τι σου προσφέρει το blogging στη καθημερινότητά σου;
Το blogging μου δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσω μια προσωπική, άμεση σχέση με τις άλλες μαμάδες και συγχρόνως να καταγράψω στιγμές, συναισθήματα, σκέψεις που θα μου θυμίζουν πάντα τα πρώτα μου χρόνια ως μαμά.
Μέσα από το blogging ανακάλυψα και την αγάπη μου για το γράψιμο, αφού μέσα από αυτό οδηγήθηκα στη συγγραφή του πρώτου μου βιβλίου με τίτλο «Ο ξεχωριστός κόσμος των διδύμων» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Τι θεωρείς ότι προβληματίζει περισσότερο τις σύγχρονες μαμάδες;
Οι μαμάδες προβληματιζόμαστε αρχικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μας, όταν περιμένουμε το μωρό μας και ίσως μας τρομάζει λίγο το άγνωστο της μητρότητας. Θέματα που απασχολούν πολύ συχνά τις μαμάδες είναι το θέμα του βραδινού ύπνου, το διάβασμα για το σχολείο, ο ανταγωνισμός των αδερφών και η σχέση με τους γονείς, όπως διαμορφώνεται σε κάθε ηλικία.

Άννα Παπαρίζου
Founder / Owner & Chief Editor @www.dreamista.gr

Πότε και πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το blogging;
Το καλοκαίρι του 2014. Ήταν μια χρονιά γεμάτη ταξίδια. Επίσης, ήθελα να κάνω κάτι δικό μου που να συνδυάζει την αγάπη μου για το γράψιμο και τη φωτογραφία με το πάθος μας για ταξίδια. Και έτσι έγινε. Τον Οκτώβρη, βγήκα online με το www.dreamista.gr, ένα από τα πρώτα ελληνικά Travel Blogs.

Ποιοι ήταν οι στόχοι σου ως blogger όταν ξεκίνησες;
Από την αρχή, ήθελα να κάνω κάτι επαγγελματικό. Έτσι, είχα αρθρογραφία 3 φορές την εβδομάδα, παρουσία σε 4 μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαφημίσεις, επαφές με πελάτες, πήγαινα σε εκδηλώσεις. Όταν δύο χρόνια μετά, είχα γίνει μαμά διδύμων, ήξερα ότι το Dreamista θα αλλάξει θεματολογία, διατηρώντας όμως τον ίδιο επαγγελματισμό. Τον Φλεβάρη του 2017, κάναμε το πρώτο μας οικογενειακό ταξίδι και η θεματολογία μου από τότε έχει μετατρέψει το Dreamista στο μοναδικό ελληνικό Family Travel Blog για ταξίδια με δίδυμα/μωρά. Αυτός σίγουρα δεν ήταν ένας από τους αρχικούς μου στόχους. Σίγουρα όμως μου αρέσει πολύ που έχω αλλάξει πορεία και έχω αποκτήσει τόσο ενδιαφέρουσα εξειδίκευση!

Πώς βιώνεις και τι σου προσφέρει το blogging στη καθημερινότητά σου;
Τα δίδυμα είναι τώρα 22 μηνών και είμαι ακόμα σπίτι μαζί τους. Το blogging μου χαρίζει ένα όμορφο διάλειμμα από την καθημερινή ενασχόλησή μου με τα παιδιά. Η οποία, βασικά, μεταφράζεται σε μαγείρεμα, καθαριότητα και γενικά, house managing! Ταυτόχρονα, τα συχνά ταξίδια που κάνουμε για το Dreamista είναι μεγάλη ικανοποίηση.

Τι θεωρείς ότι προβληματίζει περισσότερο τις σύγχρονες μαμάδες;
Ο ταξιδιωτικός τους προορισμός. Θα πρέπει να είναι φιλικός προς οικογένειες, και αυτό σημαίνει κάτι διαφορετικό ανάλογα με την ηλικία των παιδιών.
Το φαγητό βλέπω ότι είναι επίσης μεγάλο θέμα προβληματισμού, καθώς και ο θηλασμός.
Τίποτε δεν είναι εύκολο όταν έχεις παιδιά, πόσο μάλλον όταν είναι μικρά ή δίδυμα. Η πληθώρα βιβλίων και mom blogs παγκοσμίως βοηθάει εξαιρετικά στο να προσφέρει λύσεις στις νέες μαμάδες, οι οποίες θέλουν να ενημερώνονται για τα πάντα.

Μαίρη Λιόντου
Founder / Owner & Chief Editor @www.mommyjammi.gr

Πότε και πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το blogging;
Ξεκίνησα το blogging το 2015 με σκοπό να μοιράζομαι τις ιδέες μου, τους προβληματισμούς μου με άλλες μαμάδες. Ξεκίνησα με βασικό μου πυρήνα την δημιουργική απασχόληση του παιδιού προσχολικής ηλικίας στο σπίτι. Blogging με προσωπικές μου αναρτήσεις με δικές μου κατασκευές και προτάσεις καθώς επίσης και ποικίλη θεματολογία που ενδιαφέρει τη μαμά και τη γυναίκα.

Πώς εμπνέεσαι τη θεματολογία σου;
Η θεματολογία μου έχει να κάνει με τα ενδιαφέροντα και τις ανησυχίες μιας μαμάς που πάνω από όλα είναι και γυναίκα. Παιδί, οικογένεια, ψυχολογία, συνταγές, αστρολογία, κατασκευές, βιβλίο, ομορφιά, υγεία. Τι σκέφτομαι εγώ; Τι αναζητώ ανά διαστήματα και ανάλογα τη χρονική περίοδο; Αυτό που αναζητώ και σκέφτομαι αυτό προσφέρω στο κοινό μου, εγώ και οι αρθρογράφοι μου.

Πώς βιώνεις και τι σου προσφέρει το blogging στη καθημερινότητά σου;
Το blogging ξεκίνησε ως χόμπι, το χόμπι έγινε παράλληλα και επάγγελμα. Όταν αυτά τα δύο παντρεύονται τότε μια μαγεία ξεκινά…Μαζί όμως με τη μαγεία υπάρχει η δουλειά, οι αμέτρητες ώρες επάνω στον υπολογιστή, η συνέπεια, η ευθύνη στο να βγάζεις ένα όμορφο αποτέλεσμα και κάθε φορά να αλλάζεις, να βελτιώνεσαι και να ακολουθείς την εποχή σου.

Τι θεωρείς ότι προβληματίζει περισσότερο τις σύγχρονες μαμάδες;
Η οικονομική κρίση είναι αυτή που άλλαξε κατά πολύ το σκεπτικό όχι μόνο των μαμάδων αλλά και των οικογενειών στο σύνολό τους. Η απασχόληση στο σπίτι με τα παιδιά αφού πολλές μαμάδες έχασαν τις δουλειές τους, οικονομικές προτάσεις για βόλτες και δώρα, κατασκευές τύπου “άλλαξέ το” στο σπίτι με απλά υλικά, tips ομορφιάς και υγείας που ταυτόχρονα θα μας εξοικονομήσουν χρήματα. Ό,τι μας απασχολεί είναι καλό να το συζητάμε.

Μυρτώ Κάζη
Founder / Owner & Chief Editor @www.yes-i-am.gr

Πότε και πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το blogging;
Το motherblogging δεν είναι κάτι που αποφασίζεις. Προκύπτει από μία αδιανόητη εσωτερική ανάγκη, από μια ανάγκη να μοιραστείς, να γράψεις, να συζητήσεις, να αφουγκραστείς. Έτσι ξαφνικά βρίσκεσαι με ένα μωρό να κολυμπάει στην κοιλιά σου και ένα laptop στα γόνατά σου και γράφεις, γράφεις, γράφεις… Κάπως έτσι, πολύ απλά, προέκυψε το www.yes-i-am.gr.

Ποιοι ήταν οι στόχοι σου ως blogger όταν ξεκίνησες;
Ο στόχος μου είναι ένας και παραμένει. Να πω τις αλήθειες της μητρότητας, να τις μοιραστώ με τις followers μου και να τις κάνω να πουν ένα μεγάλο «ουφ» ανακούφισης. Η πραγματικότητα όμως, είναι πολύ πιο απαιτητική! Αυτή την αλήθεια ήθελα να μοιραστώ με τις μαμάδες που με ακολουθούν. Την εικόνα της αληθινής μαμάς.

Πώς εμπνέεσαι τη θεματολογία σου;
Η καθημερινότητά μου αποτελεί τη μία και μοναδική πηγή έμπνευσης. Τα παιδιά μου, η εξέλιξή τους, οι σκέψεις μου, τα άγχη, τα προβλήματα και οι χαρές. Η στιγμή της γέννησης, η δυσκολία του θηλασμού, οι πρώτες αρρώστιες, τα άγχη μιας μαμάς που κρατάει για πρώτη φορά το μωρό της στην αγκαλιά της, η εμπειρία της δεύτερης εγκυμοσύνης, η πρώτη μέρα στο σχολείο, οι πρώτες διακοπές, το πρώτο “μαμά σε αγαπώ”.

Τι θεωρείς ότι προβληματίζει περισσότερο τις σύγχρονες μαμάδες;
Θεωρώ ότι η υπερπληροφόρηση που προκύπτει από το ίντερνετ, μας έχει αποτρελάνει. Το παιδί μας μπορεί να έχει πυρετό και το μυαλό μας πάει σε χίλια διαφορετικά πράγματα, συχνά πολύ ακραία. Μας λείπει η απλότητα, η ανεμελιά που ίσως είχαν οι δικιές μας μαμάδες. Από τη μία το σπίτι, τα παιδιά, η ανάγκη μας να είμαστε κοντά τους σε κάθε λεπτό της ζωής τους και από την άλλη οι απαιτήσεις μιας ζωής που μας θέλει businesswomen, επιτυχημένες καριερίστες, πάντα διαθέσιμες σε συνεργάτες και αφεντικό ακόμα και στις 12 το βράδυ όταν θηλάζουμε για δέκατη φορά το μωρό μας.

Έφη Αργυροπούλου
Founder / Owner & Chief Editor @www.workingmoms.gr

Πότε και πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το blogging;
Το blogging μπήκε στη ζωή μου ξαφνικά και αναπάντεχα τον Ιανουάριο του 2013. Έπειτα από πολλά χρόνια συνεχόμενης δουλειάς έμεινα ξαφνικά άνεργη στο σπίτι με τον μόλις 2μισή χρονών γιο μου τον Κωνσταντίνο. Τότε ξεκίνησα το blogging και το www.workingmoms.gr το οποίο ξεκίνησε σαν ψυχοθεραπεία και προσωπική ανάγκη να κάνω κάτι για τον εαυτό μου, να επικοινωνώ με άλλες μαμάδες, και εξελίχθηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα και αγαπημένα portal μαμάδων του διαδικτύου.

Πώς εμπνέεσαι τη θεματολογία σου;
Η θεματολογία είναι ομαδική δουλειά. Έχω μια πλειάδα συνεργατών που μου στέλνει άρθρα ποικίλης θεματολογίας. Εγώ συντάσσω περισσότερο ότι έχει να κάνει με βιβλία, έχω συνεργασία με πολλούς εκδοτικούς και τα παρουσιάζω μαζί με τα παιδιά μου, προτείνω εξόδους και προϊόντα που έχω δοκιμάσει μαζί τους και τα συστήνω ανεπιφύλακτα στο κοινό μου.

Πώς βιώνεις και τι σου προσφέρει το blogging στη καθημερινότητά σου;
Το blogging μου προσφέρει διασκέδαση, χαλάρωση, όμορφες και νέες γνωριμίες και χωρίς να το περιμένω αναγνωσιμότητα. Η μεγαλύτερη ευχαρίστησή μου είναι όταν με σταματάνε μαμάδες στις βόλτες που πηγαίνω με τα παιδιά μου στα πάρκα, στους παιδότοπους, στα θέατρα και μου αναφέρουν πόσο τους αρέσει το blog μου.

Τι θεωρείς ότι προβληματίζει περισσότερο τις σύγχρονες μαμάδες;
Ένα από τα θέματα που θεωρώ ότι προβληματίζει τις σύγχρονες μαμάδες και αυτός είναι ο λόγος που ορμώμενη έγραψα το πρώτο μου παραμύθι «Η Οδύσσεια του μικρού Οδυσσέα», είναι η πλεονεξία των παιδιών μας. Το αποτέλεσμα να «δημιουργούμε» παιδιά «καλομαθημένα» χωρίς όρια που όλο ζητάνε και εμείς οι γονείς τις περισσότερες φορές είμαστε ανήμποροι να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση.