Ολοένα και περισσότερο τελευταία ακούμε τη λέξη αυτογνωσία. Για μερικούς είναι αρκετά ξεκάθαρη έννοια ενώ για άλλους είναι μια ασαφής, θεωρητική έννοια, που, ενώ ακούγεται επιβλητική ως λέξη, δεν είναι εύκολο να την συνδέσουμε με την καθημερινή ζωή μας. Η σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης, Ελένη Αυφαντή, δίνει τις απαντήσεις…


Συχνά μιλάμε για «αυτογνωσία», τι σημαίνει στην ουσία αυτό;
Το απλό είναι να πούμε «γνωρίζω εμένα» και έτσι είναι. Μέσα όμως από την γνώση του εαυτού, της μονάδας, αποκτάμε και ταυτόχρονη γνώση του Όλου, ακολουθούμε την ροή της ζωής, απομακρύνουμε την ανάγκη να ακολουθούμε έτοιμες συνταγές για το πώς να ζήσουμε, που οδηγούν σε επιβεβλημένους κανόνες, αγνοούμε οτιδήποτε είναι ασφυχτικά δομημένο με «πρέπει», δημιουργούμε τα δικά μας «θέλω να πρέπει». Μαθαίνουμε να διευρύνουμε το νου, να απομακρυνόμαστε από οτιδήποτε συρρικνώνει τη ζωή και την εμπειρία της.
Η αυτογνωσία μας βοηθά στην αναζήτηση της ευτυχίας;
Γεννηθήκαμε σε κατάσταση ευτυχίας, απλά δεν το θυμόμαστε πια, έχουμε διαχωριστεί από αυτή. Η αντίδρασή μας είναι να απορρίπτουμε όποιον ή ότι λέει τέτοια «ανυπόστατα» πράγματα. Θεωρούμε βέβαια «φυσιολογική» και «λογική» μια ζωή που την γεμίζουμε συνεχώς με άγχη, αγωνίες, φοβίες.
Ο καθένας λοιπόν, θέλει να ξαναβρεί αυτό που «έχασε» ή «ξέχασε». Και που ψάχνει; Κάπου έξω από αυτόν, προσπαθώντας να δημιουργήσει τις «τέλειες» συνθήκες για να ξανανιώσει ευτυχισμένος, γεμίζει το κενό με προσδοκίες για την «κάποια μέρα» που θα ζήσει την «ιδανική ζωή».
Προσπάθεια που προκαλεί ένταση, αβεβαιότητα με αποτέλεσμα να επιρρίπτει ευθύνες σε όποιον του χαλάει τις «προσδοκίες μιας ευτυχίας».
Μέσα μας στρεφόμαστε για να θυμηθούμε όλα όσα αποτελούν τα μοναδικά συστατικά της δικής μας ευτυχίας, στην οποία θα έχουμε πρόσβαση ανεξάρτητα από κάθε εξωτερική συνθήκη.
Οι δυσκολίες που συναντάμε είναι μαθήματα ή τιμωρία;

Σαν παιδιά χτυπούσαμε, πονάγαμε, κλαίγαμε. Τι ήταν, τιμωρία ή μάθημα; Αν δύο έβλεπαν ένα λάκκο με νερό, ο ένας θα έβλεπε τη λάσπη και ο άλλος την αντανάκλαση του ήλιου.
Ένα νόμισμα είναι με δύο όψεις. Από μας εξαρτάται αν θα το δούμε σαν πληρωμή ή σαν ανταπόδοση τιμής σε κάτι που αξίζει. Το νόμισμά μας όμως, έχει αξία έτσι κι αλλιώς, εμείς αποφασίζουμε πως θα αντιληφθούμε τις δυσκολίες μας, σαν ένα πρόκριμα για να περάσουμε στο επόμενο επίπεδο ή σαν τιμωρία για ότι κάναμε;

Έτσι όπως σας ακούω, υποθέτω ότι αυτά είναι και τα θέματα των σεμιναρίων σας. Θέλετε να μας πείτε τι σχεδιάζετε;
Από τον Οκτώβριο, θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος σεμιναρίων που θα διαχειριστούμε τα πιο βασικά θέματα της καθημερινότητας, όπως το άγχος, ο φόβος, η απώλεια, η αυτοπεποίθηση, η αυτοεκτίμηση, η επιτυχία, η αφθονία, καθώς και δύο ειδικά σεμινάρια, ένα για την μεταμόρφωση των συντροφικών σχέσεών μας και το δεύτερο για το πώς μπορώ να προσελκύσω τη σχέση που μου αξίζει.


Θέλετε να μου πείτε λίγα λόγια για το χώρο «Ανέλιξης» και την ομάδα σας;
Το κέντρο ΑΝΕΛΙΞΙΣ δημιουργήθηκε από ένα όνειρο, να ενώσει, να βοηθήσει να υποστηρίξει ανθρώπους που θέλουν να μάθουν να περπατούν ένα δρόμο που έχουν επιλέξει, χωρίς να τον έχουν επιβάλλει συνθήκες ή δύσκολες καταστάσεις.
Συζητάμε τρέχοντα θέματα και ανάγκες για προσωπική ανάπτυξη και βελτίωση, μέσα από ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων που αναλύουμε.

 

Η Ελένη Αϋφαντή είναι σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, εκπαιδευμένη στη Συστημική Ψυχιατρική και τη Διαχείριση Αρνητικών Καταστάσεων στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος που παρέχεται στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι ειδικευμένη στο Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό, ως εκπαιδεύτρια. Είναι πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Université de La Rochelle της Γαλλίας.

T: 2109650947 Mob: 6937336686 E-mail: eayfanti@gmail.com FB: Eleni Aifanti – Life Coaching Instagram: aifanti

www.eleniaifanti.gr