Τα χρησιμοποιούμε όλοι και μάλιστα καθημερινά. Άλλα τα τρώμε, άλλα τα χρησιμοποιούμε ως είδη πρώτης ανάγκης, σίγουρα όμως δεν έχουμε ψάξει την προέλευσή τους κι ούτε γνωρίζουμε πως ανακαλύφθηκαν. Τι να κρύβεται άραγε πίσω από την αγαπημένη μας Coca Cola ή τα λατρεμένα μας πατατάκια; Για ένα πράγμα μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε πως αν νομίζετε πως η ανακάλυψή τους υπήρξε αποτέλεσμα πολύχρονης έρευνας και επαναλαμβανόμενων πειραματισμών, τότε καλά κάναμε και φτιάξαμε την παρακάτω λίστα. Η Θεά Τύχη κάποιες φορές είναι βασικός παράγοντας.

Γράφει η Αγγελική Μπαλτσιώτη

  • Ποιος να μας το έλεγε πως η τσίχλα είναι αποτέλεσμα μίας αποτυχημένης προσπάθειας να αντικατασταθεί το φυσικό λάτεξ; Ήταν πίσω στο 1870 όταν ο Thomas Adams προσπαθούσε μανιωδώς να αντικαταστήσει το λάτεξ βρίσκοντας ένα φυσικό υλικό που θα έπαιρνε τη θέση του. Το υλικό που δημιούργησε ήταν μαλακό και εύκαμπτο αλλά δεν έκανε γι’ αυτό που εκείνος το προόριζε. Μέσα στα νεύρα του λοιπόν το έβαλε στο στόμα του και άρχισε να το μασάει. Μόλις είχε ανακαλύψει την τσίχλα, την οποία προώθησε το 1871 στην αγορά.
  • Τα αγαπημένα σε όλους πατατάκια, στις πολλές γεύσεις, αλάτι, ρίγανη,ξύδι και μπάρμπεκιου και σε διαφορετικά σχήματα, δημιουργήθηκαν από την οργή ενός μάγειρα. Το 1853 ένας ιδιότροπος πελάτης πήγαινε διαρκώς σε ένα εστιατόριο στη Νέα Υόρκη και έπαιρνε μονίμως πατάτες τηγανητές για να κάνει σχόλια και παρατηρήσεις σχετικά με το μέγεθος, τη γεύση, την τραγανότητα, Καλά σε ποιον δεν αρέσουν οι πατάτες τηγανιτές(;). Ποτέ δεν ήταν ικανοποιημένος. Μέχρι που ο σεφ George Crum, μετά από πολλές μα πάρα πολλές προσπάθειες να τον ικανοποιήσει σκέφτηκε να κόψει τις πατάτες πολύ πολύ λεπτές και να τις τηγανίσει. Μόλις είχαν γεννηθεί τα πατατάκια κι όλοι εμείς γίναμε λίγο πιο ευτυχισμένοι.
  • Ποιος δεν έχει στο σπίτι του φούρνο μικροκυμάτων για να ζεσταίνει το φαγητό ή να ξεπαγώνει γρήγορα ό,τι βγαίνει από την κατάψυξη. Κι όμως ο φούρνος μικροκυμάτων ήταν αυτό που θα λέγαμε τα ρανταρ που λιώνουν τις σοκολάτες. Ο Percy Spencer ήταν μηχανικός και εργαζόταν στην εταιρεία οπλικών συστημάτων Raytheon τη δεκαετία του ’40. Την περίοδο εκείνη εργαζόταν σε ένα ραντάρ όταν παρατήρησε με μεγάλη έκπληξη πως μια σοκολάτα που είχε στην τσέπη του έλιωσε. Κάπως έτσι προχώρησε στην έρευνα για την ανακάλυψη μιας συσκευής που θα ζέσταινε και θα έψηνε φαγητά χωρίς φωτιά. Το 1947,η εταιρεία κατασκεύασε το Radarange, τον πρώτο φούρνο μικροκυμάτων στον κόσμο.
  • Το αγαπημένο αναψυκτικό όλου του κόσμου και ταυτόχρονα το πιο μισητό των γυναικών αφού προκαλεί την εμφάνιση κυτταρίτιδας, προέκυψε κατά τις προσπάθειες να ανακαλυφθεί ένα σιρόπι κατά των πονοκεφάλων. Το 1886 το μείγμα του φαρμακοποιού John Pemberton έγινε η μυστική συνταγή του πιο δημοφιλούς αναψυκτικού στον κόσμο.
  • Ο Spencer Silver ήθελε το 1968 να φτιάξει μια ισχυρή κόλλα για να συναγωνιστεί αυτές που κυκλοφορούσαν ήδη στην αγορά. Ωστόσο, η κόλλα του δεν ήταν τόσο δυνατή, με αποτέλεσμα ναι μεν να κολλάει αντικείμενα αλλά να ξεκολλάνε και εύκολα χωρίς μάλιστα να αφήνουν ίχνος κόλλας πίσω τους. Η κόλλα του έμεινε στα αζήτητα μέχρι που ένας συνάδελφός του χρόνια μετά δοκίμασε να την βάλει σε χαρτάκια που τοποθετούσε στα βιβλία που διάβαζε για να μην χάνει τις σελίδα που βρισκόταν.
  • Βαμβάκι καλυμμένο με γάζες ήταν ένα από τα βασικά επιθέματα που χρησιμοποιούσαν οι νοσοκόμες τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για να καλύψουν τις πληγές των πληγωμένων στρατιωτών. Ωστόσο σκέφτηκαν παράλληλα πως αφού απορροφούσαν το αίμα θα ήταν ιδανικές για να τις χρησιμοποιήσουν εκείνες τις “δύσκολες” μέρες του μήνα. Έτσι κι έκαναν. Το 1920 γεννήθηκε η «Kotex», η πρώτη μάρκα σερβιέτας.