Είσαι Πειραιώτης γέννημα θρέμμα ή τελοσπάντων έτσι νιώθεις; Στα Βοτσαλάκια έδωσες το πρώτο σου εφηβικό φιλί και έκτοτε για σένα αυτό το μέρος αυτό έχει ξεχωριστή σημασία; Μεγάλωσες κάνοντας τα πρώτα σου μπάνια στη Φρεαττίδα; Ο αέρας του Πειραιά, αυτός ο ένας και μοναδικός, αγαλλιάζει την ψυχή σου; Σαν την Πειραϊκή, το Σκαφάκι, τα στενά του Μικρολίμανου και τη θέα της Καστέλλας δεν βρίσκεις πουθενά; Ε, μα, εννοείται πως είναι έτσι οπότε καλά κάνεις! Εμείς, ψάξαμε και παρουσιάζουμε 8+1 λόγους για να επιβεβαιώσουμε την μαγεία και την ομορφιά της πόλης. Αν νομίζεις πως τις ξέρεις όλες, εμείς αμφιβάλλουμε…! Καλή ανάγνωση και καλή εξερεύνηση!
Γράφει η Μπαλτσιώτη Αγγελική
  1. Θάλασσα: Πρώτος και κύριος λόγος. Ναι το ξέρουμε δεν έχει καθαρές παραλίες ή γαλαζοπράσινα νερά, αλλά η θέα που ανοίγεται μπροστά σου είναι μοναδική. Χειμώνα- καλοκαίρι, θα περπατήσεις στο Πασαλιμάνι, θα αράξεις στα βράχια της Πειραϊκής, με καφέ ή μπύρα στο χέρι και θα ξεχάσεις για λίγο τη βουή των προβλημάτων σου.
  2. Μουσεία: Ακόμη κι αν δεν είσαι φαν του αθλήματος, αποκλείεται να μην έχεις επισκεφθεί το μοναδικό Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας. Πλούσιο σε εκθέματα, σου συστήνει την ναυτική παράδοση της χώρας, την ιστορία και τις πολιτιστικές παρεμβάσεις της κάθε εποχής. Ίσως έχεις ακουστά και το θωρηκτό Αβέρωφ το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο μόνιμα στο Δέλτα Φαλήρου και λειτουργεί ως μουσείο με ενθυμήματα και σχετικό υλικό από τη δράση του «Αβέρωφ», κυρίως κατά τους Βαλκανικούς πολέμους. Τέλος, ιδρύθηκε το 2005 και το Μουσείο των Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων, εντός του μεγάρου του ΗΣΑΠ, στον τερματικό σταθμό του Πειραιά. Ποιος δε θέλει να δει εκθέματα σχετικά με τον ηλεκτρικό που αγαπάμε όλοι να βρίζουμε(;).
  3. Μακρά Τείχη: Όσο κι αν σιχαινόμασταν τα αρχαία στο σχολείο, σίγουρα θυμόμαστε τη φιλόλογο να μας μιλάει για τα Τείχη που συνέδεαν την Αθήνα με τον Πειραιά και είχαν ως στόχο να προστατεύσουν την επικοινωνία της πόλης με το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Σε μία από τις συνηθισμένες βόλτες στην πόλη σου λοιπόν μπορείς να ανακαλύψεις ποια είναι αυτά τα τείχη που εξυμνούσε ο Ξενοφώντας.
  4. Τρούμπα: Ναι, καλά διάβασες. Η πιο διάσημη και συνάμα κακόφημη γειτονιά του Πειραιά που έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλά λογοτεχνικά βιβλία, ανθίζει τα τελευταία τρία χρόνια, σβήνοντας τη ρετσινιά του παρελθόντος. Τώρα η Τρούμπα, είναι η απάντηση στην ερώτηση “Που θα βγούμε απόψε”; Μάλιστα, τα μαγαζιά που άνοιξαν εκεί αποτίουν το δικό τους φόρο τιμής στην ιστορία του μέρους με συμβολικά ονόματα, ρετρό διακοσμήσεις και θεματικά πάρτι.
  5. Το Γήπεδο Καραϊσκάκη: Δε γίνεται να είσαι γέννημα-θρέμμα Πειραιώτης και να μην είσαι φανατικός Ολυμπιακός. Αλλά άντε, επειδή μπορεί να αποτελείς εξαίρεση, να πούμε πως το Γήπεδο Καραϊσκάκη έχει αποτελέσει σταθμό στην ιστορία του Πειραιά. Το διάσημο στάδιο ανεγέρθη το 1895, ως Ποδηλατοδρόμιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 1896 κι άρχισε να χρησιμοποιείται ως γήπεδο ποδοσφαίρου τη δεκαετία του 1920. Το 1960 ανακατασκευάστηκε και μετονομάστηκε προς τιμήν του εθνικού ήρωα Γεωργίου Καραϊσκάκη. Το 2003 κατεδαφίστηκε και στη θέση του δημιουργήθηκε ένα υπερσύγχρονο ποδοσφαιρικό γήπεδο χωρητικότητας 32.115 θέσεων.
  6. Ο Λέων του Πειραιώς: Σαν βέρος Πειραιώτης έχεις αράξει σίγουρα με την παρέα σου στο ξακουστό Πόρτο Λεόνε, οπότε είναι αδύνατο να μην το αγαπάς, όσο κι εμείς. Η ονομασία έρχεται από τοn Μεσαίωνα και οφείλεται στο επιβλητικό μαρμάρινο γλυπτό που βρισκόταν στην είσοδο του λιμανιού του Πειραιά. Σήμερα, μπορείς να θαυμάσεις το πιστό αντίγραφου του αγάλματος αφού το αυθεντικό έκλεψε ο ενετός Ναύαρχος Μοροζίνι το 1687.
  7. Το Δημοτικό Θέατρο: Σίγουρα μία φορά στη ζωή σου έχεις δει κάποια παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο, το στολίδι του Πειραιά. Η ανοικοδόμησή του άρχισε το 1884 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ι.Λαζαρίμου και ολοκληρώθηκε μία δεκαετία μετά. Ένα εξαιρετικό δείγμα νεοκλασικού στιλ, με ιδιαίτερα μπαρόκ στοιχεία. Η εσωτερική διαρρύθμισή του ακολούθησε τα πρότυπα του παρισινού Theatre d’ Odeon, ενώ οι εργασίες αποκατάστασης που ξεκίνησαν το 2008 ανέδειξαν τις εντυπωσιακές οροφοδιακοσμήσεις.
  8. Καστέλλα: Έχεις τις μαύρες σου; Θέλεις να ξεφύγεις λίγο από τη βουή των αυτοκινήτων; Είσαι ρομαντική ψυχή και θέλεις να δεις ηλιοβασίλεμα; Η απάντηση είναι μία. Πήγαινε μία βόλτα στην Καστέλλα! Μία γειτονιά που μένει αναλλοίωτη στο χρόνο. Στο λόφο πάνω από το Μικρολίμανο θα βρεις γραφικά σοκάκια με διώροφα νεοκλασικά, επαύλεις του 19ου αι. και επιβλητικά αρχοντικά που θα σε ταξιδέψουν σε άλλες εποχές. Η συνοικία έχει πανοραμική θέα, ενώ στην κορυφή του λόφου συναντάται το Βεάκειο Θέατρο που θυμίζει αρχαιοελληνικό θέατρο και φιλοξενεί πληθώρα εκδηλώσεων κάθε καλοκαίρι.
  9. Εργοστάσιο Παπαστράτος: Για τους πιο παλιούς να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε, την ιστορική καπνοβιομηχανία Παπαστράτος που εγκαινίασε το εργοστάσιο στον Πειραιά το 1931. Σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του, απασχόλησε πολλούς χιλιάδες εργαζόμενους και το 2008 μετέφερε την έδρα του στον Ασπρόπυργο. Βέβαια, λόγω της ιστορικής του σημασίας, δημιούργησε στους απογόνους της οικογένειας Παπαστράτου να ανοίξουν και πάλι το εργοστάσιο το 2016, αλλά πλέον ως μουσείο και χώρο εκδηλώσεων.