Ονομάζουμε αυχενικό σύνδρομο, όχι μια συγκεκριμένη πάθηση, αλλά μια ομάδα ενοχλημάτων γύρω από τον αυχένα, πού περιλαμβάνει αυχεναλγία, δυσκαμψία, αντανακλώμενο πόνο, νευραλγία, πονοκέφαλο, και ζάλη. Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι ο όρος αυχενικό σύνδρομο χαρακτηρίζει συγκεκριμένες εκφυλιστικές αλλοιώσεις του αυχένα και έχει ακτινολογική και κλινική διάγνωση, ο όρος χρησιμοποιείται πολλές φορές καταχρηστικά και από τους ειδικούς, για να περιγράψει χρόνια μη ειδικά ενοχλήματα από τον αυχένα ή κάθε πόνο που εντοπίζεται στον αυχένα.

Είναι συχνό φαινόμενο;

Πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν συχνά μια ομάδα συμπτωμάτων από τον αυχένα, πού περιλαμβάνει αυχεναλγία (πόνος στον αυχένα), δυσκαμψία (δυσκολία στις κινήσεις), αντανάκλαση στη ράχη και τα άνω άκρα , όπως επίσης ζάλη, αστάθεια και πονοκέφαλο. Ο πόνος στον αυχένα και τα συνοδά του σημεία είναι πολύ συχνό πρόβλημα στό γενικό πληθυσμό. Σύμφωνα με μελέτες αυχεναλγία εμφανίζει ένας στους 10 ανθρώπους όλων των ηλικιών πράγμα που σημαίνει ότι 1.000.000 Έλληνες πάσχουν από αυχεναλγία.

Όλα αυτά τα συμπτώματα ανεξάρτητα από το αίτιο ονομάζονται αυχενικό σύνδρομο και η αιτιολογία τους ποικίλει από περιστατικό σε περιστατικό, αλλά η συχνότερη αιτία είναι η κήλη δίσκου αυχένος και ακολουθούν άλλα 80-100 αίτια.Η αυχεναλγία είναι το δεύτερο – στατιστικώς – αίτιο προσέλευσης στον ορθοπεδικό, μετά την οσφυαλγία. Στους 100 περίπου ασθενείς που απευθύνονται σε ορθοπεδικό, το 40% έχουν πρόβλημα οσφυαλγίας, το 20% έχουν πρόβλημα αυχεναλγίας και οι υπόλοιποι 40% άλλες παθήσεις της Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας. Πάντως το συχνότερο αίτιο πόνου στον αυχένα είναι η κήλη δίσκου αυχένος Α5-Α6.

Που οφείλεται;

Τα συχνότερα αίτια αυχενικού συνδρόμου :

Κήλη δίσκου αυχένος (δισκοκήλη),

Εκφυλιστική δισκοπάθεια και εκφυλιστική σπονδυλαρθρίτιδα

Μυοσυνδεσμική καταπόνηση, από σκυφτή θέση κεφαλής σε κάμψη

Κεφαλαλγία εκ τάσεως

Η κακή στάση του σώματος, η καθιστική ζωή, η πολύωρη παραμονή μπροστά στο computer, επαγγελματικές δραστηριότητες που προκαλούν αυξημένη δόνηση , γυμναστικές δραστηριότητες που δεν γίνονται σωστά και το άγχος είναι παράγοντες που έχουν συνδεθεί άμεσα με το αυχενικό σύνδρομο λόγω της καθημερινότητας των σύγχρονου εργαζόμενου.

Τι μπορώ να κάνω για να το αποφύγω;

Το πιο σημαντικό για την αντιμετώπιση του αυχενικού συνδρόμου και του πόνου στον αυχένα είναι να κάνετε εργονομικές αλλαγές στην καθημερινότητα σας όπως :

Να προσαρμόσετε την καρέκλα στο γραφείο σας, την οθόνη του υπολογιστή πιο ψηλά ώστε η πρώτη σειρά της οθόνης να είναι στην ευθεία των ματιών σας, ο αυχένας και γενικώς η σπονδυλική στήλη να είναι σε ουδέτερη θέση. Να ακουμπάνε οι γλουτοί στην πλάτη του καθίσματος και το κεφάλι με τον αυχένα να είναι σε μία ευθεία.

Στην οδήγηση η πλάτη του καθίσματος πρέπει να είναι σε όρθια θέση και το κεφάλι να μη γέρνει μαζί με τους ώμους προς τα εμπρός. Επίσης να μην γέρνετε προς το πλάι, έχοντας το χέρι πάνω στις ταχύτητες ή στο παράθυρο.

Να διακόπτετε την καθιστή θέση κάθε μία ώρα και να περπατάτε για μερικά λεπτά.

Να αποφεύγετε να στερεώνετε το τηλέφωνο ανάμεσα στο αφτί και στον ώμο σας, όταν μιλάτε.

Να αποφεύγετε να κοιμάστε μπρούμυτα. Να χρησιμοποιείτε το κατάλληλο για εσάς μαξιλάρι.να μην χρησιμοποιείται πολλά μαξιλάρια ή πολύ ψηλό μαξιλάρι.Ο αυχένας να διατηρείται σε ουδέτερη θέση.

Να ασκήστε τακτικά.Η κολύμβηση δείχνει καλά αποτελέσματα. Οι ασκήσεις από ειδικό είναι πολύ σημαντικές για την πρόληψη των πόνων του αυχένα και του αυχενικού συνδρόμου.

 

Πότε πρέπει να πάω στο γιατρό;

Καλό είναι πάντα να συμβουλευόμαστε έναν ορθοπαιδικό ιατρό ή έναν φυσικοθεραπευτή.Ειδικότερα όταν οι ενοχλήσεις αυξάνονται ή γίνονται ανυπόφορες η επίσκεψη στον γιατρό είναι αναγκαία.

Δείτε ακόμη:

Παναγιώτης Αδαμόπουλος: Η αξία της φυσικοθεραπείας στην καθημερινότητα είναι ανεκτίμητη