Η Διαμαγνητική Αντλία είναι μια καινοτόμος μοναδική στο είδος της, συσκευή που παράγει ένα χαμηλής συχνότητας υπερπαλμικό μαγνητικό πεδίο εντάσεως 2 Tesla. Λόγω των χαρακτηριστικών της, η συσκευή έχει άμεση επίδραση στους βιολογικούς ιστούς κατά τέσσερις τρόπους.

ΔΡΑΣΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ

Η Διαμαγνητική Αντλία επιδρά μηχανικά με άμεση δράση στο οίδημα που εμφανίζεται σε ιστούς μετά από τραυματισμό. Λόγω του ότι το υγρό είναι διαμαγνητικό υλικό, απωθείται βίαια από την περιοχή. Άλλο αποτέλεσμα της Διαμαγνητικής Αντλίας, είναι η επίδρασή της στην κυκλοφορία του αίματος: η εφαρμογή του μαγνητικού πεδίου μεγάλης εντάσεως καθιστά έντονες τις Δυνάμεις Lorentz με αποτέλεσμα την μείωση των εσωτερικών τριβών στα πολύ μικρά αγγεία και κατά συνέπεια την αύξηση της αιματικής κυκλοφορίας.

ΕΝΔΟΓΕΝΗΣ ΒΙΟΔΙΕΓΕΡΣΗ

Το δυναμικό της κυτταρικής μεμβράνης είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των κυττάρων. Ως εκ τούτου, στην περίπτωση των παθολογικών ιστών, είναι απαραίτητη η ρύθμιση του ηλεκτρικού δυναμικού των «ασθενών» κυττάρων. Η δράση της ενδογενούς βιοδιέγερσης, βοηθά στην επαναφόρτιση της κυτταρικής μεμβράνης.

Η επιστημονική θεμελίωση βρίσκεται στους νόμους Faraday, Neumann και Lorentz όπου αναφέρεται ότι όταν ένα μεταβαλλόμενο μαγνητικό πεδίο εφαρμόζεται σε ένα καλό αγωγό – στην περίπτωση αυτή το ανθρώπινο σώμα – επάγει εντός του αγωγού, ένα ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο επαναφορτίζει την κυτταρική μεμβράνη.

Με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται η ισορροπία της αντλίας νατρίου-καλίου του κυττάρου ενώ προκαλείται αρτηριακή και φλεβική αγγειοδιαστολή (ευνοεί την αύξηση της ποσότητας των θρεπτικών ουσιών), οξυγόνωση και αντιφλεγμονώδη δράση, κι αυτό χάρη στην ταχύτερη διαδικασία ανταλλαγής ιόντων που προκαλείται από την Διαμαγνητική απώθηση.

Από τους παλμούς της Διαμαγνητικής Αντλίας, επηρεάζονται τα ιόντα του κυττάρου, με αποτέλεσμα την έντονη οξυγόνωση και ως εκ τούτου την αύξηση της αγγείωσης και της βιολογικής δραστηριότητάς του, λόγω της αποκατάστασης της ισορροπίας μεταξύ μεταβολισμού και ζωτικών δραστηριοτήτων του κυττάρου.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ

Η Διαμαγνητική Αντλία έχει αποδειχθεί ότι είναι μια πολύ αποτελεσματική συσκευή για την θεραπεία του πόνου. Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι η συσκευή εκπέμπει μία συγκεκριμένη συχνότητα (230 kHz), η οποία αλληλεπιδρά άμεσα με τους υποδοχείς του πόνου με αποτέλεσμα την αύξηση της ουδού του πόνου.

Η λειτουργία ελέγχου του πόνου είναι δυνατόν να εφαρμοστεί στα σημεία trigger, ως αυτόνομη θεραπεία ή ως συμπλήρωμα της θεραπείας.

ΜΟΡΙΑΚΗ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ

Με την Διαμαγνητική Αντλία, είναι δυνατόν να προωθηθούν εντός του ιστού μόρια (π.χ. φαρμάκου) με καθαρά μηχανικό τρόπο, λόγω της επιτάχυνσης που προσδίδει σ’αυτά το μαγνητικό πεδίο.

Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατόν να προωθηθούν σκευάσματα φαρμάκων υπό μορφή υγρού, gel, αλοιφή. κρέμα ακόμα και στερεά αρκεί να διαλυθούν σε φυσιολογικό ορό.

Ενδεικτικές εφαρμογές :

Ορθοπεδική και Αποκατάσταση, Προετοιμασία των ιστών για χειρουργική επέμβαση, Μετατραυματική θεραπεία, Φλεγμονές και Οιδήματα, Μείωση του χρόνου επαναπόρωσης καταγμάτων, Τεντινοπάθειες, Οστικά Οιδήματα, Ρευματολογικές παθήσεις, Αθλητική Ιατρική, Παθολογίες της βουβωνικής χώρας , Παθολογίες τενόντων, Μυϊκές Συσπάσεις και Μυϊκή Καταπόνηση, Διαστρέμματα και Αιματώματα, Φλεβολογία και Αγγειολογία, Οιδήματα σε διάφορα στάδια, Αντιμετώπιση του πόνου, Νευρολογία, φλεγμονώδεις και εκφυλιστικές νόσοι. Το έντονο μαγνητικό πεδίο έχει θετικά αποτελέσματα στον ερεθισμό της νευροκινητικής πλάκας και στην αξονική αποφυάδα των νευρώνων (νόσος του Prkinson), Δερματολογία, Επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης σε δερματικά εγκαύματα, πληγές και έλκη.

Θεοφάνης Μουντζούρης

Φυσιοθεραπευτής / Ιδιοκτήτης Κέντρου Φυσικοθεραπείας Physiof

Δείτε ακόμη:

Θεοφάνης Μουντζούρης: Η κακή στάση του σώματος αν δεν διορθωθεί δημιουργεί μακροπρόθεσμα και μεγαλύτερα προβλήματα