“Μια φορά και ένα καιρό σε ένα ξεχασμένο δάσος υπήρχε ένα μακρινό χωριουδάκι. Εκεί ζούσαν κάτι μικροσκοπικά πλασματάκια που τα έλεγαν Στρουμφ. Ήταν γεμάτα χαρά και καλοσύνη. Στο ίδιο δάσος όμως ζούσε και ο Δρακουμέλ, ένας φοβερός μάγος«Ω! πόσο σας μισώ απαίσια στρουμφάκια! Μια μέρα θα θα πέσετε στα χέρια μου και τότε, αλίμονό σας!».

Γράφει η Αγγελική Μπαλτσιώτη

Όλοι όσοι γεννηθήκαμε τις δεκαετίες ’80-’90 σίγουρα θυμόμαστε τα πρωινά του Σαββατοκύριακου όταν κολλούσαμε μπροστά στην τηλεόραση για να δούμε τα μικροσκοπικά , μπλε πλασματάκια που τα σπίτια τους ήταν μανιτάρια και τραγουδούσαν “Μη με ξυπνάς απ’ τις 6”. (Σ.σ πολλοί από εμάς το είχαν κάποια στιγμή για ξυπνητήρι). Κάνουν την εμφάνιση τους το 1958 όταν ο δημιουργός τους, Peyo εμπνευσμένος από τα trolls της σκανδιναβικής λαογραφίας, δημιουργεί τα στρουμφάκια που μπορεί να έμοιαζαν εξωτερικά με τα trolls αλλά δεν είχαν καθόλου ίδια στοιχεία συμπεριφοράς. Όταν ο ίδιος περιέγραψε τη Στρουμφίτα είπε: “Είναι σαγηνευτική, χρησιμοποιεί την πονηριά και όχι δύναμη για να πάρει αυτό που θέλει

Η πρώτη εμφάνιση για τα Στρουμφάκια στο χαρτί είναι στις 23 Οκτωβρίου 1958 με την ιστορία “La Flûte à six schtroumpfs”. Το 1976 η ταινία κινουμένων σχεδίων “Tα Στρουμφάκια και ο Μαγικός Αυλός” κυκλοφόρησε στην Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γαλλία. Το 1983, η ταινία “Οι περιπέτειες των Στρουμφ” μεταφράστηκε στα αγγλικά κι έσπασε πραγματικά τα ταμεία, αφού κατάφερε να πουλήσει περισσότερα εισιτήρια από ότι οι ταινίες της Disney, σκοράροντας το ποσό των 5δις δολαρίων. Στην Ελλάδα, τα Στρουμφάκια μας συστήνονται μέσω της ΕΡΤ, στις 2 Μαΐου 1984.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Στρουμφ (Global Smurfs Day) γιορτάζεται με σειρά εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο στις 25 Ιουνίου, ημέρα γέννησης του δημιουργού τους. Ο Peyo, δημιούργησε 100 περίπου Στρουμφάκια, όλα αρσενικά με ένα μόνο θηλυκό τη Στρουμφίτα. Τα ονόματά τους τα παίρνουν από τις δραστηριότητές τους κι έτσι τα πιο γνωστά στρουμφάκια είναι: ο Προκόπης, Ο Γκρινιάρης, ο Λιχούδης, ο Χουζούρης, ο Σπιρτούλης, ο Ξεφτέρης, Ο Χαχανούλης, Ο Μελένιος, ο Μουτζούρης, ο Σκουντούφλης, Ο Χουζούρης, η Στρουμφίτα και φυσικά ο Μπαμπά- Στρουμφ.

Στρουμφίστε, λοιπόν!