Συνέντευξη στη Μαρία Ντοιλιάνη

Αυτογνωσία είναι το ταξίδι του καθενός από εμάς, για να γνωρίσουμε τον εαυτό μας καλύτερα, πέρα από ρόλους, μάσκες, ετικέτες, που άλλοι ή κι εμείς οι ίδιοι έχουμε κολλήσει στον εαυτό μας και πολλές φορές έχουμε γίνει ένα με αυτά. Το ταξίδι αυτό, που μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία ή φάση της ζωής μας, ξεκινά με παρατήρηση. Ουσιαστικά καθιστώ τον εαυτό μου παρατηρητή του εαυτού μου. Αναγνωρίζω τι μου αρέσει και τι όχι, ποιες είναι οι συμπεριφορές και οι αντιδράσεις μου σε διάφορες καταστάσεις, ποια είναι τα «θέλω» μου. Η Λιλιάννα Ηλιοπούλου, ιδιοκτήτρια της σχολής αυτογνωσίας Orbis- Anima, μας αναλύει πλήρως την έννοια της αυτογνωσίας, αναφέρει πως μπορούμε να την επιτύχουμε και μας συστήνει την σχολή της, η οποία όπως η ίδια αναφέρει «προσφέρει κάτι περισσότερο από ατομικές συνεδρίες και σεμινάρια!»

Λιλιάννα Ηλιοπούλου, ιδιοκτήτρια της σχολής αυτογνωσίας Orbis- Anima

Πως προέκυψε η ανάγκη σας για να δημιουργήσετε το Orbis Anima;

Συνήθως οι  άνθρωποι  που  επιλέγουν να σπουδάσουν  επαγγέλματα  που αφορούν την υγεία  διακατέχονται  από  αισθήματα  αγάπης  και  ευαισθησίας  καθώς  θέλουν να βοηθήσουν  τον συνάνθρωπο  τους. Οι  σπουδές  μου αφορούν υπηρεσίες ψυχικής  υγείας. Αρχικά σπούδασα Γενική Νοσηλευτική , συνεχίζοντας σπουδές στην Συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία και  σπουδές στην Ψυχολογία. Θέλοντας να προσφέρω κάτι περισσότερο από ατομικές  συνεδρίες και σεμινάρια  αποφάσισα  να  ιδρύσω  μια  σχολή  που  να  προσφέρει  μεν  υπηρεσίες  υγείας  αλλά  και  εκπαίδευση  συγχρόνως.

Τι  σημαίνει  Orbis anima  και  πως  προέκυψε  η  ονομασία της σχολής;

Το Orbis – anima προέκυψε από ένα στρογγυλό μενταγιόν μου,  που είναι σχεδιασμένα επάνω του τα εφτά  τσάρκας. Ένα τσάρκα είναι μία περιοχή στο σώμα που συνδέεται με την ενέργεια της ζωής. Τσάκρα σημαίνει «τροχός» στα Σανσκριτικά. H ζωή συνδέεται με την ψυχή. Η ψυχή είναι η ζωή και ο θάνατος. To Orbis στα λατινικά σημαίνει κύκλος. Όλα είναι κύκλος. Η ζωή δεν είναι άλλο παρά ένα σύνολο ομόκεντρων κύκλων. Κύκλοι συνεχώς ανοίγουν και κλείνουν. Το κέντρο του βρίσκεται σε ίση απόσταση από όλα τα σημεία της περιφέρειας και σκέφτηκα  πως  στο  κέντρο  αυτό υπάρχει η  ψυχή για αυτό διατηρείται σε ισορροπία. Η ψυχή είναι εκείνο το μέρος του ανθρώπου που μένει ακόμα κι όταν ο άνθρωπος πεθάνει βιολογικά. Έτσι προέκυψε το Orbis-anima  που  σημαίνει κύκλος – ψυχή .

 Πότε άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά και ποιος ο σκοπός του;

Η σχολή ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2017. Σκοπός της είναι η δημιουργία στελεχών ικανών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας, αλλά και για την διαμόρφωση ανθρώπων, με συγκροτημένη προσωπικότητα, ορθή επαγγελματική συμπεριφορά και ακαδημαϊκό ήθος.

Τι σας κάνει να ξεχωρίζετε από τις υπόλοιπες σχολές;

Η σχολή είναι το μοναδικό Ι.Ι.Ε.Κ. που διαθέτει σπουδές και υπηρεσίες  αποκλειστικά και μόνο σε κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες καθώς παρέχει και ανάλογες υπηρεσίες. Δεν συνεργάζεται με κανένα ξένο πανεπιστήμιο σε θέματα σπουδών καθώς η πιστοποίηση σπουδών που λαμβάνουν από την σχολή παρέχεται από Κρατικό Ελληνικό φορέα. Λαμβάνουν Κρατικό δίπλωμα.  Για αυτό και τα  δίδακτρα είναι οικονομικότερα, καθώς δεν απαιτείται από το ελληνικό κράτος για την λειτουργία της σχολής συνεργασία με ξένο πανεπιστήμιο. Η σχολή έτσι έχει την δυνατότητα να προσφέρει οικονομικά προγράμματα καθώς και ευκολίες πληρωμής, ώστε οι σπουδαστές να μπορούν να παρακολουθήσουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία προσφέρονται και να καταφέρουν να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους και να απορροφηθούν σε θέσεις εργασίας, είτε να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς υπάρχει και η δυνατότητα έως και 40% έκπτωσης σε ευάλωτες ομάδες όπως τρίτεκνοι, ανάπηροι και άτομα χαμηλού εισοδήματος. Στους φοιτητές προσφέρεται δωρεάν καθ΄ όλη την διάρκεια των σπουδών τους ιδιωτική ασφάλιση. Η σχολή διαθέτει Νομικό τμήμα με δικηγόρους μέλη που συνεργάζονται με την σχολή και παρέχουν δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα που αφορούν την επαγγελματική  αποκατάσταση μετά την απόκτηση τίτλου σπουδών που θα λάβουν από την σχολή. Καθώς μπορούν να λάβουν συμβουλές και σε άλλα θέματα που τους απασχολούν. Τα  μαθήματα σε όσα δεν είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία  γίνονται και εξ’ αποστάσεως.

Ποιες οι θεματικές ενότητες σπουδών σας;

Παρέχονται οι σπουδές :

  • Συμβουλευτικής & Life coaching ( τριετές)
  • Συνθετική    Ψυχοθεραπεία     ( τετραετές)
  • Συμβουλευτική   &   Ψυχοθεραπεία  παιδιών  και  εφήβων

( μονοετές)

  • Ψυχιατρική εγκληματολογία  ( διετές)
  • Εικαστική  Ψυχοθεραπεία  (  μονοετές)
  • Σύμβουλου  επαγγελματικού  προσανατολισμού ( διετές)
  • εφαρμοσμένη διαιτολογία και διατροφή  ( διετές )

διδάσκεται και εξ αποστάσεως

Με βάση ποια κριτήρια επιλέγονται οι εκπαιδευτές;

Οι  συνεργαζόμενοι καθηγητές της σχολής και οι εξωτερικοί  συνεργάτες που διδάσκουν συγκεκριμένα μαθήματα έχουν διδακτική εργασιακή εμπειρία, διαθέτουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών για το μάθημα που θα διδάσκουν,  καθώς και  άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Ποια η επαγγελματική αποκατάσταση των σπουδαστών μετά το πέρας της φοίτησής τους;

Οι  φοιτητές μετά το πέρας των σπουδών τους μπορούν να κάνουν έναρξη  ατομικής επιχείρησης ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ως Σύμβουλοι Ψυχικής υγείας ή να εργαστούν σε παράρτημα της  σχολής στην Ελλάδα είτε το εξωτερικό. Τους δίνεται η δυνατότητα να εργαστούν σε ομίλους και επιχειρήσεις καθώς και σε ιδιωτικές κλινικές και θεραπευτήρια όπου συνεργάζεται η σχολή. Επίσης, όλοι οι  φοιτητές μετά το πέρας των σπουδών τους εγγράφονται μέλη της σχολής.

Κατά καιρούς κάνετε και σεμινάρια. Ποιος ο στόχος και οι θεματικές τους;

Tα σεμινάρια πραγματοποιούνται στο χώρο του κέντρου μας σε μικρές ομάδες, έτσι ώστε να μπορούν τα μέλη της ομάδας να ανταλλάξουν εμπειρίες, γνώσεις και απόψεις γύρω από το θέμα του σεμιναρίου. Στόχος τους είναι να παρέχουν συγκεκριμένες πληροφορίες σε καθορισμένο χρονικό διάστημα. Δίνουν την ευκαιρία σε ομάδες ατόμων να πάρουν απαντήσεις σε θέματα που τους απασχολούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να επικοινωνήσουν τους προβληματισμούς τους. Τα σεμινάρια είναι διαδραστικά και βιωματικά και οι γνώσεις που λαμβάνουν οι συμμετέχοντες καλύπτουν τόσο τα αίτια και την φυσιολογία των προβλημάτων, όσο και τρόπους και τεχνικές αντιμετώπισης και δράσεις. Με την παρουσίαση των θεμάτων από τους εισηγητές και την συμμετοχή της ομάδας, ένα θέμα εξετάζεται θεωρητικά αλλά και πρακτικά ώστε να μπορούν να δοθούν στους συμμετέχοντες χρήσιμες πληροφορίες και υποστήριξη σε ένα περιβάλλον κατανόησης και ατομικής εξέλιξης.

Υπάρχουν σεμινάρια προγραμματισμένα για το άμεσο μέλλον;

  • Παρασκευή 4/5/18   «Η ανάπτυξη της προσωπικότητας και ο κύκλος της ζωής » διάρκειας  17:30 – 21:30
  • Σάββατο 5/5/18 « Ψυχιατρικές διαταραχές και εγκληματικότητα»  διάρκειας 10:30 – 14:30

Ποιος ο στόχος των ατομικών συνεδριών;

Η ενίσχυση στην προσπάθεια επίλυσης μιας πρόσκαιρης δυσκολίας,  η αντιμετώπιση συμπτωμάτων που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα, η ψυχοσυναισθηματική στήριξη σε περίοδο κρίσης, η αυτογνωσία και η βελτίωση των σχέσεων με τον εαυτό και τους άλλους αλλά και η θεραπεία. Οι ατομικές συνεδρίες δίνουν καταρχήν την δυνατότητα υποστήριξης, προσφέρουν ένα χώρο ασφαλή όπου μπορεί κάποιος να μοιραστεί δύσκολες σκέψεις ή συναισθήματα και να περιγράψει καταστάσεις που μπορεί να μη θέλει ή να μη μπορεί να συζητήσει με το οικείο περιβάλλον.
Οι συνεδρίες διαρκούν 50 λεπτά και συνήθως προτείνεται να πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση.

Ποιες οι εναλλακτικές θεραπείες που παρέχετε;

Στις  ενναλακτικές  θεραπείες  συγκαταλέγονται η  Βιοανάδραση, η Αρωματοθεραπεία, η Βοτανοθεραπεία και  ο  βελονισμός.

Τι σημαίνει για εσάς «αυτογνωσία»;

Η ικανότητα  του  ανθρώπου  να  γνωρίζει   όλες  τις  πτυχές του  εαυτό του. Η  αυτογνωσία καταπιάνεται τόσο με την πνευματική εξέλιξη όσο και με την ψυχολογική ίαση και ανάπτυξη,  αναγνωρίζοντας και στηρίζοντας το ιδιαίτερο ταξίδι ζωής του  ανθρώπου, το μοναδικό  δρόμο κάθε ατόμου προς την πραγμάτωση εαυτού.

Ποια η εφαρμογή της Ψυχοθεραπείας σε παιδιά και έφηβους;

Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ παιδιών και εφήβων είναι η βασικότερη θεραπευτική μέθοδος στην κλινική πρακτική.  Ενδείκνυται για παιδιά και εφήβους με αναπτυξιακές και ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες, με συναισθηματικές δυσκολίες,  με προβλήματα συμπεριφοράς , με διαταραχές ύπνου και διατροφής, με δυσκολίες στην κοινωνική ένταξη, οι δυσκολίες λόγω αλλαγών στο οικογενειακό περιβάλλον κ.ά. Στόχος της ψυχοθεραπείας είναι ο θεραπευόμενος να ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, να επεξεργαστεί τα συγκρουσιακά θέματα που τον απασχολούν και να  βελτιωθεί  η  λειτουργικότητα του στα διάφορα επίπεδα της ζωής του.  Η ομαδική ψυχοθεραπεία ενδείκνυται τόσο για παιδιά όσο και για εφήβους.  Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις και στην κοινωνική συνδιαλλαγή, χαρακτηρίζονται από έλλειψη οριοθέτησης, μειωμένη αυτοεκτίμηση, έντονο ανταγωνισμό κ.ά..

 Πως μπορούν οι γονείς να συμμετέχουν ή ακόμα και να βοηθήσουν σε αυτό;

Οι  γονείς στην προσπάθειά τους να κάνουν τα παιδιά τους ευτυχισμένα παρακολουθούν και εξετάζουν πάντα τη ζωή του παιδιού τους και η υπερπροστασία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογικά ζητήματα. Οι  στόχοι  κάποιες φορές δεν επιτυγχάνονται γιατί τα παιδιά δεν εισπράττουν κατά την  ανατροφή τους θεμελιώδη στοιχεία που θα τα κάνουν πειθαρχημένους και  ώριμους ενήλικες. Συνήθως οι γονείς που αντιλαμβάνονται πως δεν μπορούν  να διαχειριστούν την δυσλειτουργικότητα  της σχέσης τους με το παιδί τους εντάσσονται σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχολής γονέων.

Λ.Χατζηκυριακού 15-17 (2ος όροφος),Πειραιάς

Τ:210 45 99 336, MOB: 6940 92 5040

www.orbis-anima.online