Αρθρογραφεί ο Dr. Νικόλαος Καλογερόπουλος

Η παρουσία αυξημένης τριχοφυΐας διαιρείται σε δυο νοσολογικές οντότητες την υπερτρίχωση που αφορά και στα δυο φύλα και τον δασυτριχισμό, που αφορά μόνο στις γυναίκες.

Υπερτρίχωση ονομάζεται η αυξημένη ανάπτυξη τελικών τριχών σε περιοχές του σώματος που δεν επηρεάζονται από τα ανδρογόνα. Χωρίζεται στη  γενικευμένη στην εξαρτώμενη από φάρμακα και στην οφειλόμενη σε διάφορα νοσήματα.

Η γενικευμένη υπερτρίχωση μπορεί να είναι συγγενής,  η οποία οφείλεται σε διάφορα σύνδρομα, η επίκτητη η οποία σχετίζεται συνήθως με εσωτερική κακοήθεια

Δασυτριχισμός ονομάζεται η ανάπτυξη τελικών τριχών σε περιοχές του σώματος παθολογικές για τις γυναίκες που επηρεάζονται από τα ανδρογόνα, όπως το άνω χείλος, οι παρειές, το πηγούνι, η μέση γραμμή του στήθους, οι μαστοί, το υπογάστριο, η ράχη, οι γλουτοί και οι έσω επιφάνεια των μηρών.

Οφείλεται σε ενδοκρινολογικές διαταραχές, σε νοσήματα των ωοθηκών, σε φάρμακα και τέλος υπάρχει και ο ιδιοπαθής δασυτριχισμος, ο οποίος είναι συνήθως φυλετικής προέλευσης που παρατηρείται, κυρίως στους λευκούς, λιγότερο στους μαύρους και ακόμα λιγότερο στους ασιάτες, επίσης παρατηρείται σε μεταεμμηνοπαυσιακες γυναίκες, όταν παύουν να βρίσκονται υπό την επήρεια των οιστρογόνων.

Παρότι συνήθως οι περισσότεροι ασθενείς που προσέρχονται για Laser αποτρίχωση ανήκουν στην κατηγόρια των ατόμων με ιδιοπαθή δασυτριχισμό, καλό είναι να ελέγχεται πλήρως το ιστορικό τους για πιθανό σοβαρό υποκείμενο νόσημα.

Laser Αποτρίχωση

Αποτελεσματική και μόνιμη αντιμετώπιση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας, ανώδυνα, γρήγορα, με ασφάλεια, χωρίς παρενέργειες. Η δέσμη του Laser καταστρέφει την τρίχα μαζί με το θύλακα, χωρίς να επηρεάζει τη γύρω περιοχή της επιδερμίδας.

Ο στόχος της δέσμης είναι το τμήμα της τρίχας που βρίσκεται έξω από το δέρμα, το οποίο απορροφά την ενέργεια του Laser μετατρέποντας την σε θερμότητα που μεταφέρεται στον θύλακα και έτσι καταστρέφεται η τρίχα μαζί με το θύλακα.

Η χρήση των  Δερματολογικών Laser είναι ανώδυνη, καθώς ταυτόχρονα με την κάθε βολή του Laser γίνεται εφαρμογή ψύξης του δέρματος. Το δέρμα μετά τη θεραπεία παρουσιάζει ήπιο τοπικό ερεθισμό που υποχωρεί σε λίγες ώρες.

Συνήθως απαιτούνται πέντε-οχτώ συνεδρίες για περιοχές του σώματος και έξι-δέκα συνεδρίες για περιοχές του προσώπου (ανάλογα με το χρώμα της τρίχας και του δέρματος) κάθε έναν-δύο μήνες (οι τρίχες πρέπει να βρίσκονται κατά την αναγεννή φάση δηλαδή κοντά στην επιφάνεια της επιδερμίδας).

Με τη λεπτομερή κλινική και εργαστηριακή διερεύνηση της υπερτρίχωσης εξατομικεύεται η κάθε περίπτωση, με αποτέλεσμα σύντομη και μόνιμη απαλλαγή από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ MD

Ειδικός Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Μέλος της Αμερικάνικης (AAD) και Ευρωπαικής (EADV) Ακαδημίας Δερματολογίας Αφροδισιολογίας και της Αμερικανικής Εταιρείας Δερματοχειρουργικής (ASDS)

www.drkalogeropoulos.com