Η Ελένη Ραμαντάνη είναι κτηνίατρος με μεγάλη ενέργεια για προσφορά και μεγάλη αγάπη για τη δουλειά της. Στο ιατρείο της (Διαγνωστικό και Χειρουργικό Κέντρο Μικρών Ζώων)στον Πειραιά, συνέχεια αντιμετωπίζει ζητήματα που αφορούν θέματα υγείας των αγαπημένων μας τετράποδων, ενώ παράλληλα ενημερώνει νέους ιδιοκτήτες για το πως πρέπει να συμπεριφέρονται και να φροντίζουν τα κατοικίδιά τους. Τη συναντήσαμε και κουβεντιάσαμε μαζί της, ώστε να μάθουμε ακόμη περισσότερα για την ίδια καθώς και να λάβουμε πολύτιμες συμβουλές.

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε την αγάπη σας για τα ζώα να την κάνετε και επάγγελμα;

Ένας άνθρωπος με ώθησε σε αυτό το επάγγελμα και με έκανε από μικρή ηλικία να νιώσω μεγάλη αγάπη και συμπόνια για τα ζώα. Η μητέρα μου. Μια καταπληκτική κτηνίατρος, μια φανταστική μητέρα, ένας πανέμορφος άνθρωπος. Η καλύτερη κτηνίατρος του κόσμου!

Ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος υιοθεσίας ενός ζώου και κατά τη διάρκεια ποιας χρονικής περιόδου είναι προτιμότερο να γίνει;

Υιοθετώντας ένα ζώο είναι αρχικά απόφαση ζωής, έτσι πρέπει να είναι αποτέλεσμα σοβαρής σκέψης. Συνήθως, η υιοθεσία γίνεται μέσω εγκεκριμένου εκτροφέα ή, στην περίπτωση της πρόσφατης γέννας, μέσω κοινών γνωστών, συνήθως για τις πιστοποιημένες ράτσες και μέσω φιλοζωικών σωματίων για τα αδέσποτα ζώα. Η χρονική περίοδος δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, αν και είναι προτιμότερο η άνοιξη ή το καλοκαίρι, γιατί η θερμοκρασία ευνοεί καλύτερα την εκπαίδευση και την κοινωνικοποίηση με τα άλλα ζώα.

Τι συμβουλές θα δίνατε σε έναν νέο ιδιοκτήτη κατοικίδιου;

Η πλέον υπεύθυνη πράξη μετά την απόκτηση ενός  νέου κατοικίδιου είναι η έγκαιρη επίσκεψη στον κτηνίατρο. Εκεί ο ιδιοκτήτης θα αποκτήσει για τη σωστή διατροφή, αποπαρασιτισμό, εμβολιασμό και εκπαίδευση του ζώου.

Εσείς η ίδια, έχετε κατοικίδια;

Ναι έχω ένα σκυλάκι τον mouse, ο οποίος είναι ένα πανέμορφο Yorkshire Terrie που εγκαταλείφθηκε στο ιατρείο πριν 3 χρόνια περίπου.

Με ποια κριτήρια πρέπει κατά τη γνώμη σας να επιλέγουμε κτηνίατρο;

Συνήθως, τον κτηνίατρο τον επιλέγουμε σύμφωνα με τις γνώσεις του και την αντιμετώπιση των διαφόρων περιστατικών. Σίγουρα παίζει ρόλο και η «χημεία» που αναπτύσσεται μεταξύ ιδιοκτήτη και ιατρού, καθώς και η εμπιστοσύνη που μας κάνει να αισθανόμαστε. 

Πολλά ακούγονται κατά καιρούς για τη στείρωση. Ποια η γνώμη σας για στο θέμα αυτό;

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο εδώ και χρόνια, ότι η στείρωση είναι από τα ποιο σημαντικά προληπτικά μέτρα για την υγεία του ζώου και συγχρόνως για τη μείωση των αδέσποτων ζώων. Στα θηλυκά, μέσω της στείρωσης προλαμβάνεται η εμφάνιση πυόμητρας και μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης όγκων στους μαστούς. Στα αρσενικά, αντίστοιχα, προλαμβάνονται ορμονοεξαρτώμενα προβλήματα του προστάτη. 

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα περιστατικά που αντιμετωπίζετε;

Τα ποιο συνηθισμένα περιστατικά, εκτός των εμβολιασμών και αποπαρασιτισμών, είναι παθολογικής κυρίως φύσης.

Ποιο ήταν το πιο δύσκολο που έχετε αντιμετωπίσει ως σήμερα;

Πολλά περιστατικά μου έρχονται στο μυαλό, τα οποία είναι αξιοσημείωτα και θα μπορούσα να αναφέρω, αλλά δεν θα ήτα σωστό να αναφερθώ σε κάποιο συγκεκριμένο. Ο κτηνίατρος είναι και παθολόγος και δερματολόγος και οφθαλμίατρος και γενικά είναι ένας συνδιασμός ειδικοτήτων και καλείται να αντιμετωπίσει πληθώρα περιστατικών με μια βασική διαφορά με τον ιατρό του ανθρώπου…..Κανένα ζώο δεν θα σου πεί που πονάει!

Υπάρχουν κάποια ζώα που είναι επικίνδυνο να τα έχεις μέσα στο σπίτι;

Δεν υπάρχουν επικίνδυνα ζώα, αλλά επικίνδυνοι ιδιοκτήτες και άνθρωποι!

Πώς ένας ιδιοκτήτης θα κρατήσει το ζωάκι του υγειές;

Για να κρατήσει ένας ιδιοκτήτης το ζώο του υγειές, πρέπει να είναι τυπικός στους εμβολιασμούς, στη φροντίδα του και στη σωστή διατροφή του. Ο προληπτικός έλεγχος τυχόν νοσημάτων και οι βιοχημικές και αιματολογικές εξετάσεις, όπως επίσης ο υπέρηχος κοιλίας και καρδιάς είναι επίσης υποχρεωτικά και εξατρώνται από την ηλικία, νοσήματα και προδιάθεση της κάθε ράτσας.