Η Ανδρονίκη Χριστάκη σκηνοθετεί στο Από Μηχανής Θέατρο δύο μονόπρακτα του έργου του Μπρεχτ «Τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ», «Η Εβραία – Ο Χαφιές», με τη Μαρλέν Καμίνσκυ και τη Δώρα Τσίγκα στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Όταν ο Μπρεχτ έγραφε τα 24 μονόπρακτα, του έργου του «Τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ» ήταν εξόριστος (1935-1939) και δεν είχε ακόμα αποκαλυφθεί όλη η φρίκη της φασιστικής εξουσίας.
Το αίσθημα, όμως, μιας βαριάς ατμόσφαιρας στον δημόσιο και ιδιωτικό βίο των ανθρώπων στην Γερμανία ήταν έντονο. Η καταπίεση, η δυσπιστία και η υποκρισία, κυριαρχούσαν σε ένα τοπίο σκοτεινό με έντονη την οσμή του τρόμου.

To έργο αυτό του Μπρεχτ και ειδικά τα δυο μονόπρακτα «Η Εβραία – Ο Χαφιές» αφορούν στην ιδιωτική ζωή των ανθρώπων στην Γερμανία το 1935, πριν ακόμη διαφανεί στην κοινωνία αυτό που επρόκειτο να ακολουθήσει. Ο Μπρεχτ διεισδύει στον εσωτερικό κόσμο των ηρώων του, εμβαθύνοντας σιγά σιγά στις πιο ενδόμυχες πτυχές τους, αναδεικνύοντας παράλληλα τον τρόπο με τον οποίο εδραιώνεται σταδιακά πρώτα μέσα από τους ίδιους το ολοκληρωτικό καθεστώς.

Η Εβραία.
– Φρανκφούρτη – 1935 – βράδυ.
Μια αστή γυναίκα – σύζυγος καθηγητή Ιατρικής – στο σπίτι της μαζεύει τα πράγματά της σε βαλίτσες, αποφασισμένη να μετοικήσει στο Άμστερνταμ μακριά από τον σύζυγό της, ορμώμενη από την νέα πραγματικότητα που διαφαίνεται γύρω της, επιθυμώντας να μην σταθεί εμπόδιο στην εξέλιξη της καριέρας του συζύγου της λόγω της καταγωγής της. Μέσα σε αυτήν την ευαίσθητη συναισθηματική κατάσταση, τηλεφωνεί σε φίλους και γνωστούς και μέσα από την συνομιλία τους τόσο η ίδια όσο και οι άλλοι έρχονται αντιμέτωποι με τον φόβο για το άγνωστο που θα επακολουθήσει.

Ο Χαφιές.
– Κολωνία – 1935- Ένα βροχερό Κυριακάτικο απόγευμα.
Μια αστική οικογένεια – ένας άνδρας, μια γυναίκα και ο γιος τους – στο σπίτι τους παρουσία της υπηρέτριας τους, βιώνουν με φόβο την μεταβατική περίοδο που διαδέχεται την φυσιολογική καθημερινή πορεία της ζωής τους και αλλάζει άρδην τις ισορροπίες γύρω τους, τα πιστεύω και τις βαθύτερες αξίες τους, αφού εμποτίζονται με δυσπιστία από το ενδεχόμενο της προδοσίας του ενός προς τον άλλο ακόμη και μέσα στην ίδια την οικογένεια τους.

Συντελεστές: Παίζουν : Μαρλέν Καμίνσκυ, Δώρα Τσίγκα. Μετάφραση: Πέτρος Μάρκαρης. Σκηνοθεσία: Ανδρονίκη Χριστάκη. Διεύθυνση Φωτισμού: Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Βοηθοί Σκηνοθέτη: Νικολέτα Παράσχη, Ρεβέκκα Παυλίδου. Σκηνικά- Κοστούμια :Ανδρονίκη Χριστάκη. Μουσική Επιμέλεια: George Gaudy. Εκτελεστής Παραγωγός: Ρούλα Νικολάου. Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Λία Κίκερη. Παραγωγή :STATUSUMAN – AMKE

Πληροφορίες για την παράσταση
Πρεμιέρα: Παρασκευή 13 Απριλίου. Ημέρες και ώρες παράστασης παράστασης: Παρασκευή 21:00, Σάββατο 21:00, Κυριακή 20:00. Θέατρο: Από μηχανής θέατρο – Πάνω σκηνή, Ακαδήμου 13- Αθήνα. Τηλέφωνο κρατήσεων: 210-5232097. Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό:14€, Φοιτητικό & άνω 65 ετών: 10€, Άνεργοι: 8€, Ατέλειες ηθοποιών: 5€ ( Για λίγες μόνο παραστάσεις )