Είναι παραδοσιακό και οι γεύσεις του θα σε κάνουν κυριολεκτικά να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Η  Άννα Σπηλιώτη, με τον σύζυγό της Φανούρη και με new entry την κόρη της Σύλια, και της φρέσκες ιδέες της, κρατάνε χρόνια το Ψαροκόκκαλο της Άννας στην κορυφή των προτιμήσεων για όσους αγαπούν το καλό ψάρι. Και αυτό μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει, αν το επισκεφτεί, αφού ασχέτως με τη μέρα και την ώρα, είναι γεμάτο! Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι πιθανότητες, σε κάποιο από τα διπλανά τραπέζια να τρώει κάποιος διάσημος Έλληνας, μιας και είναι αρκετοί αυτοί που «τιμούν» ιδιαιτέρως και μάλιστα συχνά πυκνά τα πιάτα του…

Σε μια γωνία στα στενά της Αμφιάλης, το Ψαροκόκκαλο της Άννας, αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για όσους ξέρουν να απολαμβάνουν το καλό φαγητό. Αγνές πρώτες ύλες, αγάπη, μεράκι και φυσικά ψάρι βγαλμένο κατευθείαν από τον αφρό της θάλασσας στο πιάτο σας, είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά που το καθιστούν ξεχωριστό, στο είδος του αλλά και στις καρδιές μας!

Συνέντευξη στη Λιάνα Μπουκουβάλα

Γιατί ψαροταβέρνα και όχι κάποιο άλλο είδος εστίασης;

Μεγαλωμένη σε μια οικογένεια που ασχολείται μέχρι και σήμερα με υλικά που προμηθεύουν τους ψαράδες (δίχτυα – πετονιές – αγκίστρια κτλ) και τρώγοντας η ίδια, καθημερινά θαλασσινούς μεζέδες και φρέσκα ψάρια, που έδιναν στον πατέρα μου οι πελάτες του για να τον ευχαριστήσουν, δεν μπορούσα να ασχοληθώ με τίποτε άλλο παρά με ψαροταβέρνα!

Πόσα χρόνια είστε στο χώρο;

Πριν 13 χρόνια εμπνευστήκαμε με τον σύζυγό μου, τον Φανούρη, να ανοίξουμε μια ψαροταβέρνα στα στενά της Αμφιάλης, όπου και μεγαλώσαμε, καθώς πιστεύουμε και οι δύο ότι είναι μία υπέροχη, φιλική γειτονιά, η οποία μέσα στα χρόνια που περνούν, παραμένει… γειτονιά!

Τι ήταν αυτό που σας έφερε κοντά στον κόσμο του ψαριού και στην εστίαση γενικότερα;

Πάνω από όλα θέλουμε να μάθει ο κόσμος την ομορφιά της θάλασσας και των φρέσκων προϊόντων της. Αυτό λοιπόν, που έφτιαχνα στο σπίτι μου και το ευχαριστιόμουν, το έφτιαξα στην ταβέρνα μας, με τα καλύτερα υλικά και με πολύ σεβασμό το προσέφερα στον κόσμο! Αυτή ήταν πιστεύω και η αίτια της αναγνώρισης μας, στον διάσημο και μη κόσμο.

Πως προέκυψε η απόφαση να ασχοληθεί και η κόρη σου με την εστίαση;

Άννα: Όταν η επαγγελματική κατάρτιση έχει γίνει τόσο δύσκολη στην χώρα μας και τα περισσότερα παιδιά αναγκάζονται να ξενιτευτούν, έπρεπε να εθίσω και την Σύλια στο επάγγελμα, ώστε να γίνει δημιουργική και να την έχω πλάι μου διαιωνίζοντας το όνομα της γεύσης και της απόλαυσης!

Σύλια: Δεν σου κρύβω πως στην αρχή ήμουν διστακτική! Όταν όμως ξεκίνησα τα μαθήματά μου στη Le Monde, την βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα και μετά από δύο πρακτικές που πέρασα αποφάσισα να συνεχίσω με την οικογένειά μου βάζοντας και εγώ το λιθαράκι μου για ένα καλύτερο Ψαροκόκκαλο!

Τι σας δίνει χαρά μετά από μία κουραστική μέρα;

Το πιο ωραίο συναίσθημα είναι όταν κάποιος πελάτης μας, φεύγοντας από το μαγαζί μας ευχαριστεί και μας λέει ότι όλα ήταν υπέροχα! Εξίσου ευχάριστο, είναι και όταν μπαίνουν στον κόπο να μας κριτικάρουν και μας συνιστούν ανεπιφύλακτα και σε άλλους!

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες του επαγγέλματος αυτού;

Δεν είναι καθόλου εύκολο επάγγελμα όταν πρέπει με τις γεύσεις σου να ευχαριστήσεις του καθενός τον ουρανίσκο και να του αφήσεις μια σκέψη στο μυαλό ότι πρέπει να σε ξαναεπισκεφτεί για να ευχαριστηθεί κάτι που δεν βρίσκει καθημερινά στο σπίτι του! Εκτός αυτού, φυσικά τα ωράρια, το να δουλεύεις ομαδικά και υπό πίεση, δεν είναι επίσης εύκολη υπόθεση. Την ίδια ώρα, είναι αρκετά δύσκολο να βρίσκεις καθημερινά το φρέσκο ψαρί και τα φρέσκα υλικά, όταν έχεις να κάνεις με δύσκολο καιρό και με τις αναταράξεις της θάλασσας! Ευτυχώς όμως, έχουμε τα δικά μας καΐκια που πάντως καιρού έστω και λίγα θα μας φέρουν και θα μας στηρίξουν στο έργο μας! Μόνο έτσι μπορείς να κρατηθείς και να σε προτιμάει ο κόσμος. Δίνοντας πάντα φρέσκο και νόστιμο φαγητό!

Τι οραματίζεστε για το μέλλον;

Το μέλλον είναι απρόβλεπτο… Οπότε συνεχίζουμε να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό σήμερα και ευχόμαστε και για το μέλλον!

Βίκτωρος Ουγκώ 10 & Τσακάλωφ, Αμφιάλη, Κερατσίνι, Τ: 210-4323010 & 6981-885411, FΒ: Ψαροκοκκαλο της Αννας Ψαροταβερνα