Η ιστορία του Sixto Rodriguez είναι μια ιστορία για το πώς η ζωή μπορεί να σου φέρει μπροστά σου την αποτυχία και την επιτυχία με μερικά μίλια διαφορά. Γιατί είναι ίσως η μοναδική περίπτωση καλλιτέχνη που ενώ ζει και δραστηριοποιείται στην Αμερική, δεν έχει γίνει ούτε το μισό γνωστός από όσο είναι στην Αφρική και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Ο Sixto Diaz Rodriguez, γνωστός και ως Jesus Rodriguez, ή Rod Riguez, είναι ένας cult αμερικανός τραγουδοποιός ο οποίος έχει μία από τις πιο συναρπαστικές προσωπικές ιστορίες. Αν και έκανε το ντεμπούτο του τη δεκαετία του ‘70, κατάφερε μόλις τα τελευταία χρόνια -στα 70 του πλέον- να αποκτήσει παγκόσμια φήμη.

Γεννημένος στις 10 Ιουλίου του 1942 στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, ο Rodriguez ήταν το 6ο παιδί (εξού καιτο μικρό του όνομα, Sixto), μιας οικογένειας της εργατικής τάξης με μεξικάνικη καταγωγή.  Η καταγωγή του επηρέασε τη μουσική και τους στίχους του, κρατώντας μια πολιτική στάση υπέρ των φτωχώτερων κοινωνικών στρωμάτων και της εργατιάς στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η καριέρα του αποδείχτηκε ιδιαιτέρως ιδιόρυθμη αφού κυκλοφόρησε κάποιους δίσκους στις αρχές τις δεκαετίας του ’70, πραγματοποίησε δύο περιοδείες στην Αυστραλία και χάθηκε από τα πράγματα. Ώσπου μετά από πολλά χρόνια, τα πράγματα γύρισαν πίσω, και η καριέρα του ξανάρχισε.

Οι στίχοι του απλοί και ταυτόχρονα ποιητικοί, η μουσική του ένα μίγμα folk, soul και country. Oι κριτικοί τον λάτρεψαν, το κοινό αδιαφόρησε.

Η μουσική του Sixto Rodriguez είναι χάδι για το αυτί, και πολλοί τον παρομοίαζαν με τον Bob Dylan και είχε όλα τα φόντα για να γίνει πετυχημένος. Οι στίχοι του απλοί και ταυτόχρονα ποιητικοί, η μουσική του ένα μίγμα folk, soul και country. Oι κριτικοί τον λάτρεψαν, το κοινό αδιαφόρησε.

Mε τον καιρό τα τραγούδια του αποκτούσαν σταδιακά περισσότερο χρόνο στα ραδιόφωνα της Αυστραλίας, της Μποτσουάνα, της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Αφρικής και της Ζιμπάμπουε.Έτσι ο ίδιος γύρισε στην πρωινή του δουλειά στις οικοδομές, έκανε οικογένεια και συνέχισε τη ζωή του στο Detroit.

Κι όμως, χωρίς να το ξέρει κανείς, οι ίδιοι δίσκοι που πέρασαν αδιάφορα από τα αυτιά των Αμερικανών, άρεσαν στην άλλη πλευρά του πλανήτη – οι πωλήσεις των δίσκων του Sixtro ξεπέρασαν τις αντίστοιχες του Elvis Presley στην Νότια Αφρική. Μάλιστα, στην Αφρική κυκλοφόρησε και η φήμη πως ο Rodriguez δεν ζει πια!

Το 1997 όμως, η μεγαλύτερη κόρη του βρήκε στο ίντερνετ μία ιστοσελίδα αφιερωμένη στον πατέρα της, και επικοινώνησε με τους διαχειριστές της για να μάθει περισσότερα. Τότε διαπίστωσε με έκπληξη, πως ο πατέρας της είναι σταρ! Ο ίδιος λοιπόν ξεκίνησε για την πρώτη νοτιοαφρικανική περιοδεία, η οποία περιλάμβανε έξι συναυλίες ενώπιον χιλιάδων οπαδών του.

Το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της χώρας, το SABC TV μετέδωσε το ντοκιμαντέρ Dead Men Don’t Tour: Rodriguez in South Africa 1998 το 2001. Προτού επιστρέψει στην Νότια Αφρική το 2001 και το 2005 έπαιξε ζωντανά και στην Σουηδία.

Αυτή η αναζήτηση περιγράφεται στο βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ “Searching for Sugar Man”. To ντοκιμαντέρ τον βοήθησε να κερδίσει κάποια από την φήμη που του άξιζε ενώ το Πανεπιστήμιο του Detroit του απένειμε τον τίτλο του επίτιμου διδάκτωρ Ανθρωπιστικών επιστημών.