Το βίντεο μιας πολικής αρκούδας σε μια περιοχή χωρίς καθόλου πάγους, ήρθε στο φως της δημοσιότητας από το National Geographic και συγκεριμένα από τον Καναδό φωτογράφο, Πολ Νίκλεν. Ο Νίκλεν έχει μεγαλώσει σε εκείνα τα μέρη αλλά αν και έχει δει πολλές φορες πολική αρκούδα, πρώτη φορά βλέπει αυτήν την κατάσταση. Μια πολική αρκούδα που πεθαίνει από την πεθαίνει από την πείνα δεν είναι σίγουρα ευχάριστο θέαμα.

«Καθόμασταν εκεί κλαίγοντας και τραβώντας το βίντεο», είπε ο Νίκλεν. Όπως φαίνεται από το βίντεο, το ζώο είναι κοντά στον θάνατο, κάτι που φαίνεται και από τον σκελετό του, που είναι εμφανής κάτω από την λευκή γούνα του.

Στο βίντεο ψάχνει σε έναν κάδο σκουπιδιών που χρησιμοποιείται από ψαράδες. Όταν δεν βρίσκει τίποτα, λίγο η κούραση, λίγο η πείνα και λίγο η απογοήτευση δεν την κρατούν στα πόδια της και καταρρέει. Η αρκούδα είναι φανερά αδυνατισμένη.

Ο Νίκλεν πόσταρε τις φωτογραφίες στα social media και οι χρήστες τον ρώτησαν γιατί δεν την βοήθησε. «Το σκέφτηκα, αλλά δεν κυκλοφορώ συνήθως με όπλο που περιέχει αναισθητικό», είπε ο φωτογράφος. Επίσης το να ταΐζεις πολικές αρκούδες στον Καναδά είναι παράνομο, οπότε ο Νίκλεν σκέφτηκε πως δημοσιοποιώντας ένα βίντεο σαν κι αυτό μπορεί να ευαισθητοποιήσει τις αρχές ώστε να δουν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και της επίπτωσης που αυτό έχει στα ζώα, πιο σοβαρά.

«Όταν οι έρευνες λένε πως οι πολικές αρκούδες είναι υπό εξαφάνιση, θέλω ο κόσμος να δει, πως είναι κάτι τέτοιο», λέει ο Νίκλεν. «Έτσι είναι μια πολική αρκούδα όταν δεν έχει να φάει». Το ότι η περιοχή δεν έχει πάγο, είναι κάτι που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία. Οι πολικές; Αρκούδες κυνηγούν στον πάγο, κυρίως φώκιες, που κολυμπούν ή βγαίνουν στον πάγο. Η απουσία του πάγου, σημαίνει και απουσία από φώκιες.

Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει τελευταία πολλές περιπτώσεις αρκούδων που λιμοκτονούν. Το 2002, το World Wildlife Fund, ανακοίνωσε πως λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι πολικές αρκούδες θα βρεθούν σε κίνδυνο ή και να εξαφανιστούν.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο του του Πολ Νίκλεν: