Ο βελονισμός αποτελεί βασικό στοιχείο της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, περιλαμβάνει την εισαγωγή εξαιρετικά λεπτών βελόνων δια μέσου του δέρματος σε συγκεκριμένα, στρατηγικά σημεία του σώματος και χρησιμοποιείται πολύ συχνά για τη θεραπεία του πόνου. Αυτό λίγο πολύ είναι σε όλους μας γνωστό. Πόσο καλά όμως, γνωρίζουμε την κινέζικη αυτή θεραπευτική μέθοδο; Ο acupuncturist-TCM practitioner/ Βελονιστής, Λουκάς Χάλαρης, μας λύνει όλες τις απορίες!

Τι ακριβώς είναι ο βελονισμός;

Ο βελονισμός είναι μια θεραπευτική μέθοδος που βασίζεται στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική. Πρόκειται για μία από τις αρχαιότερες θεραπευτικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στον πλανήτη και η οποία χρησιμοποιείται και σήμερα, έχοντας υποστεί με την πάροδο των αιώνων πολλές τροποποιήσεις και βελτιώσεις. Ουσιαστικά στηρίζεται στην παρατήρηση ότι στη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος σημαντικό ρόλο παίζουν μερικοί ενεργειακοί δρόμοι που σχετίζονται με τις διαδρομές βασικών νεύρων ή ομάδων νευρώνων.

Περιέγραψε μας τη διαδικασία στην οποία υποβάλλεται ο θεραπευμένος…

Όταν κάποιος έρχεται για βελονισμό το πρώτο που κάνουμε είναι να πάρουμε το ιστορικό του και να τον ρωτήσουμε για την καθημερινότητα του. Αυτό στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική παίζει σημαντικό ρόλο, αφού μας δείχνει πιο θεραπευτικό πλάνο θα επιλέξουμε για το συγκεκριμένο άτομο. Έπειτα τοποθετούνται λεπτές αποστειρωμένες βελόνες, μια χρήσεως, σε προκαθορισμένα σημεία πάνω στο σώμα, οι οποίες παραμένουν περίπου για 30 λεπτά.

Νιώθει κανείς πόνο κατά τον βελονισμό;

Οι βελόνες του βελονισμού δεν έχουν καμία σχέση με τις γνωστές μας βελόνες τις αιμοληψίας. Είναι τόσο λεπτές που ίσα-ίσα νιώθουμε ένα μικρό τσίμπημα, καθόλου επώδυνο.

 Μετά το βελονισμό ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει τη δραστηριότητά του χωρίς πρόβλημα.

 Οι θεραπείες εκτελούνται με συχνότητα δύο έως τρείς θεραπείες την εβδομάδα.

 Για μια πλήρη αγωγή απαιτούνται από 8 έως 12 συνεδρίες βελονισμού. Υπάρχει σαφές όριο το οποίο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

 Κατά τη διάρκεια της θεραπείας μπορούν παράλληλα να λαμβάνονται φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής.

 Ο βελονισμός δεν είναι μόνο ένα καλό παυσίπονο ,είναι μια θεραπεία που έχει μεσοπρόθεσμη – μακροπρόθεσμη δράση. Ένα καλό αποτέλεσμα διαρκεί μήνες ή χρόνια.

Σε ποιες παθήσεις έχει θεραπευτικά αποτελέσματα;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το NIH (National Institutes of Health) της Αμερικής δημοσιεύοντας κατάλογο ενδείξεων Βελονισμού τον οποίο υιοθέτησε η IASP (International Association for the Study of Pain) έχει περιλάβει τον βελονισμό για:

Αποκατάσταση σε:

Αγγειο-εγκεφαλικά νοσήματα, νευρο-εκφυλιστικές παθήσεις, δυστονίες.
Αυχεναλγία
Οσφυαλγία – Ισχιαλγία, ραχιοπάθεια
Ινομυαλγία – Ιδιοπαθή σύνδρομα χρόνιου πόνου
Διαταραχές νεύρων, νευρικών ριζών και νευρικών πλεγμάτων, νευροπάθειες.
Αρθρίτιδες και περιαρθρίτιδες (τενοντίτιδες) αρθρώσεων άνω και κάτω άκρων
Μυϊκά άλγη (διάχυτα ή εντοπισμένα), ινομυαλγία

Άλλες ενδείξεις:

Ημικρανία, νευραλγία τριδύμου, κεφαλαλγίες τάσεως, πάρεση προσωπικού νεύρου, ίλιγγοι, εμβοές.
Αλλεργικό άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, ιγμορίτιδα.
Παθήσεις γαστρεντερικού συστήματος
Αγχώδης φοβική νεύρωση, νευροφυτικές διαταραχές, διαταραχές κύκλου ύπνου / εγρήγορσης, μνήμης, συγκέντρωσης και συμπεριφοράς, κατάθλιψη.
Δερματικές παθήσεις (Ακμή, ψωρίαση, έκζεμα, κνίδωση).

Μπορείς να μας περιγράψεις ένα ιατρικό περιστατικό ασθενούς σου, που εντυπωσίασε ακόμη και εσένα, η αποτελεσματικότητα του;

Δεν είναι ένα το περιστατικό είναι παραπάνω, αλλά αυτό που μου έρχεται τώρα πιο έντονα στο μυαλό, ήταν με μια κυριά 65 ετών με οστεοαρθρίτιδα στα χέρια και στα πόδια. Ήρθε με ένα βαθμό πόνου από το 0-10, περίπου στο 6. Πήρα το ιστορικό της και τοποθέτησα τις βελόνες. Μέσα σε 3 λεπτά περίπου άρχισε να κουνάει τα χεριά της και τα πόδια της χωρίς να νιώθει καθόλου πόνο! Μετά από 5 συνεδρίες το πρόβλημά της, αποκαταστάθηκε πλήρως.

Πως δρα στο σώμα;

Ο βελονισμός διακόπτει τη μεταφορά της πληροφορίας του πόνου από την πάσχουσα περιοχή στον εγκέφαλο, κάτι που οδηγεί στην ελάττωση ή και εξαφάνιση της αίσθησης του πόνου. Λειτουργεί με την βελτίωση της ροής του αίματος και του οξυγόνου στην πάσχουσα περιοχή του σώματος μέσω των αιμοφόρων αγγείων και έτσι γίνεται θρέψη σε κάθε κύτταρό του σώματος μας. Αυτό επιτυγχάνεται μετά την είσοδο των βελονών σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, μεταφέροντας ένα ειδικό σήμα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, έτσι ώστε να παράγονται στον εγκέφαλο αρκετές ενδογενείς ουσίες, όπως σεροτονίνη και ενδορφίνη, οι οποίες προκαλούν απουσία του πόνου.

Ποιο οι κίνδυνοι του βελονισμού, εάν υπάρχουν;

Η μη χρήση βελόνων μιας χρήσης, η ελλιπής αποστείρωση τους και η κακή εφαρμογή των κανόνων αντισηψίας, είναι οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για μετάδοση λοιμώξεων μέσω του βελονισμού. Ηπατίτιδα, Βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα και HIV, είναι οι πιο σοβαρές λοιμώξεις που μπορούν να μεταδοθούν με το βελονισμό. Θα συμβούλευα τους θεραπευόμενους να ζητούν από τον βελονιστή τους να ανοίγει μπροστά τους, καινούργιες βελόνες.

Πως προσδιορίζεται ο τύπος της θεραπείας με βελονισμό;

Προσδιορίζεται από το ίδιο το περιστατικό που αντιμετωπίζουμε εκείνη την στιγμή. Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική δεν περιλαμβάνει μόνο τον βελονισμό, αλλά και τον ωτοβελονισμό, (βελονισμός με μικρές βελόνες στο πτερύγιο του αυτιού) θεραπεία με βεντούζες, guasha, moxa, tuina και βότανα.