ΥΛΙΚΑ

250 gr ζάχαρη κρυσταλλική

230 ml ηλιέλαιο

220 ml ελαιόλαδο

Ξύσμα από 3 πορτοκάλια

Χυμό από 2 πορτοκάλια

1/2 κ. σούπας γαρίφαλο

1 κ. σούπας κανέλλα

1 σφηνάκι κονιάκ

1 κ. γλυκού μαγειρική σόδα

1κ.γλυκού baking powder

80 gr σιμιγδάλι χοντρό

1 kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις

300 gr καρυδόψιχα ψιλοκομμένη

400 gr λευκή σοκολάτα

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΠΟΠΙ

 

500 gr ζάχαρη κρυσταλλική

500 ml νερό

200 γρ μέλι

1 πορτοκάλι κομμένο στην μέση

1 στικ κανέλλας

2 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο

200 gr τζίντζερ κομμένο σε κομμάτια

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και αφού βράσει το αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Τοποθετούμε σε μια μπασίνα, τα στερεά υλικά της συνταγής, την ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλλα, το γαρίφαλο, την σόδα, το baking powder, το σιμιγδάλι, το αλεύρι και την καρυδόψιχα. Ανακατεύουμε ελαφρώς και αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια άλλη μπασίνα, βάζουμε όλα τα υγρά της συνταγής, το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, τον χυμό πορτοκάλι και το κονιάκ. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το μείγμα των υγρών στο μείγμα με τα στερεά.

Ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά, αλλά όχι για πολύ γιατί το μείγμα θα βγάλει τα λάδια του και θα «κόψει».

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε σχήμα της αρεσκείας μας  και τα τρυπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι από την πάνω πλευρά.

Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει, στους 190οC για περίπου 20 -25 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Αφού τα μελομακάρονα ψηθούν, βγάζουμε από τον φούρνο και όπως είναι ζεστά τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι για μερικά λεπτά. Στην συνέχεια τα τοποθετούμε σε σχάρα να στραγγίξει το περιττό σιρόπι.

Λιώνουμε την λευκή σοκολάτα και αφού κρυώσει ελαφρώς, με ένα κουτάλι ρίχνουμε την σοκολάτα πάνω από τα μελομακάρονα κάνοντας ασύμμετρες γραμμές.

Πριν κρυώσουν εντελώς και σφίξει η σοκολάτα, πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.

 

  • Αν δεν θέλετε να τολμήσετε και προτιμάτε τις πιο κλασσικές γεύσεις, μπορείτε να παραλείψετε το τζίντζερ και να ετοιμάσετε το σιρόπι με τα υπόλοιπα υλικά ης συνταγής.
  • Αν δεν σας αρέσει η λευκή σοκολάτα, κανένα πρόβλημα, αντικαταστήστε την με κάποια της αρεσκείας σας ή και καθόλου.

 

Καλές γιορτές σε όλους!