Είναι νέος, ταλαντούχος και με έντονη την αίσθηση του χιούμορ. Τσαλακώνει την εικόνα του, αλλά ποτέ τα πιάτα του! Ο Δημήτρης Τζιράκης, αγαπά τη μαγειρική και αυτό θα το καταλάβεις από την πρώτη κιόλας μπουκιά. Τον συναντήσαμε ένα Σάββατο απόγευμα, στο μεζεδοπωλείο “Ο Μίμης και η Άννα” που διατηρεί τα τελευταία χρόνια στην Παλαιά Κοκκινιά και μιλήσαμε για όλα!

Αν δεν ήσουν σεφ, τι επάγγελμα θα είχες επιλέξει;

Θεωρώ πως δεν θα μπορούσα να ασχοληθώ με τίποτα άλλο πέραν της μαγειρικής. Ως έφηβος ασχολήθηκα με την μουσική, που ως και σήμερα είναι μία από της μεγάλες μου αγάπες, αλλά στο τέλος με κέρδισε η κουζίνα, γιατί στην τελική, η μαγειρική είναι αυτή που σε επιλέγει όχι εσύ εκείνη!

 

Πότε θυμάσαι τον εαυτό σου να μπαίνει για πρώτη φορά μέσα από την κουζίνα;

Μία από τις πρώτες, πολύ ζωντανές και έντονες αναμνήσεις μου μέσα στη κουζίνα, είναι παρακολουθώντας τη γιαγιά μου, την Ασπασία, να τυλίγει ντολμαδάκια.

 

Παθαίνεις εμμονές με συγκεκριμένα υλικά κατά καιρούς; Και αν ναι, ποια είναι αυτά τώρα για σένα;

Όλοι οι σεφ κατά καιρούς παθαίνουν εμμονή με κάποιο υλικό. Εγώ στην παρούσα φάση πειραματίζομαι πολύ με ελληνικά μυρωδικά και βότανα.

 

Ποιο πιάτο δεν θα βαρεθείς ποτέ να σου μαγειρεύουν και να το απολαμβάνεις;

Τα μακαρόνια με κιμά φυσικά, χωρίς κανένα ενδοιασμό!

Τι σε στρεσάρει στην κουζίνα και τι σε ηρεμεί;

Το στρες κάθε μάγειρα στη κουζίνα είναι να βγει σωστό το πιάτο, σε σωστό  χρόνο και γευστικά πάντα το ίδιο. Αυτό που με ηρεμεί μέσα στη κουζίνα είναι η «μυρωδιά» της. Όσοι ζουν σε κουζίνα, θα καταλάβουν τι εννοώ.

 

Εδώ και 4 χρόνια, είσαι ιδιοκτήτης του μεζεδοπωλείου «Ο Μίμης και η Άννα» στην Παλαιά Κοκκινιά. Εάν κάποιος έρθει στον μαγαζί για ένα και μόνο πιάτο, ποιο θα του σύστηνες και γιατί;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο από τα πιάτα μου, αλλά εάν έπρεπε να επιλέξω ένα από αυτά, θα ήταν «Το Κοκό του Μίμη». Τυχαίο;;;

 

Ποιο είναι το καλύτερο σχόλιο που έχεις ακούσει ποτέ από κάποιον που δοκίμασε τα πιάτα σου;

Σκοπός της ερώτησης φαντάζομαι, δεν είναι να ευλογήσω τα γένια μου (γελώντας)! Μία από τις τελευταίες κριτικές πελατών που θυμάμαι, είναι ένας «περίεργος» τύπος σαν και εμένα, που μου είπε πως δοκιμάζοντας το λουκάνικο (το «Γηπεδικό») ένιωσε ένα μικρό οργασμό στον ουρανίσκο του! (χαχαχαχα)

 

Ποιο συστατικό θεωρείς ότι συμπυκνώνει την πεμπτουσία της ελληνικής κουζίνας;

Η φέτα, τελεία και παύλα (δημοκρατικά πάντα).

 

Πως κρίνεις, ως τηλεθεατής πλέον, τις τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής και τους διαγωνισμούς νέων μαγείρων;

Έχοντας περάσει και ο ίδιος από τηλεοπτικό παιχνίδι (Bind Taste), μπορώ πλέον να μπω στη θέση των διαγωνιζομένων και να καταλάβω το άγχος τους. Κατά τ’ άλλα το βρίσκω ένα αξιόλογο και ενδιαφέρον προϊόν.

Υπάρχει κάποιος σεφ που να θαυμάζεις;

Τον Δημήτρη Σκαρμούτσο. Οι λόγοι πολλοί, η αγάπη και η εκτίμηση μεγάλη.

 

Αν είχες μία μέρα ελεύθερη, χωρίς υποχρεώσεις, πως θα επέλεγες να την περάσεις;

Πρωινό καφέ με τους κολλητούς, έξω για φαγητό με τη γυναίκα μου την Άννα και ατέλειωτες αγκαλιές με τα παιδιά μας.

 

Ποιο είναι για εσένα το αλατοπίπερο της ζωής;

Η γυναίκα μου Άννα και τα παιδιά μας, η Γωγώ και ο Πάρης.