Προτάσεις και συμβουλές για μία ανανεωμένη φθινοπωρινή εικόνα στο μπαλκόνι, στη βεράντα και στον αστικό κήπο.

Η εποχή αυτή δεν αποτελεί ένα απλό κατώφλι του χειμώνα. Έχει την δική της ιδιαίτερη γοητεία που την χαρακτηρίζει μία εξαιρετική πολυχρωμία και προσφέρει πολλές δυνατότητες στον επίδοξο καλλιεργητή. Μπορεί βέβαια να έχει μικρύνει η διάρκεια της ημέρας, όμως η «πράσινη» γωνιά του σπιτιού περιμένει φιλόξενη, να χαρίσει δροσερές βραδιές ηρεμίας μετά τις δουλειές και την κούραση της ημέρας. Ας δούμε λοιπόν, πως μπορούμε να κάνουμε ομορφότερο και απολαυστικότερο, το φθινοπωρινό πρόσωπο των φυτών μας.

Ξεκινώντας

Προμηθευτείτε φτυαράκια, σκαλιστήρια, κλαδευτήρια  και -γιατί όχι- καινούργιες γλάστρες. Στα καταστήματα υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία σχεδίων, χρωμάτων, μεγεθών και υλικών. Προσπαθήστε να αξιοποιήσετε παλιότερες γλάστρες φυτεύοντας νέα φυτά αφού πρώτα φροντίσετε να προσθέσετε νέο χώμα ή τα κατάλληλα εδαφοβελτιωτικά υλικά. Ταιριάξτε τις παλιές με τις νέες σας γλάστρες δίνοντας το προσωπικό σας ύφος στο χώρο και επιλέξτε με προσοχή και με τη βοήθεια ενός γεωπόνου τα φυτά που ταιριάζουν στις ιδιαίτερες συνθήκες του μπαλκονιού ή του κήπου σας.

Μην ξεχνάτε πως ο Οκτώβρης είναι ένας θαυμάσιος μήνας για τις μεταφυτεύσεις των πολυετών φυτών. Δώστε προσοχή στο είδος του χώματος και στο μέγεθος της γλάστρας που θα χρησιμοποιήσετε.

Καθαρίστε τα φυτά σας από παλιά, ξερά φύλλα ή κλαδάκια, σκαλίστε το χώμα και προσθέστε το κατάλληλο λίπασμα. Προτιμήστε ένα υδατοδιαλυτό σκεύασμα λιπάσματος προσδοκώντας ταχύτερη ανάπτυξη ενός νέου φυτού ή την παράταση της ανθοφορίας ενός άλλου και φυσικά την υγιή ανάπτυξη του συνόλου των φυτών σας.

Τι λουλούδια να φυτέψω;

Για όσους έχουν υπομονή και αγαπούν να φυτεύουν σπόρους οι πανσέδες, οι βιολέτες, τα σκυλάκια και οι καλέντουλες είναι μερικά από τα φυτά που σπέρνονται το φθινόπωρο. Συνιστάται να φυτεύονται σε σπορείο και να ακολουθεί μεταφύτευση των νεαρών φυταρίων.

Ο Οκτώβρης είναι επίσης ο κατάλληλος μήνας για τους βολβούς φθινοπωρινής φύτευσης. Πολύχρωμες φρέζιες, ζουμπούλια, κρόκοι, ίριδες, νάρκισσοι, ανεμώνες, νεραγκούλες, τουλίπες όλων των ποικιλιών, αμαρυλλίδες, ευωδιαστοί παρθενόκρινοι δεν ζητούν παρά μόνον φρέσκο χώμα και ήπια ποτίσματα για να ξεδιπλώσουν τα υπέροχα άνθη τους λίγους μήνες μετά.

Για τους λάτρεις των έτοιμων φυτών υπάρχουν κυκλάμινα, αζαλέες, γαρύφαλλα, καμέλιες και φυσικά τα χρυσάνθεμα – οι βασιλιάδες του μήνα αυτού – με τα όμορφα χρώματα και την μεγάλη ποικιλία τους.

Λαχανικά… στο μπαλκόνι;

Αν ο χώρος σας διαθέτει πλούσιο ηλιακό φωτισμό, τολμήστε να φυτέψετε λαχανικά: γλαστράκια με μαϊντανό, άνηθο, σέλινο, μυρώνι ή ρόκα , ζαρντινιέρες με μαρουλάκια, πράσσα, καρότα, σπανάκι ή φρέσκα κρεμμύδια.  Θα πάρετε τεράστια ικανοποίηση αν χρησιμοποιήσετε στην κουζίνα σας μυρωδικά και λαχανικά δική σας παραγωγής.

Στον προσωπικό σας λαχανόκηπο μη διστάσετε να συμπεριλάβετε μια γωνιά με αρωματικά φυτά που θα βρείτε έτοιμα σε γλαστράκια: δυόσμο, ματζουράνα, ρίγανη, θυμάρι, λεμονοθύμαρο, δενδρολίβανο, φασκόμηλο ή αρμπαρόριζα πού θα ολοκληρώσουν την εικόνα του χώρου σας και θα δώσουν μία φρέσκια διάσταση στις γαστρονομικές σας απαιτήσεις.

 

Παναγιώτης Παπαγεωργίου

Γεωπόνος

 Απόφοιτος Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Κατάστημα Α
Διευθυνση: Ναυαρίνου & Καποδιστρίου 17, Πειραιάς, Ελλάδα
Τηλέφωνο: +30 210 4113467
Email: kapodistriou17@agrotikospiti
Web: www.agrotikospiti.gr

Κατάστημα Β
Διευθυνση: Κουντουριώτου 134, Πειραιάς, Ελλάδα
Τηλέφωνο: +30 210 4135553
Email: kountouriotou134@agrotikospiti
Web: www.agrotikospiti.gr