Πρόκειται για μία από τις πιο πολυσυζητημένες αυλές του Πειραιά. To mural στον μεγάλο τοίχο της, έχει ανέβει με φωτογραφίες, στα social media των απανταχού Πειραιωτών, ενώ οι γεύσεις και φυσικά, τα ποτά του «Che Cocina y Barra Sudamericana» έγιναν talk of the town από τις πρώτες κιόλας μέρες λειτουργίας του. Ο Γιώργος Φιλιππίδης, ένας από τους βασικούς πυλώνες του, αφού είναι εκείνος που επιμελείται τα πασίγνωστα πλέον cocktails, αυτής της πραγματικά εξαιρετικής λίστας που διαθέτει το «Che Cocina y Barra Sudamericana», αποκαλύπτεται σε μία χαλαρή κουβέντα, ένα πρωινό Δευτέρας, στο νεοκλασικό της Καραΐσκου.

Συνέντευξη στη Λιάνα Μπουκουβάλα

Έχεις ασχοληθεί ποτέ με οτιδήποτε άλλο εκτός από τη «μπάρα»;

Έχω ασχοληθεί με την μουσική και με τις πολεμικές τέχνες παράλληλα για πάρα πολλά χρόνια. Η δουλειά μου όμως, μου απορροφάει πάρα πολύ χρόνο με αποτέλεσμα να μην ασχολούμαι όσο θα ήθελα με τις δυο άλλες μου αγάπες. Βέβαια, εκτός από το bartending, τα τελευταία πέντε χρόνια ήμουν εκπαιδευτής – εισηγητής στην εταιρεία ποτών Diageo και έκανα σεμινάρια bartending και management σε όλη την Ελλάδα.

Γιατί bartender; Πως προέκυψε;

Ήθελα να κάνω μια δουλειά που να ταιριάζει με την προσωπικότητα μου και να έχει πολυμορφικό χαρακτήρα. Έτσι αναπόφευκτα, το ένστικτό μου με οδήγησε στην πλέον κατάλληλη, το 2005 οπότε και ξεκίνησαν όλα!

Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο cocktail;

Δύσκολη ερώτηση, γιατί το κάθε cocktail έχει την δική του προσωπικότητα και πάντα έχει να κάνει με την διάθεση σου, εκείνη την στιγμή. Αν θα επέλεγα όμως, στην παρούσα φάση κάποιο, θα ήταν το Martinez, το οποίο περιέχει Old Tom τζιν, γλυκό κόκκινο Βερμουτ και λικέρ κεράσι μαρασκίνο.

Πώς άλλαξε η συμπεριφορά σου ως πελάτης – αν άλλαξε, μετά την ενασχόλησή σου με το χώρο;

Η συμπεριφορά μου δεν άλλαξε ως πελάτης. Αυτό που άλλαξε όμως αρκετά, είναι η γνώση ως προς το τι ακριβώς είναι αυτό που πίνω, αν έχει τις κατάλληλες ισορροπίες και στο τι θα ήθελα να πιω.

Κάποιοι υποστηρίζουν πως το cocktail αρχίζει και «κάνει κοιλιά» στη χώρα μας. Συμφωνείς;

Ίσως κάποιους να τους έχει κουράσει αυτή η μεγάλη τάση που έχει ο χώρος, μιας και εμφανίζονται συνέχεια Cocktail Bars, τα οποία δεν είναι τόσο προσεγμένα από άποψη τεχνογνωσίας και επιπέδου…

Πώς βλέπεις γενικά το επίπεδο των Ελλήνων bartenders;

Τα τελευταία χρόνια το επίπεδο των Ελλήνων bartenders έχει ανέβει αρκετά, επειδή γίνονται πολλά σεμινάρια στη χώρα μας και δημιουργούνται πολλές ευκαιρίες εκπαίδευσης. Επίσης δίνεται η δυνατότητα να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για περαιτέρω γνώσεις. Σε αυτό έχουν συμβάλει φυσικά οι εταιρείες ποτών που διοργανώνουν διάφορα σεμινάρια. Αυτό το τονίζω, διότι παλιότερα bartenders από την επαρχία δεν είχαν την δυνατότητα να συμπορευτούν με τις εξελίξεις και έμεναν στάσιμοι. Απεναντίας αυτό έχει διορθωθεί τα τελευταία 5 χρόνια με εκπληκτικά αποτελέσματα.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σου τα βασικά συστατικά για να είναι μία τέτοιου είδους επιχείρηση επιτυχημένη;

Η γνώση, η φαντασία, η άριστη συνεργασία, ο κοινός στόχος, η πειθαρχεία  και τέλος, η προσωπικότητα του μαγαζιού.

Είσαι Bar Manager στο «Che Cocina y Barra Sudamericana », το οποίο έχει λατρέψει το Αθηναϊκό κοινό. Είναι αγχωτικό τελικά να είσαι στην «κορυφή»;

Δε θεωρώ ότι είμαι στην «κορυφή» γιατί πάντα υπάρχει εξέλιξη, αυτό είναι μια ψευδαίσθηση που έχουν οι περισσότεροι. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι έχω δουλέψει σκληρά για πάρα πολλά χρόνια και αγαπώ πολύ αυτό που κάνω.

Πως προέκυψε αυτή σου η συνεργασία;

Θα έλεγα ότι συνωμότησε το σύμπαν. Τόσο ο Σεφ, Δημήτρης Φέτσης, όσο και ο υπεύθυνος του μαγαζιού, Γιάννης Δανιηλίδης, με προσέγγισαν ο κάθε ένας ξεχωριστά, χωρίς να το πουν ο ένας στον άλλον, για την θέση του Bar Manager!

 

 

Τι κατά τη γνώμη σου, καθιστά το «Che Cocina y Barra Sudamericana» μοναδικό στον Πειραιά;

Το όμορφο περιβάλλον που σε κάνει να νιώθεις πως βρίσκεσαι κάπου στην Λατινική Αμερική και όχι στο κέντρο του πολύβουου Πειραιά. Ο προσεγμένος κατάλογος τόσο στο μπαρ, όσο και στο φαγητό και φυσικά η θετική ενέργεια όλης της ομάδας, που κάνει την διάφορά.

 Δοκίμασα πρόσφατα το Shrimp Burritos (γαρίδες, λαχανικά σχάρας & μαύρο ρύζι βασιλικού) και μου άρεσε πολύ. Με ποιο cocktail θεωρείς ότι θα ήταν ιδανικό να το συνοδεύω και γιατί;

Με το Pedro Furioso. Το αποτέλεσμα είναι ένας γλυκόξινος συνδυασμός, το οποίο έχει πικάντικες νότες από πιπεριά Ancho και φρέσκο χυμό Ginger, που τονίζουν τις γεύσεις του συγκεκριμένου πιάτου και το απογειώνουν!

Τι ελπίζεις να επιτύχεις με την συνεργασία σου με το «Che Cocina y Barra Sudamericana»;

Μέχρι στιγμής έχω μια άριστη συνεργασία και βήμα-βήμα προσπαθούμε όλοι μαζί, να γινόμαστε όλο και καλύτεροι σε αυτό που υπηρετούμε και αγαπάμε.