Ξεκολλήσετε τώρα από το άχαρο αίσθημα της προδοσίας. Όλα όσα πρέπει να κάνετε – και όσα δεν πρέπει – για να αφήσετε πίσω σας μία εξαιρετικά δυσάρεστη εμπειρία – χωρίς κατάλοιπα και χωρίς να χρειαστεί να γυρίσετε ποτέ ξανά στα ίδια.

Spying

Σίγουρα είναι κάτι το οποίο δύσκολα μπορεί κανείς να ξεπεράσει. Η ιδέα και μόνο ότι μπορεί κάποιος να απατηθεί είναι αβάσταχτη. Δεν έχει σημασία το με ποιόν, δεν έχει σημασία το για πόσο καιρό συνέβαινε, δεν παίζει καν ρόλο το γιατί. Το ότι μας πρόδωσαν και πόσω μάλλον, αυτός ο οποίος θεωρούσαμε «άνθρωπο μας», μας πλημμυρίζει με ανασφάλεια, φόβο και καχυποψία, κάποτε άμεσα και κάποτε με το να τρυπώνει σταδιακά στους υπόλοιπους τομείς της ζωής μας, αγκυλώνοντας τον αυθορμητισμό μας και δημιουργώντας μας σοβαρά προβλήματα τόσο στο να αφήσουμε πίσω μας το δυσάρεστο περιστατικό και να συνεχίσουμε τη ζωή μας, απαλλαγμένοι από τον φόβο της επανάληψης μίας τέτοιου είδους προδοσίας.
Σύμφωνα με την Ondina Hatvany, ψυχοθεραπεύτρια, σύμβουλο σχέσεων και αρθρογράφο στο site με θέματα ψυχολογίας Ρsychcentral.com, υπάρχουν τουλάχιστον 7 βήματα που μπορούν αρχικά να ανακουφίσουν και σιγά- σιγά να βοηθήσουν να ξεπεράσει την δυσάρεστη αυτή εμπειρία.
1. Στον χώρο σας, γραφείο ή σπίτι, διατηρήστε παράθυρα και παντζούρια ανοιχτά. Αφήστε το φως να μπαίνει στα δωμάτια, ακόμη κι αν αισθάνεστε αδύναμοι να το αντιμετωπίσετε. Φροντίστε να κάνετε πολλά μικρά διαλείμματα μέσα στην ημέρα, να περπατάτε λίγο περισσότερο από το κανονικό και σιγουρευτείτε ότι ανασαίνετε και ενυδατώνεστε σωστά. Μη φοβάστε να κλάψετε ή να ξεσπάσετε και κυρίως μην καταπιέζετε τον εαυτό σας, όταν νιώθετε ότι έχετε φτάσει στο σημείο.
2. Αν έχετε αποφασίσει ότι δεν θα δώσετε δεύτερη ευκαιρία στη σχέση σας με τον άνθρωπο που σας απάτησε, αποφύγετε για όσο το δυνατόν περισσότερο χρονικό διάστημα τις τυχαίες συναντήσεις ή τα μέρη στα οποία ενδέχεται να βρεθείτε ξανά πρόσωπο με πρόσωπο.
3. Αποφύγετε επίσης τις συναισθηματικές εντάσεις, αφηγούμενοι ξανά και ξανά τα όσα σας συνέβησαν. Επειδή έχετε ανάγκη να βγάλετε από μέσα σας τη συγκεκριμένη ιστορία, διαλέξτε έναν άνθρωπο εμπιστοσύνης, που να μπορεί να σας στηρίξει σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και προτιμήστε – όταν χρειάζεται – να μιλάτε μόνο σε αυτόν. Η απολύτως ορθόδοξη επιλογή είναι να επιλέξετε την ασφάλεια ενός ψυχοθεραπευτή που γνωρίζει ακριβώς τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε. Αλλά, αν αυτό δεν είναι εφικτό, αρκεί και ένας έμπιστος φίλος.


4. Μη βιαστείτε να εμπλακείτε σε μία νέα σχέση. Ο πειρασμός της εκδίκησης είναι τεράστιος, αλλά στο τέλος φθείρετε τον εαυτό σας και διοχετεύετε την οργή και την απογοήτευση σας σε εσάς τους ίδιους. Επίσης, αν μιλάμε για γάμο, υπάρχουν πάντα και οι νομικές συνέπειες. Ενδεχομένως, αυτός που πραγματικά ευθυνόταν για τη διάλυση του, να χρησιμοποιήσει τα δικά σας “ξεσπάσματα” για να γυρίσει την υπόθεση υπέρ του.
5. Είναι σκληρό, αλλά οφείλετε, τουλάχιστον για λίγο καιρό να μείνετε σε απόσταση από κοινούς φίλους. Βρίσκεστε σε κομβικό σημείο για τη λήψη σοβαρών αποφάσεων για τη ζωή σας και οι λεπτομέρειες που ενδεχομένως θα μάθετε τώρα ή οι προσπάθειες κοινών φίλων να σας επανασυνδέσουν, θα επηρεάσουν ακόμη περισσότερο την κρίση σας και τη δυνατότητα να φτάσετε στο σημείο που πραγματικά επιθυμείτε. Δείτε την όλη διαδικασία ως χρονοτριβή και αποφύγετε την.
6. Φαίνεται δύσκολο, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και ακατόρθωτο, αλλά ήρθε ο καιρός να αναζητήσετε νέους φίλους, νέα χόμπι και νέες συνήθειες. Τα δύο τελευταία είναι πιο εύκολα στο να επιτευχθούν και κάπως έτσι μπαίνει στη ζωή μας και νέος κόσμος. Επίσης, είναι η καλύτερη περίοδος για να αρχίσετε ξανά κάτι που είχατε αφήσει στη μέση: σπουδές, ένα αγαπημένο χόμπι, εκμάθηση χορών και ξένων γλωσσών. Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται κλισέ, όμως, η αλήθεια είναι ότι κρατούν μυαλό και σώμα σε εγρήγορση και οδηγούν τους ανθρώπους σε νέα μονοπάτια, μακριά από το χρονικό σημείο και κυρίως τους πρωταγωνιστές της “πληγής”.


7. Χωρίς να πιέζετε τον εαυτό σας, ωστόσο μετά από όλα αυτά, προσπαθήστε να σκεφτείτε ξανά από την αρχή ό,τι συνέβη, κάθε σημείο. Σημειώστε τις σκέψεις εκείνες, με την ανάμνηση των οποίων, ο πόνος που νιώθετε είναι ανυπόφορος, μη διαχειρίσιμος. Επανέλθετε μετά από λίγο καιρό στις σημειώσεις αυτές. Βεβαιωθείτε ότι νιώθετε το ίδιο ή κάπως καλύτερα. Συνεχίστε τη ζωή σας με ό,τι καινούριο έχετε φροντίσει να εντάξετε σ’ αυτήν. Και κυρίως σιγουρευτείτε ότι δεν περνάτε στάδια, δεν βιάζεστε και δεν επιτρέπετε πισωγυρίσματα σε κάτι που έχει οριστικά τελειώσει.