Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά υποδέχεται τη νέα σεζόν με μοναδικές βραδιές κλασσικής μουσικής, αρχής γενομένης την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά:

Κεντρική Σκηνή

Φιλαρµόνια Ορχήστρα Αθηνών
Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017, Ώρα 20.30

Προσεγγίζοντας την κλασική αισθητική από διαφορετικές διαδρομές.

Δύο πολύ ιδιαίτερες προτάσεις για μια διαφορετική ματιά στην αισθητική του ύστερου 18ου αιώνα θα ερμηνεύσει η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών στην πρώτη της εμφάνιση για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο 2017-18, που εγκαινιάζει και τη συνεργασία της µε το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Οι «Παραλλαγές πάνω σε ένα θέμα ροκοκό» του Π.Ι. Τσαϊκόφσκι είναι ένας φόρος τιμής στην ξεκάθαρη δομή μιας παλιάς και καταξιωμένης φόρμας και στον διάφανο ήχο του Μότσαρτ, που αποτέλεσε το πρότυπο του Τσαϊκόφσκι γι’ αυτό το έργο.

Η σύνθεση του 1877 είναι ίσως μια από τις πρώτες προσπάθειες του ευρωπαϊκού ρομαντικού 19ου αιώνα να επιστρέψει στην «αθωότητα» των καταβολών του και, µε την έννοια αυτή, μια «κρυφή» νεοκλασική πρόταση.

Η Συμφωνία σε Σι ύφεση μείζονα (γνωστή ως «συµφωνιέτα» του Νίκου Σκαλκώτα είναι ένα εξαιρετικά δυνατό και εμπνευσμένο έργο που γράφτηκε το 1948, ένα χρόνο πριν τον πρόωρο θάνατο του συνθέτη. Σηματοδοτεί μια από τις σημαντικότερες στιγμές του έργου του και είναι μια εμπρόθετη επιστροφή του στην τονικότητα και τη νεοκλασική αισθητική, που παρατηρείται πολύ συχνά στην τελευταία περίοδο της ζωής του συνθέτη.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει επίσης το συμφωνικό ποίημα «Τα Πρελούδια» του Φραντς Λιστ, ένα έργο εμβληματικό για το σημαντικότερο είδος προγραμματικής μουσικής της ευρωπαϊκής μουσικής ιστορίας. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται µε το «Δειλινό», ένα λεπτής υστεροροµαντικής αισθητικής έργο του Γεωργίου Αξιώτη, συνθέτη, που η μουσική του σπανιότατα εκτελέστηκε τόσο όσο ζούσε όσο και αργότερα. Ο Αξιώτης υπήρξε ο ιδρυτής του Ωδείου του Πειραιά και ο πρώτος άμισθος διευθυντής του.

Πρόγραμμα:

Φραντς Λιστ (1811-1886): Τα Πρελούδια, συμφωνικό ποίημα S. 97
Πιοτρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893): Παραλλαγές πάνω σε ένα θέμα ροκοκό, για βιολοντσέλο και ορχήστρα, op.33
Γεώργιος Αξιώτης (1875-1924): Δειλινό
Νίκος Σκαλκώτας (1904-1949): Μικρή Συμφωνία σε Σι ύφεση μείζονα (Συµφωνιέττα)
Σολίστ: Ρενάτο Ρίπο, Βιολοντσέλο Μουσική Διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής

Φουαγιέ
Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017, Ώρα 20.30
Τσαϊκόφσκι και Βαρόνη Φον Μεκ – Ένας ασυνήθιστος δεσμός

Ένα μουσικοθεατρικό αναλόγιο που αναφέρεται σε μία αληθινή και πολύ ιδιαίτερη ιστορία. Η αινιγματική και δυναμική χήρα βαρόνη Φον Μεκ γοητευμένη από το ταλέντο του Τσαικόφσκυ, του χορηγεί μηνιαίο γενναιόδωρο επίδομα προκειμένου αυτός να αφοσιωθεί στο έργο του, με τον όρο να μην ιδωθούν ποτέ. Αναπτύσσουν όμως πλατιά αλληλογραφία και έναν δεσμό ασυνήθιστο… Από τη μία μεριά ο συγκρουόμενος με τη γυναίκα εσωτερικός κόσμος του συνθέτη και από την άλλη μία γυναίκα συναρπαστική με τα χαρακτηριστικά του μαικήνα… Η Μάγδα Μαυρογιάννη αφηγείται την ιστορία αυτή συμπλέοντας με τους ήχους της μουσικής των Τσαϊκόφσκι, Rimsky-Korsakov, Debussy και Dvorzak.

Σύλληψη και κείμενα: Μάγδα Μαυρογιάννη
Μαρία Κόκκα: Υψίφωνος
Θανάσης Αποστολόπουλος: Πιάνο

Κεντρική Σκηνή
Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017, Ώρα 20.30
Rigoletto του G. Verdi

H εμβληματική όπερα «Rigoletto» του G. Verdi θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά και για μια και μοναδική παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από μια ομάδα νέων καλλιτεχνών, σε μορφή κοντερτάντε με αφηγητή.

Πρόκειται για μια από τις δημοφιλέστερες όπερες όλων των εποχών, η οποία σηματοδοτεί την είσοδο του συνθέτη στην περίοδο της μουσικής του ωριμότητας. Είναι εμπνευσμένη από τη νουβέλα του Βίκτωρος Ουγκώ «Ο Βασιλιάς Διασκεδάζει» και οι συνεχείς αντιθέσεις, τόσο στη μουσική όσο και στην υπόθεση, διαδέχονται η μία την άλλη.

Η ιστορία μιλά για τον έρωτα της Τζίλντα, κόρης του καμπούρη αυλικού γελωτοποιού Ριγολέττου, για τον έκλυτο Δούκα της Μάντοβα, ο οποίος της παρουσιάζεται ως φτωχός φοιτητής. Προκειμένου να εκδικηθεί για τη χαμένη τιμή της κόρης του, ο Ριγολέττος καταστρώνει τη δολοφονία του Δούκα. Ανακαλύπτοντας τα σχέδια του πατέρα της, η Τζίλντα αποφασίζει να σώσει τον αγαπημένο της και να θυσιαστεί, παίρνοντας τη θέση του.

Πρωτοπαρουσιάστηκε το 1851 στο θέατρο «Λα Φενίτσε» της Βενετίας σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία και μέχρι και τις μέρες μας δεν παύει να συγκινεί το κοινό.

Παίρνουν μέρος: Πέτρος Σαλάτας, Κώστας Μαυρογένης, Φύλλη Γεωργιάδου, Λυδία Ζερβάνου, Κώστας Λαμπρινάκος, Θοδωρής Μπιράκος, Σοφία Καπετανάκου, Γιώργος Ρούπας κ.α.

Στο πιάνο ο Μανώλης Παπασηφάκης. Συμμετέχει η Χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας

Μαέστρος: Σταύρος Μπερής
Κείμενα – Αφήγηση: Δανάη Μπερή
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Vocal Arts Management