Την Δευτέρα 1η Ιουνίου το κουδούνι θα χτυπήσει σε όλα τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία της χώρας και οι μαθητές μετά από 2,5 μήνες που πέρασαν σπίτι παρακολουθώντας μαθήματα εξ αποστάσεως καλούνται να επιστρέψουν στα θρανία τους τηρώντας πιστά τους κανόνες αποστασιοποίησης και υγιεινής.

Ποιοι μαθητές μπορούν να μην επιστρέψουν στα Δημοτικά από την 1η Ιουνίου
Σύμφωνα με την ενημέρωση του Υπουργείου Παιδείας, δίνεται η δυνατότητα σε γονείς/κηδεμόνες όταν υπάρχει άτομο στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή νοσεί, με κατάθεση απλής υπεύθυνης δήλωσης το παιδί τους να μην παρακολουθήσει τα μαθήματα στην τάξη του, αλλά εξ αποστάσεως.

Αυτή είναι η δήλωση απουσίας του μαθητή από τα μαθήματα


Την εν λόγω βεβαίωση απουσίας καλούνται να συμπληρώσουν και να καταθέσουν οι γονείς των μαθητών και εν συνεχεία να την καταθέσουν στο σχολείο ούτως ώστε να γίνει έγκαιρα ο προγραμματισμός για το πώς θα διαμορφωθούν τα τμήματα ενόψει της 1ης Ιουνίου καθώς σύμφωνα με τις ανακοινώσεις θα υπάρχουν 15 μαθητές ανά τάξη.

Ποια άτομα χαρακτηρίζονται ως ευπαθείς ομάδες
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για τη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, τα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες κτλ), ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών.

Πώς θα παρακολουθούν τα μαθήματά τους όσα παιδιά μείνουν σπίτι;
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά για τους μαθητές που δεν θα πάνε στο σχολείο προβλέπεται αναμετάδοση του μαθήματος σε πραγματικό χρόνο καθώς και παράδοση της διδακτέας ύλης και των ασκήσεων μέσω της ασύγχρονης διδασκαλίας. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας «Οι εκπαιδευτικοί, όπως ακριβώς καθ΄ όλο αυτό το διάστημα αναστολής λειτουργίας, εφάρμοζαν με εξαιρετικό τρόπο -και τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια- την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, έτσι και τώρα καλούνται να δώσουν με τη σειρά τους τη δυνατότητα στα παιδιά που μένουν σπίτι και μένουν σπίτι για να προστατεύσουν την ατομική υγεία, αλλά και τη δημόσια υγεία, έτσι λοιπόν καλούνται τώρα με τη σειρά τους να δώσουν τη δυνατότητα στα παιδιά που μένουν σπίτι να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.»

Τι θα γίνει με τις άδειες ειδικού σκοπού στον ιδιωτικό τομέα
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, οι μαθητές θα βρίσκονται ανά 15 σε τάξη οπότε κάθε τμήμα θα αποτελείται από 2 υποτμήματα και τα μαθήματα θα γίνονται εκ περιτροπής.

Εύλογα, λοιπόν, οι γονείς ρωτούν ποιος θα κάθεται με τα παιδιά στο σπίτι αλλά και ποιος θα τα παραλαμβάνει κατά το σχόλασμα καθώς το ολοήμερο δεν θα λειτουργεί και οι μαθητές θα αποχωρούν από το σχολείο στις 13:15;

Μειωμένο ωράριο και άδεια ειδικού σκοπού και στον ιδιωτικό τομέα
Σε σημερινές του δηλώσεις στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης διευκρίνισε ότι για τους εργαζόμενους γονείς στον ιδιωτικό τομέα θα ισχύσει ό,τι ακριβώς έχει ανακοινωθεί και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Ειδικότερα, ο υπουργός εξήγησε πως για τις ημέρες που τα παιδιά θα βρίσκονται στο σπίτι, εφ’ όσον με απόφαση του σχολείου θα γίνονται εκ περιτροπής μαθήματα, συνεχίζεται η άδεια ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και για κάθε τέσσερις ημέρες ειδικής άδειας, θα χρεώνονται μία κανονική.

Τι θα ισχύσει για τους γονείς που πρέπει να παίρνουν τα παιδιά από το σχολείο εφόσον δεν λειτουργεί το ολοήμερο
Σύμφωνα με τον υπουργό έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για να μπορούν να έχουν μειωμένο ωράριο κατά 2 ώρες για να παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο, καθώς δε θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα.

Τι ισχύει από την 1η Ιουνίου για την άδεια ειδικού σκοπού στο Δημόσιο
Λαμβάνοντας υπόψη την επικείμενη επανέναρξη λειτουργίας και των δημοτικών σχολείων, των βρεφονηπιακών σταθμών, των παιδικών σταθμών και των νηπιαγωγείων, οι γονείς που δικαιούνται την άδεια ειδικού σκοπού, συνεχίζουν να κάνουν χρήση της άδειας αυτής αποκλειστικά για τις ημέρες εκείνες, για τις οποίες προκύπτει η ανάγκη φροντίδας των τέκνων συνεπεία του ειδικού προγράμματος λειτουργίας των εν λόγω μονάδων.

Τι ισχύει από την στιγμή που δεν θα λειτουργεί το ολοήμερο σχολείο

Σε περίπτωση μη λειτουργίας του ολοήμερου σχολείου, διευκρινίζεται ότι αντί της χρήσης της άδειας ειδικού σκοπού, οι υπάλληλοι του Δημοσίου δύνανται, κατόπιν αίτησής τους, να εργαστούν με μειωμένο ωράριο εργασίας, μέχρι και 25% ημερησίως, χωρίς ανάλογη μείωση των αποδοχών τους, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 5 της από 11.3.2020 ΠΝΠ, όπως κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν.4682/2020. Σε περίπτωση χρήσης αυτής της διευκόλυνσης, ο υπάλληλος γονέας θα παρέχει την εργασία του σε βάρδια συμβατή με το ωρολόγιο πρόγραμμα του τέκνου, ώστε να εξασφαλίζεται η φροντίδα του. Εφόσον δε κατά την κοινή πείρα και λογική, η κατά τα ανωτέρω ποσοστιαία μείωση του ωραρίου απασχόλησης δεν επαρκεί για την παραλαβή του ανήλικου τέκνου από τους βρεφονηπιακούς/ παιδικούς σταθμούς και τις οικείες σχολικές μονάδες λόγω μη λειτουργίας του «ολοήμερου», είναι ανεκτή η υπέρβαση για τον απολύτως αναγκαίο χρόνο του ανωτέρω ποσοστού, χωρίς περαιτέρω συνέπειες για τον υπάλληλο, για την εξασφάλιση της έγκαιρης παραλαβής του ανήλικου τέκνου από τον γονέα υπάλληλο, εφόσον αποδεικνύεται ότι ο χρόνος της μειωμένης απασχόλησης κατά 25% δεν επαρκεί για το σκοπό αυτό.

Τι ισχύει για τους γονείς παιδιών που δεν φοιτούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

Δεδομένου ότι η άδεια ειδικού σκοπού επεκτάθηκε ως δικαίωμα και σε γονείς τέκνων που δεν φοιτούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, υπενθυμίζεται ότι για αυτήν την κατηγορία γονέων προβλέπεται ότι χορηγείται κατ’ αρχάς η διευκόλυνση της παροχής εργασίας με μειωμένο ωράριο εργασίας μέχρι και 25% ημερησίως σύμφωνα με την ανωτέρω ρύθμιση και κατ’ εξαίρεση η άδεια ειδικού σκοπού, εφόσον το επιτρέπουν οι υπηρεσιακές ανάγκες και εφόσον πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις της οικείας διάταξης.

Τι ισχύει για την άδεια ειδικού σκοπού και το μειωμένο ωράριο απασχόλησης;

Βάσει όλων των ανωτέρω, οι γονείς δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού της περίπτωσης Γ.1. περιλαμβάνονται στο πλάνο εργασιών της οικείας υπηρεσίας για αυτοπρόσωπη παρουσία τους, εφόσον δεν κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού αποκλειστικά για τις ημέρες εκείνες κατά τις οποίες το τέκνο δεν υποχρεούται να παραστεί στη σχολική μονάδα, ενώ για τις περιπτώσεις των γονέων της περίπτωσης Γ.2. οι αρμόδιες υπηρεσίες προσωπικού βάσει των υπηρεσιακών αναγκών θα σταθμίσουν την αναγκαιότητα συνέχισης της άδειας ειδικού σκοπού έναντι του μειωμένου ωραρίου απασχόλησης που κατ’ αρχήν προβλέπεται ότι δικαιούνται οι εν λόγω υπάλληλοι.