Έρχεται η ψηφιακή επανάσταση και μεταξύ άλλων μεγάλων αλλαγών πέφτει στο τραπέζι η οριστική κατάργηση του φαξ στο Δημόσιο (!), με το νέο σχέδιο νόμου που προωθεί ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, υπό τον τίτλο «Κώδικας ψηφιακής διακυβέρνησης».

Οι περισσότεροι ίσως να το έχετε ζήσει, όταν χρειάστηκε να έρθετε σε επαφή με το Δημόσιο και τις υπηρεσίες του, την εποχή της ηλεκτρονικής υπογραφής, των emails και της αυτόματης έκδοσης πιστοποιητικών μέσω του Διαδικτύου, υπάρχουν ακόμη δημόσιες υπηρεσίες που χρησιμοποιούν το φαξ και δυσκολεύουν τη ζωή μας.

Σύμφωνα με το “Βήμα”, μέσω του gov.gr, το Δημόσιο αποκτά επιτέλους ένα νέο, ενιαίο, ψηφιακό πρόσωπο από όπου θα παρέχονται όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες του κράτους.

Παράλληλα, πολίτες και επιχειρήσεις αποκτούν τη δυνατότητα να εκδίδουν ηλεκτρονικά τα βασικότερα έγγραφα που έχουν ανάγκη στις συναλλαγές τους με Δημόσιο, τράπεζες και επιχειρήσεις.

Ο πολίτης δεν χρειάζεται πλέον να πηγαίνει σε δημόσιες υπηρεσίες για να ζητήσει ένα πιστοποιητικό, να συντάξει μια υπεύθυνη δήλωση ή μια εξουσιοδότηση. Η φυσική παρουσία των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες ελαχιστοποιείται. Η ταυτοποίηση των φυσικών προσώπων θα γίνεται με διάφορες μεθόδους, ακόμα καιμε τη συνδυασμένη χρήση ηλεκτρονικών μέσων (π.χ.live video).