Γράφει η Δέσποινα Μαρσέλου

Με την πανδημία του κορονοϊού Covid-19, η προφύλαξη, η ενημέρωση και η προστασία των ευπαθών ομάδων πρέπει να είναι το κύριο μέλημά μας, αν είμαστε κοινωνικά υπεύθυνοι. Στη Βόρεια Ιταλία, το Σύστημα Υγείας παλεύει να διαχειριστεί τα πολλαπλά ταυτόχρονα κρούσματα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και πρέπει να φροντίσουμε όλοι μας να μη συμβεί αυτό πουθενά αλλού. Πώς; Με τακτικό πλύσιμο των χεριών, αποφυγή συνωστισμού και παραμονή στο σπίτι αν παρουσιάζουμε το παραμικρό σύμπτωμα.

Όσον αφορά τις τροφές, να πούμε ότι Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων που παρακολουθεί στενά την κατάσταση της έξαρσης του κορονοϊού COVID-19, αναφέρει ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα τρόφιμα μπορούν να αποτελέσουν μια πιθανή πηγή ή δίοδο μετάδοσης του ιού (1).

Η επιστήμονας Marta Hugas του Οργανισμού ανέφερε ότι η εμπειρία τους σε σχέση με τις προηγούμενες εξάρσεις σχετικών κορονοϊών, όπως με το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο SARS-CoV και το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής MERS-CoV, δείχνει ότι μετάδοση μέσω της κατανάλωσης τροφών δεν έχει καταγραφεί. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο νέος κορονοϊός διαφέρει.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) αναφέρει ότι παρ’ όλο που τα ζώα στην Κίνα αποτέλεσαν την πιθανή πηγή της αρχικής μόλυνσης, ο ιός μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, κυρίως λόγω των σταγονιδίων που μεταφέρονται από τον βήχα, το φτέρνισμα, την εκπνοή.

Οι επιστήμονες και οι αρχές παγκοσμίως ελέγχουν την εξάπλωση του ιού και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές μετάδοσής του από τις τροφές.

Προστασία μέσω διατροφής
Μην ξεχνάτε πως για ένα γερό ανοσοποιητικό που θα μπορεί να αντιμετωπίσει εύκολα ιώσεις και λοιμώξεις, η συστηματικά ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά, ολική άλεση, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, θα σας χαρίσει τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία και βιταμίνες για να έχετε την άμυνα που χρειάζεται.

Βιταμίνη C: Σχετικά με τη βιταμίνη C, αν και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι προλαμβάνει τη λοίμωξη του ανώτατου αναπνευστικού (αναμένονται αποτελέσματα μεταναλύσεων μέσα στο Μάρτιο), παρ’ όλ’ αυτά μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της ασθένειας. Η σύστασή μου σε πρώτα συμπτώματα (ρινίτιδα, πονόλαιμος κ.λπ) είναι 1000mg βιταμίνης C καθημερινά για υγιείς ενήλικες και 2000mg για ευπαθείς ομάδες. Σε περίπτωση που προσβληθείτε υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο με μεγάλες δόσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά φυσικά δεν συστήνω να βασιστείτε σε συμπληρώματα. Όσον αφορά τα παιδιά, τα 100mg ημερησίως είναι επαρκή. (2)

Βιταμίνη D: Πολλές έρευνες που υποστηρίζουν ότι μπορεί και προλαμβάνει λοιμώξεις ανώτατου αναπνευστικού.(3,4,5) Η βιταμίνη D πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε σε επάρκεια, ιδιαιτέρως σε περίπτωση που έχετε διαγνωστεί με αυτοάνοσα. Ξεκινήστε την χορήγηση βιταμίνης D σε περίπτωση που βρίσκεστε κάτω από 30ng/ml (το ιδανικό είναι 40-50ng/ml). (6)

Ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος είναι βοηθητικός σε λοιμώξεις του αναπνευστικού μιας και εμποδίζει την εξάπλωση του ιού που συνήθως ξεκινάει στο πίσω μέρος του λαιμού. Συνδυάστε τον με βιταμίνη C για καλύτερα αποτελέσματα και επιλέξτε την μορφή Acetate. (7).

Tips
-Στην έναρξη των συμπτωμάτων, δοκιμάστε ένα σπιτικό μείγμα όπου θα συνδυάσετε πράσινο τσάι, ρίγανη, μέντα, φύλλα ελιάς, θυμάρι, μαϊντανό, δεντρολίβανο και άφθονο λεμόνι. Φροντίστε να πίνετε μέρος του μείγματος 3 φορές την ημέρα. (8,9).
-Η βάση της διατροφής σας θα πρέπει να είναι κατά βάση φυτοφαγική, με ποικιλία φρούτων, λαχανικών και πολλά αντιοξειδωτικά στοιχεία. Επιλέξτε γλυκοπατάτα, κόκκινες πιπεριές, ντοματίνια, μπρόκολο, μαϊντανό, ρόκα, φρούτα του δάσους, ανανά, ακτινίδιο, πορτοκάλι, μανταρίνια.
-Από μπαχαρικά, δώστε βάση σε κουρκουμά και κρόκο Κοζάνης.
-Τρώτε ζεστές σούπες για περαιτέρω ενυδάτωση. Βρείτε συνταγές στο www.notanordinarymum.gr, όπως γλυκιά μαραθόσουπα, vegan σούπα με κουρκουμά και πράσα, ζωμό λαχανικών κ.ά. Οι σούπες σας πρέπει να είναι ενισχυμένες με πρεβιοτικά και προβιοτικά για τόνωση του μικροβιώματος του εντέρου που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό, γι’ αυτό προσθέστε τους σκόρδο, κρεμμύδι, πράσο και όσπρια.
-Μην ξεχνάτε το σκόρδο στη διατροφή σας που είναι αντιμικροβιακό και αντιιικό, αν και οι περισσότερες μελέτες έχουν ασχοληθεί με την αντιμικροβιακή του δράση. Για καλύτερη δράση, συνθλίψτε το για 10 λεπτά πριν την κατανάλωση, ώστε να απελευθερώσει τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. (10)
-Βοηθητικό ίσως είναι και το elderberry (μούρο αφροξυλιάς-το προτείνω σε παιδιά) μαζί με προβιοτικά. Φυσικά λίγα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και των δύο όπως άλλωστε συμβαίνει με κάθε τι φυσικό (πιο πολλές έρευνες χρηματοδοτούνται για φάρμακα και επιδημιολογία μιας ασθένειας, ενός ιού παρά για φυσικά τρόφιμα). Το μικροβίωμα του κάθε ατόμου είναι μοναδικό. (11)
-Δοκιμάστε εχινάτσεα. Υπάρχει κάποιο όφελος που αφορά την πρόληψη, αλλά δεν συστήνεται σε ασθενείς με αυτοάνοσα ή σε θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά (12).
-Μην στρέφεστε στα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως μακαρόνια και ρύζι. Η υψηλή κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων και λιπαρών μπορεί να επηρεάσει τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού (13). Ακόμη και η βραχυπρόθεσμη υπεργλυκαιμία μπορεί να επηρεάσει την απόκρισή μας σε μια λοίμωξη.
-Ο καλός, επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Ο ποιοτικός ύπνος καταστέλει την φλεγμονή-μην ξεχνάτε ότι όποιος νοσεί με οποιδήποτε ιο έχει ανεβασμένο δείκτη φλεγμονής CRP (14).

Μια διατροφή με τρόφιμα ανεπεξέργαστα, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά με όλα τα παραπάνω tips χρειάζεται όλο το χρόνο για ισχυρή άμυνα, όχι μόνο όταν ξεσπούν ιώσεις! Μην ξεχνάτε ότι η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια ημέρα!

*Αν θέλετε να ενημερωθείτε για το πώς να βελτιώσετε τη διατροφή σας και πώς να μαγειρεύετε υγιεινά για εσάς και την οικογένειά σας από την βολή του σπιτιού σας με βάση την plant-based διατροφή μάθετε περισσότερα για το νέο πρότζεκτ της Κλινικής Διαιτολόγου-Διατροφολόγου με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινας Μαρσέλου. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε πώς να δημιουργείτε εύκολες και γρήγορες, υγιεινές συνταγές για όλη την οικογένεια, να μάθετε τεχνικές μαγειρέματος που βοηθούν σε πιο υγιεινό αποτέλεσμα, τους πιο θρεπτικούς συνδυασμούς και πολλά ακόμη.

Σε κάθε περίπτωση, με την έναρξη συμπτωμάτων αναζητήστε ιατρική γνωμάτευση. Οι συγκεκριμένες προτάσεις δεν είναι εξατομικευμένες, έχουν καθαρά συμβουλευτική διάθεση και ΔΕΝ προσφέρουν ίαση ή ανοσία.

Πηγές
1. https://www.efsa.europa.eu/en/news/coronavirus-no-evidence-food-source-or-transmission-route
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5409678/
3. Martineau AR, et al. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory infections: individual participant data meta-analysis. Health Technol Assess. (2019)
4.Aglipay M, et al. Effect of High-Dose vs Standard-Dose Wintertime Vitamin D Supplementation on Viral Upper Respiratory Tract Infections in Young Healthy Children. JAMA. (2017)
5. Rafiq R, et al. Associations of Serum 25(OH)D Concentrations with Lung Function, Airway Inflammation and Common Cold in the General Population. Nutrients. (2018)
6. https://www.bmj.com/content/368/bmj.m810/rr-9
7.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/28629136/
8.https://www.researchgate.net/publication/47680041_Treatment_of_Upper_Respiratory_Tract_Infections_in_Primary_Care_A_Randomized_Study_Using_Aromatic_Herbs
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/29149822/
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25050296
11.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27023596
12. Evaluation of echinacea for the prevention and treatment of the common cold: a meta-analysis.
13.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24939238
14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30920354