Δωρεάν είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, δωρεάν Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης όλο τον μήνα, δωρεάν σινεμά και θέατρο και άλλα πολλά και όμορφα συμβαίνουν τον Μάρτιο στην πόλη.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 

Και αφού το κουράσαμε κοντά είκοσι χρόνια, θα το γιορτάσουμε μεγαλοπρεπώς: Με δωρεάν είσοδο όλο τον Μάρτιο, όλες τις μέρες, όλες τις ώρες, για όλους. Το μουσείο θα είναι κλειστό τις Δευτέρες, και θα λειτουργεί 11.00-22.00 τις Πέμπτες και 11.00-19.00 όλες τις υπόλοιπες μέρες. Καλορίζικο!

Europa: Μουσικό Θέατρο στη Λυρική
Πέμπτη 19 και Παρασκευή 20 Μαρτίου στις 20.30

Η αριστουργηματική ταινία Europa (1991) του εκκεντρικού Δανού σκηνοθέτη Λαρς φον Τρίερ ζωντανεύει στη σκηνή μέσα από τη ματιά του Κώστα Παπακωστόπουλου, διακεκριμένου σκηνοθέτη, ιδρυτή και καλλιτεχνικού διευθυντή του Ελληνογερμανικού Θεάτρου. Η παράσταση είναι στα γερμανικά με ελληνικούς υπέρτιτλους. Λεπτομέρειες εδώ.

Δωρεάν είσοδος σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους
Παρασκευή 6 Μαρτίου

Στις 6 Μαρτίου γιορτάζεται η μνήμη της Μελίνας Μερκούρη, και η είσοδος είναι δωρεάν σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα –ναι, περιλαμβανομένης της Ακρόπολης, και του Μουσείου της.

Ισπανικό σινεμά στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση
Τρίτη 3 και Τετάρτη 4 Μαρτίου

Τέσσερις πολύ ενδιαφέρουσες ταινίες του «άλλου» ισπανικού κινηματογράφου θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση. Πρόκειται για τις ταινίες Νινιάτο (2017) του Adrián Orr, Συνάντηση με μια γυναίκα (2017) της Mónica Rovira, Βίαιη εποχή (2018) του Anxos Fazáns και Ιντρίσα, το χρονικό ενός συνηθισμένου θανάτου (2019) των Xavier Artigas και Xapo Ortega.
Λεπτομέρειες έχουμε εδώ – Δωρεάν ισπανικό σινεμά στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση

Δύο λογοτεχνικές ξεναγήσεις στις γειτονιές της Αθήνας
Σάββατο 7 Μαρτίου στις 12:00 και Σάββατο 21 Μαρτίου στις 12:00

-Το Σάββατο 7 Μαρτίου γινόμαστε «Ροκ Σταρ» με τον συγγραφέα του ομώνυμου βιβλίου Στέφανο Τσιτσόπουλο και περπατάμε την Κυψέλη σαν μυθιστόρημα. Μια βόλτα – ξενάγηση στη Φωκίωνος Νέγρη αποκαλύπτει όλα τα μυστικά της «πιο ροκενρόλ γειτονιάς της Αθήνας» με οδηγό το βιβλίο «Ροκ Σταρ» (εκδόσεις Μεταίχμιο, 2019): Ένα μυθιστόρημα – φόρο τιμής στον μεγάλο Αμερικανό συγγραφέα του «Φύλακα στη Σίκαλη», Τζέι Ντι Σάλιντζερ και τον εμβληματικό του ήρωα Χόλντεν Κώλφηλντ, που εκδόθηκε στη Νέα Υόρκη το 1951. Στην ξενάγηση συμμετέχουν επίσης ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης και ο σκηνοθέτης Μενέλαος Καραμαγγιώλης. Κρατήσεις εδώ.

– Το Σάββατο 21 Μαρτίου, ακολουθούμε τα ίχνη της υποδοχής και εγκατάστασης των Μικρασιατών προσφύγων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας με αφορμή το βραβευμένο μυθιστόρημα της Αγγελικής Δαρλάση «Το αγόρι στο θεωρείο» (εκδόσεις Μεταίχμιο, 2017) και με ξεναγό την ίδια τη συγγραφέα. Η διαδρομή, βασισμένη στο βιβλίο, θα ξεκινήσει από την πλατεία Κοτζιά, όπου πριν από δεκαετίες στεγαζόταν το Δημοτικό Θέατρο Αθηνών, το οποίο δεν υπάρχει πλέον, συνεχίζει στην οδό των μπαχαρικών, Ευριπίδου και στην Αιόλου, κατευθύνεται στη Βαρβάκειο Αγορά και τον περίγυρό της, για να καταλήξει στο ιστορικό ζαχαροπλαστείο «Κρίνος». Η ξενάγηση θα πλαισιωθεί από αφήγηση με αποσπάσματα του βιβλίου, καθώς και με δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής. Κρατήσεις από 13/3 εδώ.

Πολιτισμός στις Γειτονιές: Τον Μάρτιο βγαίνουμε Παγκράτι

Από το Παγκράτι και τον Άγιο Αρτέμιο ξεκινά τον Μάρτιο η νέα πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων και του Δικτύου Πολιτισμού δήμου Αθηναίων Athens Culture Net που ονομάζεται “Πολιτισμός στις γειτονιές” και φέρνει δράσεις πολιτισμού και εκπαίδευσης στη γειτονιά για έναν ολόκληρο μήνα. Όλο τον Μάρτιο, στο Παγκράτι και τον Άγιο Αρτέμιο παρακολουθούμε ανοικτές πρόβες της ορχήστρας El Sistema και φτιάχνουμε ορχήστρα με την καθοδήγηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, προωθούμε τις ιδέες μας με το φεστιβάλ Balkans Beyond Borders, βλέπουμε τις ιστορίες μας να γίνονται παράσταση από το Story Mentor, εξιχνιάζουμε μια μυστηριώδη δολοφονία στο Άλσος Παγκρατίου με την Challedu, παρακολουθούμε την pop up παράσταση ‘Ιονέσκοι’ του Κινητήρα, αλλά και την πρεμιέρα της ταινίας “Οι Άγνωστοι Αθηναίοι” της Αγγελικής Αντωνίου, ακούμε κι αφηγούμαστε ιστορίες βιβλίων στο διαγενεακό πρόγραμμα της Βιβλιοθήκης της Βουλής ‘Χρονογέφυρες’, διασκεδάζουμε και χορεύουμε με μουσικές και swing ρυθμούς από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα και τη Big Band του Δήμου Αθηναίων. Αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Κοσμογονία: Θέατρο στο Τόπος Αλλού
Πέμπτη 12 έως Κυριακή 15 Μαρτίου στις 21.00

Οι πιο σημαντικοί μύθοι των λαών ζωντανεύουν στην παράσταση που ανεβάζει η Ομάδα Αερόπλοιο στο Τόπος Αλλού. Ο μύθος του Προμηθέα του Κρόνου και του Δία έρχονται σε επαφή και συνομιλούν με τους μύθους των Κελτών, των Σκανδιναβών, της Ευρυνόμης των Ρωμαίων και των Ανατολικών λαών. Η Κοσμογονία θα είναι ένα σύγχρονο εντυπωσιακό θέαμα με εννιά ηθοποιούς πάνω στη σκηνή. Είσοδος ελεύθερη, κατόπιν κράτησης στα τηλέφωνα 2108656004, 2108679535.

Εφημερίς των Κυριών: Μουσικοθεατρική παράσταση στο Χαλάνδρι
Κυριακή 8 Μαρτίου στις 19.00
Κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου (Αντιγόνης και Δαναΐδων)

Την Ημέρα της Γυναίκας, η τραγουδοποιός Ευσταθία δημιουργεί μια «θεατρική παράσταση μετά μουσικής», εμπνευσμένη από το θρυλικό έντυπο Εφημερίς των Κυριών, που εξέδωσε για πρώτη φορά στις 8 Μαρτίου του 1887 η Καλλιρρόη Παρρέν, με αποκλειστικά γυναικεία συντακτική ομάδα. Σκηνοθετεί η Ανδρομάχη Μαρκοπούλου και πρωταγωνιστούν οι Ευσταθία, Ανδρομάχη Mαρκοπούλου, Χάρης Μπότσης, Νίκη Μαυροειδή.

Ο Πικάσο στην Εθνική Βιβλιοθήκη
Πέμπτη 12 Μαρτίου στις 19.00

Τον Μάρτιο, με αφορμή τη διαδραστική multimedia εγκατάσταση Πικάσο: Γαλάζια και ροζ περίοδος, συνεχίζεται η σειρά διαλέξεων για τη ζωή και το έργο του Πάμπλο Πικάσο. Μέσα από το πρίσμα ενός διαφορετικού ομιλητή κάθε μήνα, εξετάζονται πτυχές του έργου του σπουδαίου καλλιτέχνη που σημάδεψε τον 20ό αιώνα. Στις 12 Μαρτίου, ο καθηγητής Ιστορίας της Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Νίκος Δασκαλοθανάσης θα μας μιλήσει για το έργο του μεγάλου Ισπανού την πρώτη δεκαετία του 20ο αιώνα. Λεπτομέρειες εδώ.

Το Bauhaus στα 100: Διάλεξη στην Εθνική Βιβλιοθήκη
Τετάρτη 11 Μαρτίου στις 19.00

Τον Μάρτιο η συνεργασία του ΚΠΙΣΝ με το Goethe-Institut Athen συνεχίζεται, στο πλαίσιο της 100ής επετείου από την ίδρυση της Σχολής Bauhaus, με ομιλίες και εικαστικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, από τις οποίες ξεχωρίσαμε την διάλεξη της Δρ. Eva von Engelberg «Προκλητικές ανακατασκευές κτιρίων». Λεπτομέρειες εδώ.