Υπάρχουν άπειρες λίστες βιβλίων που πρέπει να διαβάσει κάποιος, αλλά αυτό σίγουρα εξαρτάται από τα γούστα του καθενός. Έτσι λοιπόν εμείς συγκεντρώσαμε 4 βιβλία που καλό θα ήταν να τα έχει διαβάσει κάποιος, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του με βάση πάντα τα δικά μας γούστα. Η απόφαση για να τα διαβάσετε είναι δική σας… Εμάς πάντως μας καθήλωσαν!

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια της Harper Lee

Η Harper Lee περιγράφει μέσα από τα παιδικά μάτια της Scout και του Jem τον Αμερικάνικο Νότο της δεκαετίας του ’30 και εξερευνά με αναντίρρητη εντιμότητα και αστείρευτο χιούμορ τον παραλογισμό της στάσης των ενηλίκων απέναντι στις φυλετικές και κοινωνικές διακρίσεις. Πρωταγωνιστές ο Tom Robinson, ένας μαύρος εργάτης που κατηγορείται για βιασμό μιας λευκής γυναίκας και ο Atticus, ο πατέρας των παιδιών που καλείται να τον υπερασπιστεί στο δικαστήριο. Τα φαινομενικά γαλήνιο και ειρηνικό χωριό Maycomb της Alabama, όπου κατοικούν είναι στην πραγματικότητα βουτηγμένο στην προκατάληψη, τη βία και την υποκρισία. Αλλά τη ναρκωμένη συνείδηση της πόλης θα συνταράξει το σθένος ενός ανθρώπου που αγωνίζεται για δικαιοσύνη.

Η σειρά βιβλίων-φαινόμενο HARRY POTTER της J. K Rowling


Τα βιβλία του Harry Potter δεν θα έλειπαν από αυτή την (ξεκάθαρα υποκειμενική) λίστα. Είκοσι (!) χρόνια πριν ήρθε στη ζωή μας ένα 11χρονο αγόρι που έμαθε ότι οι γονείς του δεν είχαν πεθάνει απλά σε ένα ατύχημα- ήταν διάσημοι μάγοι που αντιστάθηκαν στον κακό Voldemort, που είχε σκοπό να βυθίσει τον κόσμο στο σκοτάδι, το φόβο και το μίσος. Μπορεί να φαίνεται μια σειρά για παιδιά, αλλά τα μαθήματα που παίρνουμε από τους ήρωες, που διακινδυνεύουν τα πάντα για να σώσουν τον κόσμο και τους δικούς τους ανθρώπους ενώ παράλληλα πασχίζουν με τα δικά τους θέλω και ανάγκες είναι συγκλονιστικά ακόμα και σήμερα.

1984 του George Orwell


Το 1984 είναι μια δυστοπική νουβέλα που εκδόθηκε το 1949 και περιγράφει τη ζωή υπό τον έλεγχο του Μεγάλου Αδελφού, που παρακολουθεί συνεχώς τους πάντες και τα πάντα μέσα από αμέτρητες διαδραστικές οθόνες και ασκεί τον απόλυτο έλεγχο στις πράξεις και τις συνειδήσεις. Seems familiar, σωστά;

Το βιβλίο του George Orwell μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ, μάλιστα μετά την εκλογή του Donald Trump στην Αμερική το βιβλίο έκανε ένα δυναμικό come back στις λίστες με τα ”must read”.

Περηφάνια και προκατάληψη της Jane Austen


Ένα από τα πιο αγαπημένα και πολυδιαβασμένα βιβλία της Jane Austen, η ”Περηφάνια και προκατάληψη” διηγείται την ιστορία της Elizabeth και του Mr. Darcy, δύο φαινομενικά αντίθετων χαρακτήρων που καταφέρνουν να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές του και να αγαπήσουν τρελά ο ένας τον άλλον.