Λατρεύετε τα φυτά εσωτερικού χώρου και δεν ξέρετε ποιο σας ταιριάζει μιας και το σαλόνι ή το διαμέρισμα σας δεν είναι ιδιαίτερα φωτεινό; Μην ανησυχείτε, εμείς σας βρήκαμε τρία φυτά εσωτερικού χώρου που αντέχουν χωρίς πολύ… φως!

 

Σανσιβέρια


H Σανσιβέρια, αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου που μπορούμε να στολίσουμε στο σαλόνι και στο γραφείο μας. Αν και συνήθως την τοποθετούμε σε σημείο με φως μέσα στο σπίτι για να αναπτύσσεται πιο γρήγορα, μπορεί να προσαρμοστεί και σε πιο “σκοτεινές” θέσεις, αλλά εκεί πρέπει να ξέρουμε ότι θα έχει πολύ πιο αργή ανάπτυξη. Κατάγεται από την Αφρική, η σανσιβέρια είναι πολυετές φυτό με ταχεία ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος συνήθως το ένα μέτρο, με τα στενόμακρα, μυτερά φύλλα της που έχουν σαρκώδη υφή και την ιδιότητα να αποθηκεύουν νερό. Λόγω των χαρακτηριστικών φύλλων που διαθέτει, στο εξωτερικό την ονομάζουν «φυτό φίδι», ενώ στην Ελλάδα έχει επικρατήσει η έξυπνη ονομασία «γλώσσα της πεθεράς».

Γκουσμάνια


Η γκουσμάνια είναι ένα εξωτικό φυτό,και ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου που διακοσμεί σπίτια και επαγγελματικούς χώρους. Κατάγεται από τη Νότια Αμερική, η γκουσμάνια είναι τροπικό φυτό, ξαδερφάκι του ανανά και χαρακτηρίζεται από στενόμακρα φύλλα όπου σχηματίζούν ένα μίσχο σε μορφή ροζέτας σε έντονο κόκκινο χρώμα. Η γκουσμάνια χρειάζεται ζεστό και υγρό περιβάλλον για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει. Επιλέγουμε φωτεινές ή ημισκιερές θέσεις, μακριά από το απευθείας ηλιακό φως, που εξασφαλίζουν θερμοκρασίες 20-25°C και σε κάθε περίπτωση πάνω από 18°C την περίοδο του χειμώνα. Η γκουσμάνια στο φυσικό της περιβάλλον είναι επίφυτο, δηλαδή μεγαλώνει και αναπτύσσεται πάνω σε κορμούς δέντρων και κάνει μικρά κίτρινα λουλούδια.

Καλαθέα

Η καλαθέα μας εντυπωσιάζει με το μέγεθος των φύλλων, στενόμακρα ή στρογγυλά, σε διάφορους χρώματικούς συνδιασμούς και όμορφα ριγέ σχέδια. Υπάρχουν πολλά είδη καλαθέας που μπορούμε να επιλέξουμε όπως η καλαθέα μακογιάνα (Calathea makoyana) με φύλλα σε πράσινο-κόκκινες αποχρώσεις, η καλαθέα ορνάτα (Calathea ornata) με στενόμακρα πρασινο-ροζέ φύλλα και η καλαθέα κροκάτα (Calathea crocata) με τα χαρακτηριστικά πορτοκαλί και κίτρινα λουλούδια. Πέραν της μεγάλης καλλωπιστικής της αξίας, η καλαθέα είναι από τα φυτά που έχουν την ιδιότητα να καθαρίζουν τον άερα στο χώρου που βρίσκονται. Η καλαθέα χρειάζεται περιβάλλον με υψηλή υγρασία, προστατευμένο από ρεύματα του αέρα.