Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στην Αυστραλία, καθώς οι πυρκαγιές μαίνονται στις νοτιοανατολικές ακτές της χώρας. Συνολικά 18 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε ολόκληρη τη χώρα, από τις φονικές πυρκαγιές. Οι Αρχές απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να φύγουν από τις πληγείσες περιοχές, προτού να είναι πολύ αργά.


Χαρακτηριστική είναι η φράση του κυβερνήτη της Βικτώρια, Daniel Andrews, ο οποίος ζητώντας από τους κατοίκους να απομακρυνθούν, τόνισε ότι «δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλειά τους».


Η Αυστραλιανή Υπηρεσία Άμυνας (ADF) πραγματοποιεί υπηρεσίες διάσωσης διά θαλάσσης και από αέρος, ενώ έστειλε πλοία στην απειλούμενη από την πυρκαγιά πόλη Mallacoota στην Βικτώρια, όπου τις προηγούμενες μέρες χιλιάδες άνθρωποι αναζήτησαν καταφύγιο στην παραλία. Περισσότεροι από 960 άνθρωποι πρόκειται να μεταφερθούν δυτικά της Μελβούρνης.

Σύμφωνα με τους οικολόγους του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ, η καταστροφή που έχει υποστεί η πανίδα της Αυστραλίας είναι βιβλική με τουλάχιστον 480.000.000 ζώα να έχουν απανθρακωθεί. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τα θηλαστικά, τα πουλιά και τα ερπετά που έχουν σκοτωθεί άμεσα ή έμμεσα από τις πυρκαγιές, σύμφωνα με τους Times.

Η ομοσπονδιακή υπουργός Περιβάλλοντος Σούζαν Λέι δήλωσε εξάλλου στο ABC ότι το 30% της άγριας ζωής στη Νέα Νότια Ουαλία έχει εξολοθρευθεί. Η εκτίμηση βασίζεται στο γεγονός ότι σχεδόν το 30% του βιότοπου έχει καταστραφεί στην περιοχή αυτή.

 

Εκτός από τις ίδιες τις πυρκαγιές, για τον θάνατο των ζώων ευθύνεται η ποιότητα της ατμόσφαιρας στο μεγαλύτερο μέρος της Αυστραλίας, η οποία έχει επιβαρυνθεί από τις φωτιές, ενώ στο νότιο τμήμα του Σίδνεϋ θεωρείται επικίνδυνη.


Οι πυρκαγιές στη Νέα Νότια Ουαλία ευθύνονται εξάλλου για την εξολόθρευση των κοάλα στην περιοχή, ένα είδος που ούτως ή άλλως ήταν είδος προς εξαφάνιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το cnn.gr