Η αγάπη του για τις γεύσεις, η δημιουργικότητά του και η ανάγκη του για επικοινωνία, τον οδήγησαν να επιλέξει το επάγγελμα του bartender. Η ηθική του προς την αγορά, τους συναδέλφους, τους καταναλωτές, η πείρα που απέκτησε ως bartender πίσω από τις μπάρες του 42 και του Baba au rum και πλέον ο ρόλος του ως Rum Ambassador της Beverage World τον έκαναν να ξεχωρίσει.

Ποιο ήταν το πρώτο cocktail που έφτιαξες, την πρώτη σου μέρα μέσα από το bar;

Ήταν ένα αποτυχημένο caipirinha γιατί έβαλα την cachaça «με το μάτι» και ξέχασα να βάλω πάγο!! Αυτό συνέβη το καλοκαίρι του 2004, στην Νάουσα της Πάρου, που μου δόθηκε η ευκαιρία να γίνω από σερβιτόρος, barman. Εκεί γνώρισα και τον πρώτο μέντορα μου, τον Θωμά Αδαμίδη.

Σε συναντάμε στο Upupa Epops, σε ένα από τα πιο γνωστά bar, της Αθηναϊκής σκηνής. Τι θεωρείς ότι έχει συμβάλλει προκειμένου να αγαπηθεί τόσο πολύ από τον κόσμο;

Mεγάλο ρόλο παίζει η διακόσμηση, η μουσική, ο κόσμος, η περιοχή, αλλά για να παραμείνει πετυχημένο εξαρτάται από το τι σερβίρει, το πόσο ευγενικός είναι αυτός που το σερβίρει, και φυσικά, μέσα στην κρίση, σε τι τιμή το σερβίρει.Στο Upupa epops η επιτυχία θεωρώ ότι έρχεται από όλα τα παραπάνω συν το εξαιρετικό team που έχει συσταθεί υπό την καθοδήγηση της Μάρφης Μπαλή.

Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει έναν καλό από έναν κακό bartender και ένα καλό από ένα κακό cocktail;

Πιστεύω πως μεγάλο ρόλο σε μία δημιουργία, π.χ ένα cocktail,παίζει η προσωπικότητα του δημιουργού, o λόγος που το εμπνεύστηκε, η συνέπεια και το μεράκι του. Όσον αφορά στους bartenders, πολλοί με κατατάσσουν στους ρομαντικούς του χώρου, μάλλον επειδή τον φαντάζομαι χωρίς star systems, χωρίς τύπους που έκαναν 30 tattoos σε ένα χρόνο απλά για ν‘ αποδείξουν ότι είναι στη «φάση»… Μου αρέσει να βλέπω ανθρώπους με μεράκι, με σεβασμό και μυαλά. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναδειχτεί και πολλοί bartender μέσα από διαγωνισμούς. Για εμένα αυτός που θα χαρακτηριστεί ως καλός bartender, είναι αυτός που θα διαχειριστεί την δύναμη που θα του δώσει ο διαγωνισμός, σωστά.

Είναι ένα ποτό για όλες τις εποχές του χρόνου;

Από σκέτο ρούμι ή ένα καλοφτιαγμένο hot buttered rum, μέχρι ένα daiquiri ή ένα zombie, το ρούμι είναι για όλους κι για όλο το χρόνο.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θεωρείς ότι διακρίνουν έναν «ρουμάκια»;

Η πολυπλοκότητα του αποστάγματος απεικονίζεται μέσω των υποστηρικτών του. Για παράδειγμα, σε events για το ρούμι συναντάς τύπους ντυμένους πειρατές αλλά και σοφιστικέ 45άρηδες.

Ασχολείσαι με κάποιο συγκεκριμένο project αυτή την περίοδο;

Με την προετοιμασία του παγκόσμιου θεσμού AGCC (Angostura Global Cocktail Challenge). Επαγγελματίες bartenders από όλη την επικράτεια θα έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν μια θέση στον εθνικό τελικό που θα γίνει τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα. Ένας από τους λίγους παγκόσμιους διαγωνισμούς που ζητάει να περάσουν ένα test γνώσεων, χωρίς το οποίο δε μπορεί κάποιος να δηλώσει καν συμμετοχή! Ο πανευρωπαϊκός τελικός θα γίνει στη χώρα μας, το οποίο σημαίνει πως τα φώτα του παγκόσμιου bartending θα είναι γι’ άλλη μια φορά στραμμένα πάνω μας!