Η έννοια του παράξενου για τον καθένα είναι καθαρά υποκειμενική υπόθεση, εξαρτάται σίγουρα από το περιβάλλον αλλά και το πως έχει μεγαλώσει, τις εμπειρίες αλλά και την ιδιοσυγκρασία του καθενός από εμάς. Έτσι μπορεί κάποια έθιμα ή και παραδόσεις για κάποιους να φαντάζουν πάρα πολύ φυσιολογικά ειδικά όταν έχουν μεγαλώσει με αυτά και άλλα να φαίνονται αστεία,τρομακτικά,χαζά ίσως και αποκρουστικά. Όπως και να έχει ο πολιτισμός κάθε χώρας είναι διαφορετικός και εκεί κρύβεται και η ομορφιά! Ας γνωρίσουμε 5 περίεργα έθιμα λοιπόν που δεν ξέφυγαν από το εύλογο ερώτημα…»Τι λες τώρα;»

Οι νεκροί κάνουν περίπατο στην Ινδονησία


Η Ινδονησία αποτελεί μια χώρα με πλούσια και πολύ ιδιαίτερη πολιτιστική παράδοση. Στην Toraja λοιπόν της Ινδονησίας, υπάρχει ένα τελετουργικό που λέγεται Ma’nene. Πρόκειται για μια τελετή στην οποία τα σώματα των νεκρών ξεθάβονται, καθαρίζονται, ντύνονται εκ νέου και «πηγαίνουν» στην περιοχή όπου έχασαν τη ζωή τους. Από εκεί, προχωράνε κατά μήκους μιας ευθείας γραμμής, πίσω στο χωριό, πριν ταφούν και πάλι.

Οι νεόνυμφοι στην Ινδονησία, απαγορεύεται να πάνε τουαλέτα!


Άλλο ένα περίεργο έθιμο έρχεται πάλι από την Ινδονησία και αυτή τη φορά αφορά τους νεόνυμφους. Το συγκεκριμένο έθιμο ισχύει στην κοινότητα των Tidong, στο Borneo της Ινδονησίας και αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο παράξενα έθιμα που έχουμε ακούσει. Μετά τον γάμο, λοιπόν, και αφού η γαμήλια τελετή έχει φτάσει στο τέλος της, δεν επιτρέπεται στους δύο νεόνυμφους να χρησιμοποιήσουν το μπάνιο για τρεις ημέρες. Πιστεύεται πως αν αποχωριστούν ο ένας τον άλλο, ο γάμος τους θα καταρρεύσει, οπότε ορίζονται κάποιοι φίλοι που τους επιβλέπουν, ώστε να μην πάνε στο μπάνιο. Εμείς το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ευτυχώς που δεν ζούμε στην Ινδονησία!

Στην Φιλανδία τρέχουν με τη γυναίκα τους στη πλάτη για μια… μπύρα!

Διασκεδαστικό το επόμενο έθιμο, καθώς το έθιμο που λέγεται Eukonkanto και διεξάγεται κάθε χρόνο στη Φιλανδία θέλει τα ζευγάρια να διαγωνίζονται μεταξύ τους, με τον άνδρα να κουβαλάει τη γυναίκα του στην πλάτη, για μια απόσταση περίπου 250 μέτρων. Ο νικητής πάντως, εξασφαλίζει μια ικανοποιητική επιβράβευση: το βάρος της γυναίκας του σε μπύρα!

Στην Ισπανία, πηδάνε πάνω από τα… μωρά!


Με παράδοση και ιστορία πάνω από 400 χρόνια δεν σημαίνει πως δεν αποτελεί ένα σοκαριστικό και ίσως τρομακτικό έθιμο. Διεξάγεται σε μια επαρχία στη βόρεια Ισπανία, στο πλαίσιο των καθολικών εορτασμών, με την ονομασία της να είναι «Το άλμα του Διαβόλου» (El Salto Del Colacho). Στο έθιμο αυτό, μωρά μικρότερα του ενός έτους τοποθετούνται σε σειρές πάνω σε στρώματα και άνδρες, που έχουν ντυθεί διάβολοι, τρέχουν και πηδούν πάνω από τα μωρά, με το πλήθος να παρακολουθεί. Δεν ξέρω σε τι οφελεί αυτό, αλλά όπως και να έχει παραμένει… τρελό!

Τα κορίτσια στο Νεπάλ γίνονται θεότητες!


Πέμπτο και τελευταίο έθιμο έρχεται από την Ινδία και συγκεκριμένα από το Νεπάλ. Εκεί λοιπόν επιλέγονται κορίτσια από την προεφηβική κιόλας ηλικία, για να γίνουν Kumari, που στη γλώσσα της χώρας σημαίνει παρθένα. Οι «ζωντανές θεές», όπως χαρακτηρίζονται, πιστεύεται πως αποτελούν τις ενσαρκώσεις των θεοτήτων Kali και Taleju στην Γη. Για περίπου 10-15 χρόνια, οι επιλεγμένες Kumari δεν επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι τους και, αν πρέπει να γίνει αυτό, τότε δεν επιτρέπεται να ακουμπήσουν τα πόδια τους το έδαφος. Εκείνο που παρουσιάζει ενδιαφέρον, όμως, είναι ο τρόπος που επιλέγονται τα κορίτσια που θα γίνουν Kumari: για να επιλεχθεί, το νεαρό κορίτσι πρέπει να έχει διάφορα χαρακτηριστικά και κυρίως να μην έχει ιδιαίτερη αίσθηση του φόβου. Για να ελεγχθεί το πόσο θαρραλέα είναι, μάλιστα, η νεαρή κοπέλα μπαίνει σε μια αίθουσα στην οποία βρίσκονται 108 αποκεφαλισμένα βουβάλια και μασκοφόροι άνδρες, που χορεύουν. Η κοπέλα που αποκρίνεται με χαρά και ανδρεία, είναι και εκείνη που επιλέγεται.