Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για αυτή την ξενόφερτη γιορτή του Φθινοπώρου, καθώς κάθε χρόνο διεισδύει όλο και πιο πολύ στα ελληνικά happenings…

 

Ας δούμε τι σημαίνει η λέξη Halloween…
Η λέξη”Halloween” είναι συντομογραφία του All Hallows evening που σημαίνει το “Βράδυ πριν την ημέρα των Αγίων Πάντων”.

Γιορτάζεται πάντα τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου μόνο στις καθολικές χώρες, έχει ειδωλολατρικές ρίζες και σχετίζεται με την λατρεία των Δρυίδων από τους Κέλτες στην Ιρλανδία.

Το έθιμο της κολοκύθας προήλθε από παλιούς Ιρλανδικούς μύθους σύμφωνα με τους οποίους ένας αγρότης, ο Τζακ κατάφερε να ξεγελάσει και να παγιδεύσει τον διάβολο με ένα σταυρό. Η προϋπόθεση για να απελευθερώσει ο Τζακ τον διάβολο ήταν να μην πάει ποτέ στην κόλαση. Έτσι λοιπόν ο Τζακ φτιάχνει κολοκύθες και πηγαίνει σε διάφορα μέρη της γης ώστε να αναπαυθεί.

Την ημέρα της γιορτής μικρά παιδιά γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας μεταμφιεσμένα και οι νοικοκύρηδες τους δίνουν γλυκά και ζαχαρωτά. Αν δεν τους κεράσουν κάποιο γλυκό, τα παιδιά έχουν δικαίωμα να τους κάνουν μια πλάκα, το λεγόμενο Trick or Treat?

Βασικό χαρακτηριστικό είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από πραγματικές κολοκύθες πάνω στις οποίες είναι φτιαγμένα τρομακτικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά.

Οι χριστιανικές οργανώσεις έρχονται αντίθετες με τον εορτασμό αυτό καθώς θεωρούν ότι είναι ένα σατανικό παιχνίδι

Οι άνθρωποι ντύνονται με τρομακτικές στολές με σκοπό να φοβίσουν και να διώξουν τα πνεύματα των νεκρών, των οποίων οι ψυχές ψάχνουν να βρουν ένα σώμα να μπουν κερδίζοντας έτσι την αθανασία.

Το Halloween είναι η δεύτερη εμπορικότερη γιορτή στην Αμερική.

Το παραδοσιακό φαγητό που τρώνε τη γιορτή αυτή είναι το “Barnbrack”, που είναι σαν κέικ φρούτων. Μέσα στο κέικ βάζουν τυλιγμένο ένα μικρό “δωράκι” που, όπως λένε, μπορεί να προβλέψει το μέλλον εκείνου που θα το φάει.

Tη μέρα αυτή περιμένουν πώς και πώς οι ζαχαροπλάστες της Αμερικής. Ο τζίρος σε γλυκά και ζαχαρωτά την ημέρα του Halloween υπερβαίνει κατά πολύ τον αντίστοιχο των Χριστουγέννων, του Αγίου Βαλεντίνου και του Πάσχα.

Ταινία αναφοράς για τη γιορτή παραμένει το θρίλερ τρόμου Halloween, παραγωγής 1978, του μετρ Τζον Κάρπεντερ, με πρωταγωνιστές τους Ντόναλντ Πλέζανς και Τζέιμι Λι Κέρτις.