Στη φετινή λίστα White Ravens της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας Μονάχου, της μεγαλύτερης βιβλιοθήκης παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας παγκοσμίως, βρήκαμε να συγκαταλέγονται 4 ελληνικά παιδικά και εφηβικά βιβλία!


Κάθε χρόνο, ειδικοί συνεργάτες της Βιβλιοθήκης, στα χέρια των οποίων φτάνουν χιλιάδες βιβλία από όλο τον κόσμο, ξεχωρίζουν τα 200 βιβλία τα οποία θεωρούν πως έχουν παγκόσμια απήχηση θεμάτων που πραγματεύονται ή λόγω της εξαιρετικής και πρωτοπόρου εικαστικής και λογοτεχνικής προσέγγισής τους . Για την φετινή χρονιά οι τίτλοι επιλέχθηκαν ανάμεσα από χιλιάδες βιβλία από 50 χώρες και σε 30 γλώσσες.
Ας δούμε ποια βιβλία ξεχώρισαν…

Περικλής και Ασπασία

Πίσω από κάθε σπουδαίο άντρα κρύβεται μια γάτα. Μια χαρισματική γάτα. Από αρχαιοτάτων χρόνων. Ήρθε η ώρα να ανοίξουν οι ιστορικοί τα βιβλία τους, να αποκαλύψουν τις πηγές τους και να μας συστήσουν τις σπάνιες αυτές προσωπικότητες. Και πρώτα απ’ όλα την Ασπασία τη μοναδική, τη σύντροφο ζωής και πιστή σύμβουλο του πολιτικού, στρατηγού και ρήτορα Περικλή.
Συγγραφέας: Πιπίνη Αργυρώ. Εκδόσεις Πατάκη. Για παιδιά 5+

Αν

Μικρέ ή μεγάλε αναγνώστη, πριν ανοίξεις το βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου, απάντησε σ’ αυτά τα «αν» με τη δική σου φαντασία. Και κάν’ το σαν παιχνίδι: κάθε φορά που θα θέλεις να το ξεφυλλίσεις, να βρίσκεις και μια καινούρια απάντηση.

Θα εκπλαγείς με το πόσο ποιητικά και πόσο όμορφα θα βλέπεις όλα τα καθημερινά σου «αν», αφού, μαζί με το βιβλίο, θα έχεις ανοίξει πια και την καρδιά σου.

Αν μου δίναν έν’ άλογο μαύρο/ και μου λέγαν τον δρόμο μου να ’βρω…/ Αν μου δίναν κλωστές να κεντήσω/ και μου λέγαν τον κόσμο να ντύσω…/ Αν μου δίναν τις πίκρες τους όλοι/ και μου λέγαν να χτίσω μια πόλη… Συγγραφέας: Αγάθη Δημητρούκα.
Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Για παιδιά 6+

2651 ημέρες δικτατορίας

Η δικτατορία κράτησε 2651 ηµέρες! Το βιβλίο αρχίζει την 21η Απριλίου 1967 που η συγγραφέας πήγαινε στη Β΄ Γυµνασίου και τελειώνει στις 24 Ιουλίου 1974 που έπεσε η χούντα και είχε πλέον ενηλικιωθεί. Είναι ένα βιβλίο αναµνήσεων από τη ζωή των νέων εκείνα τα χρόνια, δικών της αναµνήσεων, των συµµαθητών και των µετέπειτα φίλων της. Είναι για όλα εκείνα που σηµάδεψαν τους νέους και τους άλλαξαν, τις καθηµερινές εµπειρίες, την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και τα διεθνή γεγονότα της κάθε χρονιάς που τους επηρέασαν. Συγγραφέας: Μαρίζα Ντεκάστρο.
Εκδόσεις Μεταίχμιο. Για παιδιά 11+

Τη νύχτα που έσβησαν τ’ αστέρια

Τη νύχτα της 20ής Γενάρη η Λένα Μανιέ, μαθήτρια της Τρίτης Λυκείου, εξαφανίζεται. Κανείς δεν ξέρει το γιατί, κανείς δεν έχει καταλάβει κάτι, σε κανέναν δεν έχει πει τίποτα. Το γεγονός αυτό δρα καταλυτικά τις μέρες που ακολουθούν στις σχέσεις συγγενών, φίλων και γνωστών της, καθώς όλοι αναρωτιούνται για το δικό τους ρόλο σε αυτήν την εξαφάνιση, αλλά προπάντων για το ρόλο των υπολοίπων. Εννιά άτομα, εννιά αφηγητές προσπαθούν να δικαιολογήσουν, να συγκαλύψουν, να κατηγορήσουν. Και καθώς περνά ο καιρός οι σχέσεις τους δοκιμάζονται, αλλάζουν, καταρρέουν. Το μυθιστόρημα Τη νύχτα που έσβησαν τ’ αστέρια είναι ένα βιβλίο με αγωνία και χιούμορ, αλλά και ένα αφήγημα-καθρέφτης όσων ζούμε και δεν τολμάμε να παραδεχτούμε. Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου.
Εκδόσεις Καστανιώτης. Για παιδιά 13+