Τα ταξίδια με αεροπλάνο είναι από μόνο του κάτι μαγικό, είναι αυτό που δίνει άλλη αίγλη στο ταξίδι μας! Παρολ’αυτά πολλές φορές δεν κατανοούμε κάποια πράγματα που συμβαίνουν κατά την πτήση μας ή μας γεννιούνται όλο και περισσότερες απορίες. Είναι ένα επάγγελμα αυτό του πιλότου και των αεροσυνοδών και κρύβει και αυτό τα μυστικά του! Ας μάθουμε κάποια πράγματα που ίσως δεν γνωρίζαμε…

Οι καθυστερήσεις των πτήσεων δεν επηρεάζουν μόνο τους επιβάτες αλλά και τους αεροσυνοδούς.

Ο λόγος είναι ότι οι αεροσυνοδοί πληρώνονται μόνο για τις ώρες των πτήσεων. Ο χρόνος που αφιερώνεται στο έδαφος δεν υπολογίζεται. Οι αεροπορικές εταιρείες, το μόνο που τους προσφέρουν είναι ένα μικρό επίδομα εξόδων για κάθε ώρα που δαπανάται στο αεροδρόμιο. Για το λόγο αυτό, δεν υπάρχει λόγος να δείξετε τον ερεθισμό σας στις αεροσυνοδούς εάν το αεροπλάνο σας παραμένει στο έδαφος για κάποιο λόγο.

Φυσικά και οι πιλότοι μπορούν να επισκεφτούν την τουαλέτα

Πολλοί από εμάς έχουμε την απορία τι γίνεται όταν ο πιλότος θέλει να πάει τουαλέτα. Όταν λοιπόν έρθει αυτή η ώρα, οι πιλότοι περιστρέφονται για να επισκεφθούν την τουαλέτα. Όταν ένας από τους πιλότους χρειάζεται να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις, η συνοδός του αεροσκάφους πηγαίνει στο θάλαμο διακυβέρνησης και περιμένει μέχρι να επιστρέψει ο πιλότος. Αυτό γίνεται για να μην υπάρξουν ζητήματα όπως το κλείδωμα από το θάλαμο διακυβέρνησης ή την λιποθυμία του δεύτερου πιλότου.

 

Γιατί τα γεύματα στο αεροπλάνο είναι πάντα άγευστα;

Σίγουρα δεν φταίει ο μάγειρας ή τα υλικά. Ο λόγος είναι ότι σε μεγάλο υψόμετρο οι γεύσεις μας και η αίσθηση της μυρωδιάς αρχίζουν να μπερδεύονται. Η ανεπαρκής υγρασία, ο θόρυβος στο αεροπλάνο και η χαμηλή πίεση παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Ποια είναι η καλύτερη θέση για την πτήση μου;

Μπροστά πίσω ή στη μέση πρέπει να είναι αυτό που θα σας απασχολήσει και όχι αν θα βρίσκεστε στο παράθυρο. Ένα ιπτάμενο αεροπλάνο είναι σαν μια τραμπάλα. Τα καθίσματα που αισθάνονται το κούνημα πιο πολύ βρίσκονται στο πίσω μέρος. Έτσι, αν θέλετε να έχετε μια ήρεμη και ήσυχη πτήση, επιλέξτε θέσεις στη μέση κοντά στα φτερά.

 

Γιατί τα φώτα χαμηλώνουν κατά τη διάρκεια μιας νυχτερινής πτήσης;

Τα φώτα πάντα χαμηλώνουν ώστε να προσαρμοστούν τα μάτια των επιβατών στη νυχτερινή όραση. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, απαγορεύεται η ενεργοποίηση των φώτων και οι επιβάτες θα έχουν ήδη εγκλιματιστεί στο σκοτάδι και θα έχουν καλύτερη πλοήγηση.