Η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν είχα σκεφτεί ότι θα μου φαινόταν χρήσιμο το νεράκι που έβρασα τα μακαρόνια μου. Με την στείρα φαντασία μου, υπέθετα πως ο ρόλος του τελείωνε τη στιγμή που είχαν βράσει τα ζυμαρικά μου και τα σούρωνα στον νεροχύτη μου! Λάθος!

Μιλώντας μ’ένα chef μου έκανε την ερώτηση “αλήθεια εσύ τι κάνεις το νερό από τα μακαρόνια;” και η απάντηση ήταν ειλικρινέστατη “το πετάω φυσικά”! Εκείνη την μέρα λοιπόν, έμαθα πως για όλους τους chef ή έστω τους περισσότερους το νερό αυτό αποτελεί “υγρό χρυσό”! Εκείνη την ημέρα, πήρα ένα μάθημα για την χρησιμότητα του και νομίζω ήρθε η ώρα να το μοιραστώ και με σας…

Η μαγεία του νερού των ζυμαρικών προέρχεται από το άμυλο που απελευθερώνεται καθώς μαγειρεύονται τα ζυμαρικά. Χρησιμοποιώντας πολύ νερό σημαίνει ότι αραιώνουμε πολύ το υγρό, καθιστώντας το πρακτικά άχρηστο. Γι’αυτό χρησιμοποιήστε μόνο όσο νερό χρειάζεστε για να καλύψετε τα ζυμαρικά καθώς βράζουν. Μην φοβάστε, δεν θα κολλήσουν, αρκεί να τα ανακατέψετε καλά κατά τα δύο-τρία πρώτα λεπτά του χρόνου μαγειρέματος. Και όταν είναι έτοιμα, το άμυλο θα έχει συγκεντρωθεί στο νερό που έβρασαν και θα το έχει θολώσει αισθητά.

Με το νερό αυτό μπορείτε να…

Προσθέστε μια-δυο κουτάλες από το νερό αυτό μέσα στο τηγάνι με τη σάλτσα που έχετε ρίξει τα ζυμαρικά για να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα τους. Με τον τρόπο αυτό βοηθάτε τη σάλτσα να κολλήσει στα ζυμαρικά και της δίνει μια θαυμάσια κρεμώδη υφή.

το χρησιμοποιήσετε σαν απόθεμα (ζωμό) και να το καταψύξετε μέσα σε θήκες για παγάκια. Προσθέστε ένα ή δύο παγωμένους κύβους σε σούπες, ριζότο και φαγητά κατσαρόλας ή ακόμα και για να προσαρμόσετε τη συνοχή μιας σάλτσας.

Για το πότισμα των λουλουδιών
Τα φυτά θα το εκτιμήσουν. Είναι ιδανικό για το πότισμα λόγω του ορυκτού του περιεχομένου. Αφήστε το να κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσετε.

Για ζύμη ψωμιού και πίτσας
Όλες οι ζύμες ζύμης απαιτούν λίγο υγρό με μια πρέζα αλατιού. Με το νερό των ζυμαρικών σας, είστε ήδη ένα βήμα μπροστά. Απλά χρησιμοποιήστε όσο απαιτεί η συνταγή.

Για να μαλακώσετε τα όσπρια
Μουσκέψτε αποβραδίς κάθε είδους όσπρια σε αυτό το νερό και θα με θυμηθείτε!

Για ένα spa ποδιών
Για όσους υποφέρουν από κουρασμένα ή πρησμένα πόδια μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, σίγουρα θα πρέπει να το δοκιμάσετε. Τόσο το ζεστό νερό όσο και τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει, θα αφήσουν τα πόδια σας απαλά και ανανεωμένα σε χρόνο μηδέν.

Για πλύσιμο πιάτων
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το εκχύλισμα αυτό ενεργεί ως φυσικό απορρυπαντικό. Το ζεστό νερό από τα βρασμένα ζυμαρικά είναι ιδανικό για μούλιασμα των ιδιαίτερα βρώμικων πιάτων και κατσαρολικών.

Για τα μαλλιά
Τα ταλαιπωρημένα μαλλιά θα αναζωογονηθούν και θα γίνουν πιο απαλά μετά από 10 λεπτά μασάζ με αυτό το νερό. Ξεπλύνετε καλά και μετά χρησιμοποιήστε το κανονικό σας σαμπουάν και θα εντυπωσιαστείτε από τα αποτελέσματα.