Η Ολλανδία ανέκαθεν μας εξέπληττε ευχάριστα με τα καμώματα της, και όχι άδικα καθώς πολλοί συμφωνούν πως είναι η χώρα του μέλλοντος!

Γνωστή για τα φιλόδοξα σχέδια της πάντα κάτι «σκαρφίζεται» για να μας αφήνει με το στόμα ανοιχτό και την ελπίδα ότι μπορεί στο μέλλον να τα δούμε και στη χώρα μας. Προς το παρόν τους βγάζουμε το… καπέλο!!

 

1. Υπάρχει μια πόλη που κανείς δεν οδηγεί αυτοκίνητο!


Ναι, ναι καλά άκουσες, δεν οδηγεί κανείς αυτοκίνητο σε μια πόλη της Ολλανδίας. Η πόλη ακούει στο όνομα Houten και αποτελεί το ασφαλέστερο μέρος στον κόσμο. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, οι 4.000 κάτοικοι της πόλης πήραν την απόφαση να χρησιμοποιούν περισσότερο ποδήλατο παρά αυτοκίνητο. Έτσι, σταδιακά όλοι ξεκίνησαν να κάνουν ποδήλατο και ιππασία.

2. Κλείνουν οι φυλακές στην Ολλανδία, λόγω έλλειψης κρατουμένων.


Τα μέτρα που έλαβε η Ολλανδική κυβέρνηση για τη μείωση της εγκληματικότητας πριν από αρκετό καιρό, φαίνεται πως απέδωσαν καρπούς αφού 19 φυλακές έχουν κλείσει από το 2009 καθώς υπάρχει έλλειψη… κρατουμένων!

3. Ηλιακός ποδηλατόδρομος μόνο στην Ολλανδία!

Ο μοναδικός ηλιακός ποδηλατόδρομος υπάρχει στην Ολλανδία. Το πρότζεκτ ονομάζεται SolaRoad και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας κυβέρνησης, ιδιωτικού τομέα και ακαδημαϊκής κοινότητας. Το πρώτο κομμάτι της διαδρομής άνοιξε το 2015 με μήκος μόλις 100 μέτρα. Πρόκειται για ένα τεράστιο επίτευγμα για την κατασκευή των δρόμων του μέλλοντος. Η κεντρική ιδέα είναι, ότι η ηλιακή ενέργεια χρησιμοποιείται για τον φωτισμό του δρόμου και την φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων.

4. Κερδίζει την πρωτιά ως η μοναδική χώρα χωρίς εγκαταλελειμμένα ζώα.

Σε έναν περίπατο σας στην Ολλανδία δεν θα βρείτε ούτε μια αδέσποτη γάτα ή σκύλο στους δρόμους της. Και αυτό είναι ένα γεγονός που επιβεβαιώθηκε επίσημα. Τα εύσημα τα δικαιούται η κυβέρνηση, καθώς κατάφερε να το κάνει αυτό χωρίς να προκαλέσει οποιαδήποτε ζημιά σε ζώα. Σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των σκύλων, οι αρχές επέβαλαν πολύ αυστηρούς νόμους για την κακοποίηση των ζώων.

5. Οικολογικοί αγωγοί, δηλαδή διαβάσεις για άγρια ζώα και ζώα που ζουν στα δάση,θα δείτε μόνο στην Ολλανδία!


Υπάρχουν πολλοί οικολογικοί αγωγοί που διευκολύνουν τα ζώα να πηγαίνουν από το ένα δάσος στο άλλο. Τα εύσημα τα ξανακερδίζει η Ολλανδική κυβέρνηση καθώς σημαντική προτεραιότητα της είναι η προστασία άγριων ζώων!