Μπορεί κάποτε το street food να θεωρείτο κάπως… υποτιμημένο, όσο όμως περνούν τα χρόνια, ο κόσμος φαίνεται πως αναθεωρεί, μιας και το τιμά ολοένα και περισσότερο. Και γιατί όχι άλλωστε, αφού εκτός από οικονομικό είναι και πεντανόστιμο! Και αν εν πρώτης έχετε αντίθετη γνώμη, για σκεφτείτε λιγάκι στα γρήγορα «πότε ήταν η τελευταία φορά που φάγατε σουβλάκι;» και είμαι σίγουρη πως θα αλλάξετε γνώμη! Τι τρώει όμως ο κόσμος, γενικότερα όσον αφορά στο Street Food; Διαβάστε παρακάτω και ανακαλύψτε πολιτισμούς, κουλτούρες και φυσικά, γεύσεις, των πιο «δυνατών» παικτών στον παγκόσμιο χάρτη του Street Food!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ STREET FOOD; Δημιουργικό, πεντανόστιμο φαγητό που μαγειρεύεται σε χώρους με άποψη και σερβίρεται σε οικολογικά σκεύη και χαρτοσακούλες με μηνύματα που γίνονται viral στο διαδίκτυο. Το βρίσκεις εύκολα, περιμένεις με υπομονή στην ουρά αν χρειαστεί και φυσικά δεν χρειάζεται να ξοδέψεις μια μικρή περιουσία…! Η έμφαση δίνεται στο φαγητό και την πρώτη ύλη και όχι στη διακόσμηση ή το στυλ του χώρου. Ο καταναλωτής δεν αποπροσανατολίζεται από την ουσία, η γαστρονομία απογυμνώνεται από περιττά στοιχεία και η κουζίνα γίνεται άκρως δημιουργική με πίστη στις αρχές του less is more!

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΑΘΉΝΑ, ΜΕ ΤΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΣΟΥ! Το σουβλάκι, ως λέξη και μόνο, έχει καταφέρει να αποτυπωθεί στο μυαλό των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι τουρίστες το ξέρουν, το αγαπούν και φυσικά, το τιμούν κάθε φορά που επισκέπτονται τη χώρα μας. Και όχι μόνο δηλαδή, αν αναλογιστεί κανείς πόσο σουβλατζίδικα έχουν ανοίξει τα τελευταία χρόνια, ανά τον κόσμο. Ακόμη λοιπόν, και αν εμείς οι Έλληνες τελευταία δείχνουμε να αγαπάμε εξίσου πιο πειραγμένες γεύσεις όπως ας πούμε, κουλουράκια γεμιστά με cranberries ή ταχίνι, φαλάφελ ή bao bans, το σουβλάκι συνεχίζει και μάλιστα με διαφορά να είναι στην κορυφή των προτιμήσεων!

ΙΤΑΛΙΑ Η ΧΏΡΑ ΤΗΣ PIZZA ΚΑΙ ΤΟΥ GELATO! Κακά τα ψέματα σε αυτά τα δύο οι Ιταλοί δεν παίζονται! Και σίγουρα συμφωνείς μαζί μας αν έχεις καταφέρει να ταξιδέψεις στη γειτονική χώρα. Pizza με ελιά, με αντζούγια, με μοτσαρέλα και γενικά με ότι τραβάει η όρεξή σου, με λεπτή τραγανή ζύμη, ψημένη στον ξυλόφουρνο. Εντάξει, και μόνο στην ιδέα μας τρέχουν τα σάλια. Πόσω δε μάλλον, αν συνοδεύεται και από αφράτο, δροσερό και φυσικά, πεντανόστιμο gelato με Σισιλιάνικο φιστίκι. Οκ, σωστή κόλαση!

ΟΜΕΛΕΤΑ ΣΕ ΞΥΛΑΚΙ ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ! Μπορεί να είναι η πόλη με τα περισσότερα βραβευμένα εστιατόρια, και εκεί όμως, το street food, έχει την τιμητική του. Ομελέτα σε ξυλάκι, ακριβώς όπως το δικό μας παγωτό, στην οποία βάζετε ότι τραβάει η όρεξή σας. Για να καταφέρετε όμως να την απολαύσετε θα πρέπει πρώτα να καταφέρετε και να την προφέρετε, μιας και ο εκλεκτός αυτός μεζές, ακούει στο όνομα… Tamogoyaki!

ΚΏΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ STREET FOOD! Δε νομίζω να έχει κανείς αντίθετη γνώμη. Στην Κωνσταντινούπολη, κατά κοινή ομολογία, μπορεί κανείς να συναντήσει «οργασμό» γεύσεων! Σάντουιτς γεμισμένα με κρέατα ψημένα σε μπαχάρια, λαχματζούν, ντονέρ κεμπάπ, kumpir και ακόμη τόσα, μιας και η λίστα των γεύσεων στον street food χάρτη, δεν έχει τελειωμό!

ΣΑΝ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ, ΠΟΥΘΕΝΑ! Εννοείται όλοι μας ακούσαμε, και πολλοί δοκιμάσαμε. Ξεχωρίζει στην καρδιά μας το Currywurst, δηλαδή λουκάνικο με τηγανιτές πατάτες και σάλτσα κάρρυ!

ΟΛΛΑΝΔΙΑ Η ΧΏΡΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ! Τώρα εδώ, τι να σας πω, οι απόψεις ποικίλλουν! Ωστόσο δεν υπάρχει περίπτωση να πας στην Ολλανδία και να μην σου τραβήξουν την προσοχή, αυτά τα δεκάδες μικρά μαγαζάκια, που πουλούν πατάτα τηγανητή (κυρίως προτηγανισμένη), η οποία σερβίρεται σε χωνάκια περιχυμένη με ότι sauce τραβά η ψυχή σου!

NOODLES ΚΥΡΙΟΙ, NOODLES! Πρόκειται για την κορωνίδα του κινέζικου street food. Noodles σε όλες τους τις εκδοχές και με αμέτρητους συνδυασμούς γεύσεων! Με γαρίδες ή μοσχάρι, πικάντικο ή καυτερό ο μάγειρας είσαι εσύ και εσύ επιλέγεις τι θα φας και πως θα το φας!

ΕΣΥ ΞΕΡΕΙΣ ΑΠΟ SUSHI; Υπήρξε περίοδος στη χώρα μας που πιο εύκολα έβρισκες καρφίτσα στα άχυρα παρά, Έλληνα που να μην έχει δοκιμάσει sushi! Και ΟΚ μέχρι ενός σημείου κατανοητό, αφού αν είναι καλομαγειρεμένο, είναι πραγματικά πεντανόστιμο!

ΙΔΟΥ ΟΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ! Μια σημαντική γεύση του πολιτισμού και της καθημερινής ζωής των κατοίκων μιας χώρας μπορεί να πάρει ένας τουρίστας μέσα από την κουζίνα της. Πέρα από τα εστιατόρια και την παραδοσιακή γαστρονομία ενός τόπου, δεν πρέπει να παραλείψει να δοκιμάσει το λεγόμενο φαγητό του δρόμου. Τι γίνεται όμως, με τις θερμίδες;

  • Σουβλάκι: 700 kcal
  • Πατάτες με sauce: Τα 500gr έχουν 1300 kcal
  • Currywusrt: 450 kcal
  • Ντονέρ: 600 kcal
  • Sushi: 50kcal – 500kcal

ΉΞΕΡΕΣ ΟΤΙ…

  • Η πιο ακριβή πίτσα στον κόσμο κοστίζει 12.000 δολάρια και θέλει 72 ώρες προετοιμασία!
  • Υπάρχει μια τροφική διαταραχή όπου το άτομο έχει εμμονή με το υγιεινό φαγητό και ονομάζεται Ortharexia Nervosa.
  • Η κέτσαπ το 1830 πωλούνταν ως φάρμακο.
  • Μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη, αν καταποθεί με την μια, μπορεί να θεραπεύσει τον λόξιγκα.
  • Στην νότιο Αφρική, συνηθίζεται ορισμένα ζουζούνια, όπως τερμίτες και μυρμήγκια, να τηγανίζονται και να καταναλώνονται σαν ποπ κορν, με το χέρι.
  • Ο αρακάς είναι ένα από τα πιο δημο φιλή υλικά για πίτσα στη Βραζιλία.