Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Nutritionistas, και του pet shop, Pet Pawse, Θοδωρής Δημητρακόπουλος, παρέχει συμβουλές για τις πραγματικές διατροφικές ανάγκες των ζωών συντροφιάς. Σκοπός είναι η επιμόρφωση των κηδεμόνων πάνω στη διατροφή με στόχο την ευζωία και μακροζωία των τετράποδων φίλων μας! Ποιο είναι το κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής για τα κατοικίδια και από τι εξαρτάται; Η διατροφή ενός κατοικίδιου θα πρέπει να βασίζεται κατά κύριο λόγο στο κρέας, μιας και πρόκειται για σαρκοφάγα ζώα. Οι ανάγκες τους σε ζωική πρωτεΐνη είναι πολύ υψηλές για την ευζωία και την μακροζωία τους. Ωστόσο η καταλληλότερη διατροφή είναι αυτή που μπορεί να στηρίξει ο κηδεμόνας, ανάλογα με τον χρόνο που μπορεί να διαθέσει, τα χρήματα κ.α.

Σε όλα τα είδη διατροφής υπάρχουν ποιότητες, οι οποίες ορίζουν τη σωματική τους υγεία και ευεξία. Αυτό όμως που πρέπει είναι ο κάθε κηδεμόνας να θέσει 2 βασικούς κανόνες: Όσο πιο πολύ κρέας και όχι σιτηρά και δημητριακά. Ποια είναι η κατάλληλη ποσότητα των γευμάτων; Εξαρτάται από την ηλικία, το βάρος και τις όποιες ιδιαιτερότητες του κάθε ζώου. Ο κάθε κατασκευαστής αναφέρει τη συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία, αλλά θα πρέπει πάντα να παρακολουθούμε το ζώο και να αυξομειώνουμε, όταν αυτό απαιτείται. Ο ιδανικός αριθμός των γευμάτων σε ένα κουτάβι είναι 3 και σε ένα ενήλικο ζώο 2. Στις γάτες, λόγω διαφορετικής ιδιοσυγκρασίας και πεπτικού, καλό είναι να παρέχουμε αρκετά γεύματα μέσα στην ημέρα, χωρίς όμως να ξεφεύγουμε από την ημερήσια δοσολογία που έχει ορίσει ο κατασκευαστής.

Είναι απαραίτητα τα συμπληρώματα διατροφής; Σε ποιες περιπτώσεις; Τα συμπληρώματα διατροφής είναι απαραίτητα όταν η διατροφή που έχουμε επιλέξει δεν καλύπτει 100% τις ανάγκες του ζώου και όταν υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα και χρειάζεται ενίσχυση, οπότε και με τις συμβουλές του κτηνιάτρου δίνουμε το κατάλληλο συμπλήρωμα. Πως επιλέγουμε μια καλή τροφή; Με βάση τους παρακάτω βασικούς κανόνες:

α) Όσο πιο πολύ κρέας τόσο το καλύτερο

β) ΟΧΙ σιτηρά ή δημητριακά

γ) Διαβάστε την ετικέτα με τα συστατικά της τροφής

δ) Όπως και στα δικά μας τρόφιμα, προϊόντα χωρίς GMO, χρωστικές, συντηρητικά είναι προϊόντα που δεν θέλουμε να δίνουμε στο κατοικίδιο μας.

Η εταιρία Nutritionistas παρέχει συμβουλές διατροφής κατοικίδιων. Οι ειδικά καταρτισμένοι συνεργάτες της αναλαμβάνουν να καθοδηγήσουν τον κάθε κηδεμόνα να βρει την καταλληλότερη διατροφή για το κατοικίδιο του σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες. Σκοπός τους είναι η επιμόρφωση τους πάνω στη διατροφή, με στόχο την ευζωία και μακροζωία των τετράποδων φίλων μας! Δεν προσανατολίζονται σε κάποια συγκεκριμένη διατροφή ή προϊόν, αλλά εστιάζουν στο καταλληλότερο προϊόν για τον κηδεμόνα αλλά και το ζώο. Παράλληλα διοργανώνουν σεμινάρια εκπαίδευσης καταναλωτών σε όλη την Ελλάδα, αναλαμβάνουν την επιμόρφωση πωλητών του κλάδου στο κομμάτι της διατροφής κατοικίδιων, και μέσα από συνεχείς εκπαιδεύσεις στους επαγγελματίες, δημιουργούν ένα δίκτυο από εξειδικευμένα καταστήματα διατροφής όπου ο κάθε καταναλωτής σε όλη την Ελλάδα θα μπορεί να βρει τον δικό του Σύμβουλο.


ΘΟΔΩΡΉΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΌΠΟΥΛΟΣ
Founder of Nutritionistas
Αντ. Θεοχάρη 1-3 & Σαχτούρη,
Πειραιάς (στον ημιόροφο μέσα στοκατάστημα Pet Pawse)
Τ: 6975021235 & 2114061973