Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι ομάδα νοσημάτων που μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή. Το δέρμα κι οι βλεννογόνοι προσβάλλονται στα περισσότερα από αυτά τα νοσήματα, γεγονός που τονίζει τον ρόλο του δερματολόγου στην διάγνωση αλλά και αντιμετώπιση αυτών των νοσημάτων. Είναι από πιο διαδεδομένες ασθένειες, που δεν «ξεχωρίζουν» ηλικία, φύλο, μορφωτικό και κοινωνικό επίπεδο. Τα πιο συχνά νοσήματα είναι τα κονδυλώματα (HPV), η μολυσματική τέρμινθος, η ουρηθριτιδα, ο έρπης και τελευταία επανέκαμψε η συφιλη. Πόσα όμως, γνωρίζουμε για αυτά;

ΚΟΝΔΥΛΏΜΑΤΑ Τα γεννητικά κονδυλώματα προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ο οποίος εντοπίζεται στα γεννητικά όργανα, την περιγεννητική περιοχή και την περιοχή του πρωκτού και μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Η θεραπεία με υπερπαλμικό laser CO2 εξαχνώνει τις βλάβες, χωρίς υποτροπή συνήθως, ανώδυνα, αναίμακτα και με πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα. Η επέμβαση με laser διαρκεί λίγα λεπτά της ώρας με τοπική αναισθησία.

ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΉ ΤΈΡΜΙΝΘΟΣ Η μολυσματική τέρμινθος είναι μολυσματική δερματοπάθεια ιογενούς αιτιολογίας, ενώ προσβάλλει κυρίως τη γεννητική περιοχή του άνδρα και της γυναίκας, καθώς και τις μηρογεννητικές πτυχές. Είναι νόσος που μεταδίδεται με άμεση επαφή από τις βλάβες του δέρματος από άτομο σε άτομο. Η θεραπεία με υπερπαλμικό laser CO2 εξαχνώνει τις βλάβες χωρίς υποτροπή συνήθως, ανώδυνα, αναίμακτα και με πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα. Η επέμβαση διαρκεί λίγα λεπτά με χρήση τοπικής αναισθησίας.

ΟΥΡΗΘΡΙΤΙΔΑ Πρόκειται για μια χρόνια ή οξεία φλεγμονή της ουρήθρας. Συνήθως οφείλεται σε αποικισμό της από μικροοργανισμούς. Συχνά οι μικροοργανισμοί μεταφέρονται κυρίως με την σεξουαλική επαφή. Προσβάλλει τόσο άνδρες όσο και γυναίκες. Μπορεί να μεταδοθεί και με την επαφή με μολυσμένα σωματικά υγρά.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ Τα φάρμακα που χορηγούνται έχουν σκοπό την αντιμετώπιση της βασικής αιτίας της ουρηθρίτιδας, καθώς και την πρόληψη εξάπλωσής της. Εάν η μόλυνση οφείλεται σε βακτήριο, είναι απαραίτητη η χορήγηση αντιβιοτικών.

ΕΡΠΗΣ ΓΕΝΝΗΤΙΚΏΝ ΟΡΓΑΝΏΝ Ο έρπης των γεννητικών οργάνων προκαλείται κυρίως από τον ιό του απλού έρπητα τύπου 2 αλλά μπορεί να προκληθεί και από τον HSV-1 και μεταδίδεται μέσω στενής επαφής, με άτομο το οποίο φέρει τον ιό. Τα πρώτα συμπτώματα του ενδέχεται να μοιάζουν πολύ με αυτά της γρίπης καθώς και φαγούρα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Αργότερα, μικρές φυσαλίδες γεμάτες υγρό ενδέχεται να εμφανιστούν, οι οποίες μπορεί να «σπάσουν» και να γίνουν επώδυνα έλκη ή διαβρώσεις. Τα συμπτώματα βελτιώνονται από μόνα τους, οι πληγές κλείνουν και ο ιός γίνεται ανενεργός, αλλά παραμένει στο σώμα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ Η χορήγηση αντιικών φαρμάκων μειώνει τη βαρύτητα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων. Σε περίπτωση συχνών επεισοδίων συνιστάται η προφυλακτική χορήγηση αντιιικής αγωγής, προκειμένου να μειωθεί η συχνότητα και η βαρύτητα των υποτροπών.

ΣΥΦΙΛΗ Η σύφιλη είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που μεταδίδεται συνήθως σεξουαλικά.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ Αν η σύφιλη διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί στα αρχικά της στάδια, είναι εύκολο να θεραπευτεί με χάπια, με ενδοφλέβια έγχυση ή ενδομυϊκή ένεση.


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ MD
Ειδικός Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
Μέλος της Αμερικάνικης (AAD) και Ευρωπαικής (EADV) Ακαδημίας Δερματολογίας Αφροδισιολογίας και της Αμερικανικής Εταιρείας Δερματοχειρουργικής (ASDS)
www.drkalogeropoulos.com
www.dermaestheticlinic.com