Πάρα πολλές φορές μετά από ένα χειρουργείο έρχεται η φυσιοθεραπευτική παρέμβαση. Η φυσικοθεραπεία έχει βασικό ρόλο για την βελτίωση και τη λειτουργικότητα του μέλους όπου έγινε η επέμβαση αλλά και σε άλλα συστήματα της λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού, όπως  το αναπνευστικό, το καρδιαγγειακό, το νευρολογικό και πολλά άλλα. Όμως η μυοσκελετική αποκατάσταση μετά από χειρουργική παρέμβαση είναι η περισσότερο διαδεδομένη, από επαγγελματίες αθλητές έως άτομα τρίτης ηλικίας.

Στόχος για ένα φυσικοθεραπευτή είναι ο ασθενής να φτάσει στο σημείο να είναι λειτουργικός και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της καθημερινότητάς του χωρίς πόνο.

Δείγμα της φυσιοθεραπευτικής παρέμβασης μετεγχειρητικά είναι από αθλητικές κακώσεις (εξάρθρωση ώμου, ρήξη χιαστού συνδέσμου, μηνίσκου κ.λπ.), από χρόνιες παθήσεις (οσφυαλγία – ισχιαλγία, σύνδρομα, αυχενικό σύνδρομο, τενοντοπάθειες κλπ), από παθήσεις της τρίτης ηλικίας (αρθρίτιδες, οστεοπόρωση κλπ). Με λίγα λόγια, η λίστα φυσικοθεραπευτικών παρεμβάσεων είναι πολύ μεγάλη.

Μετά το χειρουργείο αρχίζει  η αποκατάσταση, που περιλαμβάνει  τη διδασκαλία κινήσεων ενδυνάμωση – κινησιοθεραπεία και τεχνικές για μείωση του πόνου και του οιδήματος, εάν και εφόσον υπάρχουν. Ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή είναι να εξηγήσει πλήρως στον ασθενή τι πρόκειται να γίνει, για πόσο χρονικό διάστημα και βέβαια σε κάθε φάση της θεραπείας να τον στηρίξει ψυχολογικά. Το φυσιοθεραπευτικό πρόγραμμα πρέπει να είναι εξατομικευμένο ανάλογα τον ασθενή  και  στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του.

Πολλοί ασθενείς που υποβάλλονται μυοσκελετικές επεμβάσεις είναι άτομα της τρίτης ηλικία και  οι συχνότερες επεμβάσεις σε  είναι οι αρθροπλαστικές κάτω άκρων. Ο σκοπός που γίνετε η επέμβαση είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς, ώστε να μη πονάει, να μπορεί να εξυπηρετήσει τον εαυτό του χωρίς να εξαρτάται από κανέναν.

Λόγω της προχωρημένης ηλικίας δεν γίνεται φυσικοθεραπεία με έντονο πρόγραμμα, εξαντλητικό και σε μεγάλα επίπεδα.

Αντίθετα, σε συχνές μυοσκελετικές επεμβάσεις λόγω κακώσεων υποβάλλονται οι αθλητές όπου ο σκοπός της φυσικοθεραπείας είναι ο αθλητής να επιστρέψει όσο πιο γρήγορα στα γήπεδα , και η αποκατάσταση να γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε ο αθλητής όχι μόνο να μην πονάει και να είναι λειτουργικός και να επανέλθει στις προπονήσεις κανονικά, χωρίς πρόβλημα, ανάλογα το χρονικό διάστημα που απαιτείται.

Φυσικοθεραπευτική παρέμβαση γίνεται επίσης μετά από οποιοδήποτε χειρουργείο καρδιάς, πνευμόνων και γενικότερα στην κοιλιακή χώρα και στα σπλάχνα. Σκοπός του φυσικοθεραπευτή είναι η μείωση των οιδημάτων η ενδυνάμωση, η βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας, η γρήγορη έγερση και βάδιση, ώστε ο ασθενής να επανέλθει στην καθημερινότητα του. Εφαρμόζονται προγράμματα κινησιοθεραπείας και αναπνευστικής φυσικοθεραπείας ανάλογα τις ανάγκες του ατόμου.

Θεοφάνης Μουντζούρης

Φυσιοθεραπευτής / Ιδιοκτήτης Κέντρου Φυσικοθεραπείας Physiof ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ERGON TECHNIQUE