Ανησυχητικά δεδομένα για την ποιότητα των υδάτων σε πολυσύχναστες -και πολυδιαφημισμένες- παραλίες της Αττικής φανερώνουν τα τελικά αποτελέσματα των μετρήσεων που διενήργησε τον τελευταίο μήνα το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ).

Το ΠΑΚΟΕ πραγματοποίησε δειγματοληψίες σε 217 παραλίες, σε κάθε «γωνιά» της Αττικής. Από τις εργαστηριακές αναλύσεις που ακολούθησαν -για την ανίχνευση κολοβακτηριδίων, E.coli και Εντερόκοκκων- προέκυψε ότι 2 στις 10 παραλίες είναι ακατάλληλες για κολύμβηση.

Συγκεκριμένα, το ΠΑΚΟΕ έδωσε το «πράσινο φως» για κολύμπι σε 170 ακτές της Αττικής, ενώ έκρινε ακατάλληλες για κολύμβηση 47 παραλίες.

Ακατάλληλες 8 παραλίες με «Γαλάζια Σημαία»

Ανάμεσα στις παραλίες που «κόπηκαν» από τις εργαστηριακές αναλύσεις του ΠΑΚΟΕ είναι και κάποιες που το 2019 διακρίθηκαν με «Γαλάζια Σημαία».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΚΟΕ, Παναγιώτη Χριστοδουλάκη, οι παραλίες της Αττικής που πήραν «Γαλάζια Σημαία» και κρίθηκαν ακατάλληλες είναι συνολικά οκτώ. Μεταξύ αυτών, είναι η Μπρεξίζα στη Νέα Μάκρη και το Μαύρο Λιθάρι (Ανάβυσσος – Σαρωνίδα), το Eden Beach (Ανάβυσσος – Σαρωνίδα).

Να σημειωθεί ότι ακατάλληλα για κολύμβηση κρίθηκαν και δυο σημεία (Ουζερί και Καλός Γιαλός) στην παραλία Αυλάκι, στο Πόρτο Ράφτη, που επίσης διακρίθηκε με «Γαλάζια Σημαία».

Ακόμη, μπορεί να περιληφθεί και η παραλία Σχινιά (σημείο Πεύκα) που χαρακτηρίζεται ως ακατάλληλη για κολύμβηση, τη στιγμή που η διπλανή της ακτή («Καράβι») πήρε «Γαλάζια Σημαία».

Σε όλη την Ελλάδα, πάντως, το ΠΑΚΟΕ έχει ήδη διαπιστώσει πάνω από 18 περιπτώσεις παραλιών που διακρίθηκαν το 2019 με «Γαλάζια Σημαία» και είναι ακατάλληλες για κολύμβηση.

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες με τις κατάλληλες παραλίες για κολύμπι στην Αττική