Θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε το μεγαλύτερο εκδοτικό φαινόμενο του 21ου αιώνα στην Ελλάδα αλλά και τη συγγραφέα που έχουν πελεκήσει οι «ειδικοί» ουκ ολίγες φορές! Ο λόγος για την πολυδιαβασμένη Λένα Μαντά, που δεν την πτοεί τίποτα, επιμένει να γράφει με το ένστικτο και να μας «επιβιβάζει» στα καλύτερα ανοιξιάτικα – και όχι μόνο- ταξίδια μας! Τη συναντήσαμε σ’ ένα πολύ μικρό διάλειμμα από τις παρουσιάσεις του νέου της Βιβλίου «Ταξίδι στη Βενετία» χαμογελαστή, χαρούμενη, ευδιάθετη και με χαρά μικρού παιδιού να μας μιλήσει για το νέο της συγγραφικό κατόρθωμα!

Συνέντευξη στη Δήμητρα Βγενά

Ο Μάιος ήρθε και μας έφερε το νέο σας βιβλίο. Αυτή τη φορά μας πάτε «Ταξίδι στη Βενετία». Πείτε μας δύο λόγια για αυτό…

Τρία κορίτσια βρίσκουν έναν φύλακα άγγελο στο πρόσωπο της Βενετίας, μιας γυναίκας που η ζωή δεν της φέρθηκε καλά. Παρακολουθούμε τις ζωές τους, καθώς από μικρά κοριτσάκια γίνονται έφηβες και μετά γυναίκες. Αντιμετωπίζουν τους δράκους της ζωής τους με αρωγό και σύμμαχο την Βενετία. Είναι ένα βιβλίο που μιλάει για την ίδια την ζωή, για τις σχέσεις και κυρίως για την φιλία!

Ποιο είναι το στοιχείο του χαρακτήρα της Βενετίας που έχει καταφέρει να κερδίσει τις καρδιές των τριών γυναικών με αποτέλεσμα να ανοίγουν τις καρδιές τους και να της τα μαρτυρούν όλα;

Δεν υπάρχουν για όλα απαντήσεις και κυρίως για τις ανθρώπινες σχέσεις. Εκεί υπάρχει το μυστήριο της χημείας που οδηγεί κάποιους δεσμούς στο να γίνουν δεσμοί αίματος…

Τι ήταν αυτό που εξήψε για ακόμη μια φορά την φαντασία σας προκειμένου να αρχίσετε να γράψετε;

Ειλικρινά, δε θυμάμαι πια! Βλέπετε αυτή η ιδέα άρχισε να δημιουργείται, πριν δυο χρόνια στο μυαλό μου. Ο θάνατος της μητέρας μου όμως, έδωσε το προβάδισμα στην συγγραφή του «Ζωή σε πόλεμο», που κυκλοφόρησε πέρσι. Όταν ολοκλήρωσα εκείνο, τότε επανήλθε η Βενετία. Το πώς ξεκίνησε όμως και από πού, ομολογώ ότι δεν το θυμάμαι!

Για εσάς υπήρξε ποτέ μια «Βενετία» για να ξεφορτώσετε όσα σας βάραιναν;

Δυστυχώς, δεν με ευλόγησε η ζωή με έναν φύλακα άγγελο…

Τι είχε αυτό το βιβλίο που σας έκανε να ξεφύγετε όπως αναφέρετε στην εισαγωγή του και να μην ξέρετε πως να το μαζέψετε;

Όπως σας είπα, η ιδέα είχε γεννηθεί πριν από δυο χρόνια, οπότε και είχα αρχίσει να κρατάω κάποιες σημειώσεις, κυρίως την ανάλυση χαρακτήρων των τριών κοριτσιών. Όταν όμως πέρσι άρχισα να το γράφω, η Βενετία διεκδίκησε πολύ περισσότερο χώρο! Συνειδητοποίησα πως ενώ είχα φτάσει στη σελίδα ογδόντα, δεν είχα μπει καν στις σημειώσεις μου! Επιπλέον δε, οι ιδέες με κατέκλυζαν, δεν προλάβαινα να γράφω! Για πρώτη φορά στην ζωή μου, έγραφα ταυτόχρονα σε υπολογιστή και στο χέρι!

Η συγγραφή του συγκεκριμένου σας πάθιασε όπως έχετε πει και είχε χρόνια να σας συμβεί. Ποια ήταν η τελευταία φορά που είχατε παθιαστεί απόλυτα στο παρελθόν; Για την ακρίβεια ποιο από τα προηγούμενα βιβλία σας, σας είχε προσφέρει αυτό το συναίσθημα;

Αναμφίβολα η «Ντάτα» μου! Έχασα τον ύπνο μου μαζί της! Η αδρεναλίνη κάποιες μέρες χτυπούσε κόκκινο. Καθόμουν με έξαψη να γράψω και σηκωνόμουν εξαντλημένη!

Στο «Ταξίδι στη Βενετία» υπάρχει κάποια από τις ηρωίδες σας που να έχει στοιχεία του χαρακτήρα σας;

Κάποιοι που το διάβασαν και με γνωρίζουν προσωπικά, μου είπαν πως έχει πολλή Λένα μέσα! Εγώ δεν το συνειδητοποίησα!

Τι μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για να γεννηθεί η ιδέα ενός βιβλίου σας;

Ότι υπάρχει γύρω μου! Η ζωή και οι άνθρωποι είναι πάντα πηγή έμπνευσης. Βλέπω παρατηρώ ακούω νιώθω και γράφω!

Έχετε δηλώσει πως δεν σας αρέσει το ξεβόλεμα, αν και τα τελευταία χρόνια είστε μόνιμα στο δρόμο για τις παρουσιάσεις των βιβλίων σας. Αλήθεια, τι άλλο θα ήταν αυτό που θα μπορούσε να ξεβολέψει την Λένα και μάλιστα με μεγάλη χαρά;

Καθετί που θα έκανα για ανθρώπους που αγαπάω! Αυτά τα τελευταία χρόνια, δώδεκα για την ακρίβεια, κάθε καλοκαίρι, είμαι στην κυριολεξία με μια βαλίτσα στο χέρι. Είναι επίπονο. Όμως η αγάπη είναι πάντα μεγάλο φάρμακο και τίποτα δεν σου φαίνεται ακατόρθωτο όταν δίνεις και παίρνεις αγάπη.

Μέσα από τη συγγραφή ταξιδεύετε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Αλήθεια, πέρα από τα ταξίδια του μυαλού, τα ταξίδια γενικότερα σας αρέσουν; Ποιο ταξίδι δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη;

Λυπάμαι αν θα απογοητεύσω κάποιους που δεν περιμένουν από μένα τέτοια απάντηση, αλλά για μένα η ταλαιπωρία έχει ένα όνομα: ταξίδι! Όχι λοιπόν! Δεν αγαπώ ιδιαίτερα τα ταξίδια και τα κάνω μόνο όταν δεν μπορώ να τα αποφύγω!

Όταν γράφετε χάνεστε απ’ όλους και απ’ όλα όπως έχετε δηλώσει. Πως είναι τότε μια μέρα της Λένας Μαντά;

Γεμάτη από λέξεις και εικόνες! Πρωινό εγερτήριο στις έξι, καφές και υπολογιστής! Με περιμένουν οι φίλοι μου να ταξιδέψω μαζί τους και χάνω επαφή με την πραγματικότητα. Αρκετές ώρες αργότερα, μουδιασμένη, με διαλυμένη πλάτη και μουδιασμένα χέρια, κάνω ένα μικρό διάλειμμα γιατί πρέπει υποχρεωτικά να μαγειρέψω κάτι! Συνεχίζω να γράφω μέχρι τις τρεις το μεσημέρι όπου είναι το τέλος της μέρας για μένα, συγγραφικά τουλάχιστον! Το απόγευμα ασχολούμαι κυρίως με τα social media καθώς έχω να απαντήσω σε μηνύματα, email και τηλέφωνα. Ύπνο νωρίς γιατί η επόμενη μέρα θα είναι πάλι… ταξιδιάρικη!

Πλέον χωρίς παιδιά στο σπίτι πως είναι μια τυπική σας μέρα;

Χωρίς πρωινό ξύπνημα όταν φυσικά αυτό είναι εφικτό! Το μυαλό μου απαιτεί ξεκούραση και την διεκδικεί! Βέβαια, ώσπου να μιλήσω για διάλειμμα, έρχονται οι παρουσιάσεις και εκεί το ταξίδι είναι και πάλι καθημερινό! Με σιγουριά μπορώ να σας πω ότι δεν προλαβαίνω να πλήξω!

Η ιδέα να γίνετε γιαγιά περνάει από το μυαλό σας; Τι τύπος γιαγιάς θέλετε να είστε;

Με ένα γιο παντρεμένο, σίγουρα γνωρίζω πως κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό, αλλά δεν βιάζομαι! Νομίζω ότι θα γίνω από τις κλασικές γιαγιάδες! Ξέρετε, αυτές που λένε παραμύθια και… κακομαθαίνουν τα εγγόνια τους παλιμπαιδίζοντας, φέρνοντας στα όρια τους γονείς!

Θέλουμε να μάθουμε 5 πράγματα που δεν γνωρίζουμε για την Λένα και όχι την κυρία Μαντά…

Είστε σίγουρη ότι θέλετε να μάθετε; Λοιπόν, δεν είμαι καθόλου κοινωνική, ντρέπομαι αφόρητα, είμαι πολύ σκληρή σαν άνθρωπος, καθόλου ρομαντική, φοβερά εγωίστρια και διόλου παρορμητική!

Μόλις βγήκε το τελευταίο σας βιβλίο, αλλά δεν γίνεται να μην σας ρωτήσω τι να περιμένουμε στο επόμενο σας τον Μάη το 2020.

Για το επόμενο βιβλίο, το οποίο έχει παραδοθεί ήδη στις εκδόσεις Ψυχογιός, είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε! Ας ξέρουν μόνο οι αναγνώστες ότι θα βρίσκεται στο άλλο άκρο από το Ταξίδι στην Βενετία!