Μια από τις πιο εμπνευσμένες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που έχουμε ποτέ ακούσει πήρε σάρκα και οστά στην Ρώμη.

Ένα σχολείο χωρίς μαθήματα και διάβασμα, ένα σχολείο που μαθαίνει στα παιδιά να αγαπούν τα ζώα να φροντίζουν τα φυτά, να γνωρίσουν το χώμα. Πρόκειται για το πρώτο Νηπιαγωγείο-Φάρμα, και πολύ θα θέλαμε να το είχαμε και στη χώρα μας!

Μια ομάδα σχεδιαστών με βάση τη Ρώμη, οι Edoardo Capuzzo Dolcetta, Gabriele Capobianco, Davide Troiana, και Jonathan Lazar δημιούργησαν ένα πραγματικά ιδιαίτερο και ενδιαφέρον σχολείο συνδέοντας το παιδί με τη φύση, κάτι που δυστυχώς στις δυτικές κοινωνίες είναι σπάνιο αλλά πάντα αναντικατάστατο.


Στο Nursery Fields Forever, τα παιδιά είναι σχεδόν όλη μέρα έξω στα χωράφια, και «δουλεύουν» σε μια φάρμα όπου εκεί καλλιεργούν λαχανικά, έχει γαϊδουράκια, κατσικάκια, ζώα της φάρμας, δεν υπάρχουν δάσκαλοι και κάτι να «μάθεις», πέρα από την προσωπική πρακτική που αποκτούν τα ίδια τα παιδάκια μέσα στη φάρμα ή στα θερμοκήπια.

Και το καλύτερο απο όλα που ενθουσιάζει τους λιλιπούτειους μαθητές αλλά και τους μεγάλους, είναι το γεγονός πως δεν υπάρχουν θρανία, καρέκλες, το κάθε παιδί μπορεί να μπαίνει μέσα ή να βγαίνει έξω όποτε θέλει.

Βιώνουν και εξερευνούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς το σχολείο λειτουργεί με φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες.