Γεννήθηκε στην Αθήνα, μα την καρδιά της έχει εδώ και χρόνια κερδίσει το νησί του Ίκαρου από όπου και κατάγεται, γι’ αυτό μη σας φανεί καθόλου παράξενο αν τη δείτε να τριγυρνάει στο λιμάνι του Ευδήλου με το μαγιό και το παρεό της, σαν ανέμελη έφηβη…Εξάλλου απ’ ότι λένε στην Ικαρία ο χρόνος σταματά! Λατρεύει τις ρυτίδες της και απεχθάνεται κάθε είδους περιττά «φτιασίδια» που επιτάσσει το σύγχρονο πρότυπο της αψεγάδιαστης γυναίκας. Μόλις φύτεψε τους σπόρους για τις ντομάτες της και περιμένει τη σοδιά της, ενώ αν δεν ήταν ηθοποιός, εκτός από την ενασχόλησή της με τη φύση, ίσως να της παραγγέλνατε τον καφέ σας και να την ρωτούσατε τι γλυκό ημέρας έχει ο κατάλογος του «βιβλιο-γλυκοπωλείου» της, μιας και πάντα ήθελε να αποκτήσει μια μέρα ένα! Ο λόγος για τη Τζένη Μπότση που φέτος μας συστήνεται μέσα από την κωμική σειρά «Πέτα τη φριτέζα» ως Φάλον και μας κερδίζει τόσο με τον αλέγρο χαρακτήρα της όσο και με την αστείρευτη υπομονή της!

Συνέντευξη στη Δήμητρα Βγενά

Πανηγύρι στον Καραβόσταμο, στη Λαγκάδα ή στo Πλατάνι; Χαχα! Αλήθεια, τι έχει η Ικαρία που σε κάνει να την αγαπάς τόσο πολύ;

Το καλό με την Ικαρία είναι πως επειδή δεν είναι η πρώτη επιλογή ως προορισμός για τον πολύ κόσμο, με την ομορφιά της κάνει εμάς που την προτιμούμε, να την αγαπάμε περισσότερο! Είναι ένα δύσκολο νησί, πολύ ιδιαίτερο, με πολύ ιδιαίτερους κατοίκους και αυτό είναι που την κάνει τόσο γοητευτική για εμάς…!

Ποιες είναι οι πιο όμορφες αναμνήσεις σου ως παιδί από το νησί;

Έχω πολύ-πολύ όμορφες αναμνήσεις… Αρχικά να σου πω πως το πιο «εξωτικό» πράγμα στην Ικαρία είναι ότι πηγαίναμε εκεί και δεν μας έλεγχε κανένας! Ζούσαμε στην Αθήνα σε μια πολύβουη περιοχή, σε μια πολυκατοικία, παίζαμε στο δρόμο με κινδύνους ενδεχομένως, οπότε σκέψου τι γινόταν όταν στην Ικαρία δεν μας έλεγε κανείς «που είστε»… Είχαμε μια απίστευτη ελευθερία που μας έκανε να τη λατρεύουμε!

Λέγεται ότι αν πας στην Ικαρία ο χρόνος, σταματά! Ποια η δική σου σχέση με τη συνέπεια και τον χρόνο γενικότερα;

Είμαι πολύ συνεπής ως άνθρωπος. Και το γεγονός ότι στην Ικαρία οι άνθρωποι ζουν με τους δικούς τους χρόνους… είναι κάτι που με κάνει να υποφέρω! Χαχα! Για μένα η συνέπεια είναι πολύ βασικό συστατικό στη ζωή μου και την έχω ανάγκη και στην περίοδο των διακοπών μου… Όταν δίνω ένα ραντεβού, σημαίνει ότι αφιερώνω και εγώ χρόνο. Οπότε αν κάποιος δεν έρθει στην ώρα του σημαίνει ότι δεν με σέβεται. Έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ. Ακυρώνει τον χρόνο μου…

Είσαι κατά κοινή ομολογία sexy. Λόγω εμφάνισης από γεννησιμιού σου αλλά και ρόλων που έχεις ενσαρκώσει. Κάτι που βέβαια, απογείωσε και η -πλέον σήμα κατατεθέν, ατάκα σου από το «Σημάδι του έρωτα» με τη χωριάτισσα…! Τι θεωρείς ότι έχεις κερδίσει ή και χάσει ενδεχομένως, μέσω αυτού;

Δεν νομίζω ότι έχω χάσει κάτι! Μόνο κέρδος είχα. Καταρχήν, έμαθα για τη σεξουαλικότητα μου μιας και έχω να σου πω πως μέχρι τότε ήμουν ένα αγοροκόριτσο στο 100%. Τότε κατάλαβα ότι έχω μέσα και θηλυκή πλευρά! Τα βρήκα λοιπόν με τη θηλυκότητα μου και επαγγελματικά απογειώθηκα (χαχα!)… Οπότε, μόνο καλά έχω να θυμάμαι και κανένα αρνητικό!

Πόσο εύκολο ήταν αλήθεια, να διαχειριστείς όλο αυτό τον χαμό που γινόταν γύρω από το όνομά σου μετά τη σειρά;

Ξέρεις τότε, ναι ΟΚ, χαμός υπήρχε, αλλά δεν ήταν τόσο άγριος όπως είναι τώρα. Εννοώ πως αν γινόταν τώρα αυτός ο χαμός, θα ήταν πολύ πιο άγριος, γιατί τα social media δεν αστειεύονται, υπάρχει παντού μια κάμερα που μας παρακολουθεί… Ενώ ας πούμε τότε μπορούσα να κινούμαι και λίγο πιο ήρεμα. Υπάρχει μεγάλη διαφορά… Βέβαια παίζει ρόλο και το πως διαχειριζόμαστε τα social media, αν και επειδή ήμουν και εγώ νέα, φαντάζομαι ότι θα τα χρησιμοποιούσα και εγώ, όπως τα εικοσάχρονα… με πάθος (!), δεν το συζητώ!

Θεωρείς ότι τώρα με τον ρόλο της Φάλον παίρνεις το αίμα σου πίσω; Γιατί μιλάμε για έναν εντελώς κόντρα ρόλο…

Δεν είναι πολύ κόντρα εδώ που τα λέμε αφού πάλι τη sexy γυναίκα υποδύομαι! Η Φάλον μπορεί να μην έχει ανταπόκριση από τον συγκεκριμένο άντρα που θέλει, γενικά όμως, είναι κοινώς αποδεκτό, πως είναι μια sexy γυναίκα και αυτό είναι και το παράξενο του χωριού. Πως ενώ είναι sexy, εκείνος δεν την θέλει! Απλά το διαφορετικό με τη Φάλον είναι ο αλέγρος χαρακτήρας της. Είναι πολύ αλέγρα… Σε σημείο που δεν καταλαβαίνει τίποτα!

Ποιο στοιχείο της Φάλον δεν έχεις και δεν θα ήθελες και να έχεις;

Δεν έχω την επιμονή της αλλά να σου πω την αλήθεια, δεν ξέρω αν θα ήθελα να την έχω. Και μιλάω γενικά, γιατί όταν ένας άνθρωπος είναι επίμονος, είναι επίμονος σε όλα. Οπότε, δεν ξέρω, νομίζω ότι η Φάλον είναι πιο επίμονη από μένα και ίσως να «τσιμπήσω» λίγο την επιμονή της. Θα ήθελα λίγο να της μοιάσω. Γιατί ΟΚ επειδή το έργο είναι κωμωδία, το «τραβάμε» και λίγο παραπάνω. Από την άλλη υπάρχει κάποιο που να λατρεύεις; Τη συνεχόμενη χαρά της! Δεν την πτοεί τίποτα!! Αυτό είναι καταπληκτικό!

Ως Τζένη τι θέση έχει ο έρωτας στη ζωή σου; Αποτελεί κινητήριος δύναμη;

Φυσικά! Όπως νομίζω και σε όλο τον κόσμο! Κοίτα, δεν ξέρω αν είναι ο έρωτας ή η συντροφικότητα, αυτά αλλάζουν πιστεύω και με τα χρόνια. Φεύγει ο έρωτας, υπάρχει συντροφικότητα, αγάπη και εκτίμηση. Υπάρχουν πιο βαθιά αισθήματα και αυτά είναι που έχουν και μεγαλύτερη σημασία.

Από κάθε ρόλο σου, έχεις πει ότι «κλέβεις» και κάτι. Ποιος σου χάρισε τα καλύτερα θετικά στοιχεία που σε βοήθησαν να γίνεις καλύτερη και ως άνθρωπος;

Νομίζω η Φάλον έχει κάνει πολύ καλή δουλειά! Είναι ένας ρόλος που θα τον θυμάμαι και μετά από χρόνια με νοσταλγία, χαρά και αγάπη. Άλλωστε όλους τους ρόλους μου τους θυμάμαι με νοσταλγία, χαρά και αγάπη αυτόν θα τον θυμάμαι όμως, γιατί όντως μου άλλαξε λίγο τη ζωή. Μου άλλαξε αρκετές πτυχές της ζωής μου.

Υπήρξε κάποια δουλειά ως σήμερα που να σε έχει δυσκολέψει ως συνεργασία και που αν σου δινόταν η ευκαιρία να γυρίσεις τον χρόνο πίσω δεν θα ξανάκανες;

Φυσικά! Παρ’ όλα αυτά και εκείνον το ρόλο τον θυμάμαι με πολύ αγάπη και τρυφερότητα!

Αν δεν ήσουν ηθοποιός τι θα ήθελες να είσαι;

Θα ήθελα να έχω ένα πολύ ωραίο ζαχαροπλαστείο – βιβλιοπωλείο! Να φτιάχνω γλυκά, πίτες και καφέδες και να έρχεται ο κόσμος να τα απολαμβάνει ενώ θα διαβάζει το βιβλίο του…! Μου αρέσει πολύ η ιδέα αφού αγαπώ πολύ το διάβασμα και την μαγειρική!

Η αγάπη για τη φύση ήταν κάτι που είχες από πάντα μέσα σου ή μεγαλώνοντας καλλιεργήθηκε;

Δεν ξέρω να σου πω αλήθεια αλλά σίγουρα είναι κάτι που μου αρέσει πάρα πολύ. Πάντα ήμουν ο τύπος, για παράδειγμα που προτιμούσε τη βόλτα στη φύση από το να πάει σε ένα μπάρ. Από μικρή ακόμα, αν με ρώταγες πάντα θα διάλεγα τη βόλτα…

Σε συνέντευξή σου στο παρελθόν, έχεις δηλώσει «αγρότισσα». Θες να μας πεις δύο λόγια γι’ αυτή σου την ασχολία σου που δεν την γνωρίζαμε, αλλά και που ούτε τη φανταζόμασταν;

Ναι έτσι είναι! Τώρα είναι ο καιρός που ήδη έχω βάλει τους σπόρους της ντομάτας μου και περιμένω τη σοδειά!

Για ποιο φαγητό σου καμαρώνεις;

Για όλα! Αν πρέπει όμως να ξεχωρίσω κάποιο, ίσως να πω το αγριογούρουνο που είναι πιο δύσκολο, μου αρέσει σαν φαγητό αλλά και να το μαγειρεύω. Πάντα εντυπωσιάζω πολύ με το αγριογούρουνο. Είναι φαγητό παγίδα! Χαχα!

Τι είναι αυτό που σου δίνει χαρά μετά από μία αγχωτική και γεμάτη υποχρεώσεις μέρα;

Να μαγειρέψω και να φάω παρέα με το σύντροφο μου και με φίλους μου! Είναι κάτι που μου δίνει πολύ χαρά!

Τι χρειάζεται για να ξεκινήσεις χαμογελαστή και γεμάτη χαρά τη μέρα σου; Τίποτα, και μόνο που χτυπάει το ξυπνητήρι και σηκώνομαι, είμαι χαρούμενη!

Είσαι πρωινός ή βραδινός τύπος;

Πρωινός! Καθαρά πρωινός και το σαββατοκύριακο το ίδιο!

Τι περιλαμβάνει για σένα το τέλειο Σαββατοκύριακο μιας που το ανέφερες;

Μαγείρεμα και φίλους σίγουρα! Από εκεί και πέρα, μία βόλτα στο δάσος, δεν είναι ποτέ κακή ιδέα!

Στο «βιβλίο» των καλοκαιρινών σου αναμνήσεων, σε ποια σελίδα έχεις τοποθετήσει τον σελιδοδείκτη;

Σίγουρα στην Ικαρία, στο λιμάνι του Ευδήλου. Όταν πρωτοχτίστηκε πηγαίναμε εκεί και το θεωρούσαμε πολύ μεγάλη έξοδο να πάμε στο λιμάνι, να περπατήσουμε στον λιμενοβραχίωνα! Την έχω μέσα μου ως μια πολύ ωραία ανάμνηση. Εκεί παίζαμε μουσική, καθόμασταν με κιθάρες, τραγουδούσαμε… Ήταν τόσο ωραία! Δεν μας ένοιαζε τίποτα(!!) ούτε φόροι ούτε τίποτα! Χαχα!

Υπάρχει κάποιο ταξίδι που να έχει μείνει ως σήμερα χαραγμένο στην καρδιά σου;

Μου αρέσει πάρα πολύ η Ελλάδα! Πιστεύω πως από τα πιο όμορφα νησιά της Ελλάδας είναι η Σύμη και η Χάλκη. Δεν υπάρχει μέρος όμως που να έχω πάει και να μην έχω περάσει καλά! Πολλές φορές μάλιστα πηγαίνω μόνη μου ταξίδια και η παρέα μου είμαι εγώ! Δεν μου αρέσουν τα μέρη που έχουν πολύ φασαρία, τα πολύ «φωναχτά»… Αποζητώ την απομόνωση, την ηρεμία και τη γαλήνη! Δεν μπορώ να πάω σ’ ένα νησί και να σκεφτώ ότι θα βγω το βράδυ και πρέπει να ντυθώ και να φτιαχτώ. Εγώ, δεν θα πάω ποτέ σ’ αυτό το νησί.

Στη ζωή βαδίζεις με γνώμονα το συναίσθημα ή τη λογική;

Τα πρώτα χρόνια καθαρά και μόνο με το συναίσθημα. Τώρα βάζω και την λογική μέσα. Βαδίζω πλέον και με τα δύο…

Ο χρόνος όσον αφορά στην εμφάνισή σου ως γυναίκα, σε αγχώνει ή σε πεισμώνει;

Τα πάμε μια χαρά! Μεγαλώνω πολύ ωραία, και νομίζω ότι ο λόγος που μεγαλώνω ωραία είναι πως δεν πειράζομαι!

Ζούμε σε μια εποχή που οι πλαστικές, τα botox και γενικότερα το μοντέλο της σύγχρονης αψεγάδιαστης γυναίκας φιγουράρουν παντού, νιώθεις να σε αγγίζει όλο αυτό;

Δεν μπορώ να το βλέπω! Δεν μπορώ να διανοηθώ πως κάνουν οι γυναίκες όλα αυτά τα πράγματα στον εαυτό τους. Αυτά τα χείλη, πως τα κάνουν; Γιατί βγάζουν τις ρυτίδες τους; Οι ρυτίδες μας είναι η ζωή μας, τα συναισθήματα μας, είναι αυτό που έχουμε ζήσει. Δεν είναι ότι δεν περιποιούμαι τον εαυτό μου, και θεραπείες κάνω και ενυδατώσεις εννοείται, και μου αρέσει και πάρα πολύ και θεωρώ ότι το χρειάζομαι κιόλας. Αλλά… με αγαπάω, δεν θέλω μία άλλη αντί για μένα.

Ανήκεις στην κατηγορία των γυναικών που εκτός από τους άνδρες, αγαπούν εξίσου πολύ και οι γυναίκες, χωρίς να σε βλέπουν ανταγωνιστικά… Αλήθεια, πως τα κατάφερες;

Δεν ξέρω, νομίζω ότι κάτι στο βλέμμα μου. Ίσως γιατί δεν τις βλέπω και εγώ ανταγωνιστικά. Αντιθέτως τις αγαπώ.

Αν έκλεινες τώρα τα μάτια πως θα φανταζόσουν τη ζωή σου στα επόμενα 5 χρόνια;

Πέντε…; Όπως ακριβώς είμαι και τώρα! Πολύ κοντά μου φαίνονται τα πέντε. Δεν βάζω στόχους, ότι είναι να ‘ρθει, θα έρθει. Θέλω να συνεχίσω να έχω την υγεία μου, όχι για τα επόμενα πέντε αλλά για τα επόμενα εκτατών πέντε, να είμαι καλά με τους ανθρώπους που αγαπώ και να συνεχίσω να δουλεύω με το ίδιο κέφι και με τον ίδιο ενθουσιασμό!

Δηλώνεις λάτρης των Βορείων Προαστίων. Υποσχέσου μας ότι μετά τη σημερινή κουβέντα μας, θα περνάς που και που και από τον Πειραιά…!

Περνάω όταν έρχομαι να πάρω το καράβι για την Ικαρία. Χαχα! Πέρα από την πλάκα έρχομαι όντως αρκετές φορές. Είναι μία αρκετά όμορφη πόλη και έχετε και το Δημοτικό Θέατρο που είναι πραγματικό στολίδι!