Της Δήμητρας Βγενά

“Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι
μες τα θερινά τα σινεμά
νύχτες που περνούν
που δε θα ξαναρθούν
μ’ αγιόκλιμα και γιασεμιά…”

Με τους στίχους του Λουκιανού Κελαηδόνη από το τραγούδι “Τα Θερινά Σινεμά” θα ξεκινήσω αυτό το ταξίδι στο χρόνο, τότε που για πρώτη φορά, το μάτι δραπέτευσε ανάμεσα σε δύο σκηνές, αυτή της κινηματογραφικής οθόνης και αυτή του έναστρου ουρανού.

Αρχίζοντας να ξετυλίγω το κουβάρι των θερινών σινεμά, πως και πότε ξεκίνησαν είχα έντονη την μυρωδιά του γιασεμιού στη σκέψη μου αλλά και την πεποίθηση πως το θερινό σινεμά αποτελεί ελληνική πατέντα. Λάθος μου! Το θερινό σινεμά μπορεί να μην το “δημιούργησαν” οι Έλληνες, σίγουρα όμως στη χώρα μας πλαισιώθηκε από μυρωδιές, αναμνήσεις, αγιόκλημα και γιασεμιά, λιόσπορους, τραπεζάκια, πλαστικές καρέκλες, άδεια οικόπεδα, ψησταριές, ερωτικά ραντεβού, γέλια, κρυφά φιλιά, αγκαλιές, καλοκαιρινές φεγγαράδες, ακόμη και τραγούδια! Γιατί στην Ελλάδα ότι αγαπάμε το τραγουδάμε!


Υπάρχει μια άποψη πως ο πρώτος θερινός με όνομα “Sun Pictures” άνοιξε τις πόρτες του στην Αυστραλία και συγκεκριμένα στο Μπρουμ το 1916. Μιας χώρας με μεγάλη παράδοση στον κινηματογράφο. Μετά η τάση αυτή ταξίδεψε μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες με την μορφή drive-in (το γνωρίσαμε μέσα από τις χολιγουντιανές ταινίες 60’s, 70’s,80’s). Το drive-in είναι μια μορφή υπαίθριου σινεμά στο οποίο οι θεατές παρακολουθούν την ταινία τους μέσα από το αυτοκίνητο τους!


Μια άλλη άποψη που υπάρχει είναι πως το 1896 ήρθε στη χώρα μας μαζί με τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό κόσμο. Ενώ το 1900 αρχίζουν οι πρώτες συστηματικές προβολές στα καφενεία της πλατείας Συντάγματος και κάπως έτσι καθιερώνουν το θερινό σινεμά στην Ελλάδα…
Το 1904 ανοίγει ο κινηματογράφος του Ζαππείου και το 1905 προστίθεται η “Δεξαμενή”. Ερχόμενο το 1907 φέρνει μαζί του τη “νέα μόδα”, όπως χαρακτηριστικά έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής (αυτή του θερινού σινεμά) και περίπου 30 θερινούς κινηματογράφους.


Τη δεκαετία των 60’s ζει την χρυσή εποχή του με αποτέλεσμα το 1970 στην Αθήνα να υπάρχουν 542 θερινά σινεμά.
Ακόμη και την περίοδο της κατοχής, η φωτεινή δέσμη της μηχανής προβολής δεν αποτελεί εμπόδιο και οι προβολές ξεκινούν ακόμα και εν μέσω αεροπορικών επιδρομών.
Το θερινό σινεμά αποτελούσε μία από τις ελάχιστες εξόδους του κόσμου τότε, ένα οικόπεδο που εύκολα στηνόταν η μάντρα, μια χτιστή οθόνη, η μηχανή προβολής λίγες καρέκλες και οι άνθρωποι ξέχναγαν όσα τους βάραιναν, αγκαλιασμένοι κάτω από τον έναστρο ουρανό παρακολουθώντας αγαπημένες ελληνικές ταινίες!


Και αν η τσέπη των πιτσιρικάδων της εποχής δεν άντεχε το εισιτήριο, χώνονταν κάτω από τα ταμεία για να περάσουν λαθραία. Ήταν τόσο συναρπαστικό το κατόρθωμα τους αλλά και ο κόσμος της μεγάλης οθόνης που όπως λένε κάποιοι ήταν “…σαν να πηγαίναμε στη Disneyland”!
Τα θερινά σινεμά άρρηκτα συνδεδεμένα με το καλοκαίρι και την Ελλάδα, δεν θα μπορούσαν να μην διαθέτουν προσωπικότητα,στιλ και φανατικό κοινό. Τα περιβάλει μια αγκαλιά νοσταλγικής διάθεσης, μια ιστορία γραμμένη με εικόνες Ελλάδας,γκαζόζες, λιόσπορους, πατατάκια αλλά και τα “ξενόφερτα” ποπ κορν.


Γενιές Ελλήνων μεγαλώνουν με εικόνες, γεύσεις και μυρωδιές, γλυκό βύσσινο, σπιτικό παγωτό και τυρόπιτα, χαλίκι κάτω από τα πόδια και πλαστική καρέκλα μπροστά από μια μεγάλη οθόνη. Και ναι αυτό θα πει καλοκαίρι στην Ελλάδα!

«Το καλοκαίρι θα ‘ρθει
Στη ταράτσα του Βοξ
η Μελίνα θα παίζει την Στέλλα.
Ραντεβού θα σου δίνω
στα σκαλιά του Εκράν,
να κοιτάμε τις νύχτες
τη Μανιάνι γκρο-πλαν
καρφωμένη με δέκα σαΐτες…»
…σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου

Τα θερινά σινεμά του Πειραιά γεμάτα αλμύρα, μπύρες πατατάκια και καλές ταινίες…

Cine Βοτσαλάκια Θερινός
Ο θερινός κινηματογράφος Cine Βοτσαλάκια, επρόκειτο να αποτελέσει πόλο έλξης τόσο για τους Πειραιώτες όσο και για τους επισκέπτες της πόλης.
Η μοναδική του θέα σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες του Πειραιά, την πλαζ Βοτσαλάκια, τον εντάσσει αυτόματα στους ωραιότερους θερινούς κινηματογράφους του λεκανοπεδίου. Σκοπός του, να χαρίσει στους επισκέπτες του ένα υπέροχο καλοκαίρι γεμάτο ταινίες!

Πλαζ Βοτσαλάκια (Δημοτικό Κολυμβητήριο Πειραιά)
Τηλ.: 2104227427

Cine Μελίνα Θερινός
Ο κινηματογράφος«Μελίνα» παρέχει ένα πρόγραμμα ποιοτικό σε χώρους ανακαινισμένους με τεχνικές προδιαγραφές τελευταίας τεχνολογίας και υπόσχεται να γεμίσει τις βραδιές σας με τον πιο ευχάριστο τρόπο, με ταινίες κυρίως Α προβολής, ενώ εστιάζει και στις μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες που καθήλωσαν στις οθόνες των κινηματογράφων όλου του κόσμου.

Σωκράτους 65, Δραπετσώνα
Τηλέφωνο: 21 0408 2530

Cine Μάρθα Καραγιάννη
Με νοσταλγική διάθεση και με μια ταυτότητα πιο ελληνική και πιο λαϊκή, θα τον βρείτε στην περιοχή της Ευγένειας.
Βύρωνος & Χηλής, Κερατσίνι,
τηλ. 2104317270

Cine Αλέκος Χρυσοστομίδης
Πρόκειται για έναν αμφιθεατρικό θερινό κινηματογράφο. Βρίσκεται εντός του Πάρκου Σελεπίτσαρι στην Αμφιάλη και διαθέτει 400 θέσεις για τους σινεφίλ. Με οικογενειακό χαρακτήρα, μας υποδέχεται μέσα από την προβολή ταινιών για τα παιδιά και την οικογένεια. Ο χώρος προσφέρει τη δυνατότητα στους γονείς να απολαύσουν την έξοδο τους πίνοντας έναν καφέ ή ένα ποτό.

Πάρκο Σελεπίτσαρι, Κερατσίνι
Τηλέφωνο: 21 0431 6943

Cine Παράδεισος
To Cine Παράδεισος, αποτελεί σήμα κατατεθέν στον τομέα του πολιτισμού και εξακολουθεί να συγκεντρώνει ένα πολυπληθές κοινό που αναζητά ποιοτική ψυχαγωγία. Το θερινό σινεμά βρίσκεται στην θρυλική ταράτσα (loft) του Cine Παράδεισος.

Ζάππα 4, Κορυδαλλός
Τηλέφωνο: 21 0496 0955