Της Δήμητρας Βγενά

Οι τάσεις διατροφής τα τελευταία χρόνια αποτελούν θέμα συζητήσεων στις παρέες, ομαδοποιούν ανθρώπους αλλά και τροφές. Μέχρι σήμερα το αυτί μας έχει εξοικειωθεί στους όρους vegetarian αλλά και vegan. Τι ξέρετε όμως για τους Pescatarian; Αποτελεί τη νέα διατροφική τάση που θέλει όσοι την ακολουθούν να είναι… ψαροφάγοι!
Πιο συγκεκριμένα, η λέξη Pescatarian έχει τη ρίζα της στην ιταλική λέξη “pesce” που σημαίνει ψάρι.


Οι Pescatarian λοιπόν, αν και δεν αναγνωρίζονται από διάφορες χορτοφαγικές οργανώσεις όπως είναι οι “The Vegeterian Society” ως γνήσιοι χορτοφάγοι, καταναλώνουν μόνο λαχανικά αλλά περιλαμβάνουν τα ψάρια και άλλα θαλασσινά στη διατροφή τους!

Και αν για τον υπόλοιπο πλανήτη, ο συγκεκριμένος όρος ή τάση αποτελεί κάτι “νέο διατροφικά”, στην Ελλάδα όλοι είμαστε… εν δυνάμη pescatarian!
Από τα αρχαία χρόνια, έρευνες και ευρήματα έχουν δείξει πως οι αρχαίοι Έλληνες ήταν καλοφαγάδες και δη… ψαροφαγάδες! Τα ψάρια στην αρχαιότητα αποτελούσαν τροφή των πλουσίων και μάλιστα θεωρήθηκε αντιδημοκρατική πράξη στην Κλασσική Αθήνα, η αγορά όλων των ψαριών από έναν πλούσιο πολίτη ο οποίος δεν άφησε τίποτα για τους υπόλοιπους. Κάποια ψάρια μάλιστα όπως το μπαρμπούνι ή το χέλι ήταν πολύ ακριβά και η τιμή τους έφτανε σε αστρονομικά ποσά για την εποχή.


Φτάνοντας και πάλι στο σήμερα δεν θα μπορούσαμε σε μια χώρα γεμάτη νησιά, που βρέχεται (σχεδόν) από παντού με θάλασσα και έχοντας έναν πλούσιο βυθό να μην συνεχίσουμε αυτή την παράδοση! Το ψάρι για τον Έλληνα αποτελεί “ρουτίνα” στο πιάτο του και ιδιαίτερα την περίοδο των διακοπών του. Το αναζητά, το βρίσκει, το γεύεται, το παινεύει, το “υμνεί” στις συζητήσεις του.


Έτσι, η ψαροφαγία αποτελεί κομμάτι μας, ενώ αν αποφασίσουμε να γίνουμε pescetarian με τη… βούλα, το σώμα μας θα πάψει να αναζητά κρέας από θηλαστικά και πουλερικά. Ο λόγος είναι ό,τι το κρέας των ζώων που βόσκουν στη γη είναι γεμάτο τοξίνες ,ουρικό οξύ και βακτήρια από κόπρανα. Αν αναρωτιέστε συγκεκριμένα τι τρώνε, οι pescetarians τρώνε στην πραγματικότητα ότι κολυμπάει και περπατάει μέσα στη θάλασσα . Αυτό σημαίνει πως τα ψάρια , τα θαλασσινά , δηλαδή τα μαλάκια και τα οστρακόδερμα, επιτρέπονται.

Μπορεί να μην ζούμε όλο το χρόνο σε κάποιο ελληνικό νησί, φέρνοντας το καΐκι του γείτονα, ή του ξαδέλφου μας κάθε μέρα φρέσκο ψάρι, μπορεί να μην το απολαμβάνουμε σε τραπεζάκια πάνω στο κύμα με το βλέμμα μας να χάνεται στο μπλε του Αιγαίου, όμως για όσους από εσάς αγαπάτε και σέβεστε το φρέσκο ψάρι, βάζουμε πλώρη για τους καλύτερους ψαροφαγικούς προορισμούς που αν δεν σας κάνουν pescatarian θα σας κάνουν σίγουρα μόνιμους πελάτες!

“Το Ψαροκόκκαλο της Άννας”


Βίκτωρος Ουγκώ 10 & Τσακάλωφ, Αμφιάλη, Κερατσίνι
Τ: 210-4323010 & 6981-885411,
FB: Ψαροκοκκαλο της Αννας Ψαροταβερνα
Instagram: psarokokkalo_tis_annas

“Το τσιπουράκι”


Ακτή Θεμιστοκλέους 228Β, Πειραϊκή
Τ: 21 1182 5431,
FB: Το Τσιπουράκι Πειραϊκή
Instagram: to_tsipouraki_peiraiki

“Starfish”


Ακτή Θεμιστοκλέους 302, Πειραϊκή
Τ: 6940701595
FB: Starfish Restaurant Piraeus
Instagram: starfishrestaurantpiraeus