Σε λίγες μέρες, δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να περιηγηθούν σε μια αρχαία γειτονιά της Αθήνας κάτω από το Μουσείο της Ακρόπολης.

Η ανεσκαμμένη έκταση με σπίτια, εργαστήρια, λουτρά και δρόμους μιας αρχαίας αθηναϊκής γειτονιάς που βρίσκεται κάτω από το Μουσείο της Ακρόπολης θα είναι επισκέψιμη στο κοινό από 21 Ιουνίου, με την ευκαιρία των 10 χρόνων λειτουργίας του Μουσείου Ακρόπολης.   Την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019 θα γίνουν τα επίσημα θυρανοίξια της ανασκαφής όπως ανακοίνωσε ο  Πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής. «Ουσιαστικά θα ανοίξει ένας νέος όροφος του μουσείου, ο οποίος θα δίνει πληροφορίες για την καθημερινή ζωή των αρχαίων Αθηναίων στη σκιά της Ακρόπολης», επισήμανε ο καθηγητής.

Πρόκειται για ανεσκαμμένη έκταση 4.000 τ.μ. με σπίτια, εργαστήρια, λουτρά και δρόμους μιας αρχαίας αθηναϊκής γειτονιάς με διάρκεια ζωής από τα κλασικά ως τα βυζαντινά χρόνια. Ειδικές πινακίδες θα πληροφορούν για τα σημαντικότερα από τα κτίρια των οποίων τα κατάλοιπα σώζονται, ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να βλέπουν πανοραμικά το μεγαλύτερο μέρος του εντυπωσιακού αρχιτεκτονικού παλίμψηστου της ανασκαφής ακολουθώντας μια διαδρομή σχήματος Π, περπατώντας όχι πάνω στα αρχαία, αλλά σε έναν μεταλλικό διάδρομο με κιγκλίδωμα.

Σε περίπου έναν χρόνο από τώρα θα τοποθετηθεί και η μεγάλη προθήκη μήκους περίπου 36 μ., όπου θα εκτίθενται περισσότερα από 1.000 κινητά ευρήματα, τα οποία θα διακρίνονται σε θεματικές κατηγορίες. Επιπλέον, θα υπάρξει ένας εκθεσιακός χώρος με γλυπτά και ψηφιδωτά, καθώς και άλλα σημαντικά εκθέματα. «Η καινοτομία είναι ότι εμείς αντιλαμβανόμαστε την ανασκαφή ως ένα έκθεμα και ως ένα όροφο του μουσείου. Έχει δηλαδή ενταχθεί στην αρχιτεκτονική του μουσείου», τόνισε ο κ. Παντερμαλής.   Την αποκάλυψη αυτής της ξεχωριστής νέας «έκθεσης» είχε προαναγγείλει ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής λέγοντας «Το νέο κομμάτι του μουσείου που θα γιορτάσουμε είναι το άνοιγμα της ανασκαφής, μετά από δέκα χρόνια και από πολλές περιπέτειες».


«Δεν έχουμε μια ανασκαφή την οποία στεγάσαμε. Έχουμε ενσωματώσει μια ανασκαφή στην αρχιτεκτονική του μουσείου ως έκθεμα. Είναι μια ολίγον ασυνήθιστη αντίληψη, η οποία όμως δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά ήταν αναγκαίο να γίνει για να μπορεί η ανασκαφή να δεθεί με το Μουσείο Ακρόπολης», είχε πει ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης.   «Η αντίληψή μας ήταν να μη δημιουργηθεί μέσα στην ανασκαφή ένας παραδοσιακός εκθεσιακός χώρος, αλλά ένας ανοιχτός εκθεσιακός χώρος, ο οποίος να είναι συμβατός με την ανασκαφή και να επιτρέπει στον επισκέπτη να κάνει αυτή την εναλλαγή».   Αυτή είναι μόλις μια από τις εκπλήξεις που περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις για τα 10 χρόνια του Μουσείου.