Τα προβιοτικά ωφελούν με πολλούς τρόπους την υγεία μας. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και η ανακούφιση από φουσκώματα. Ποιες τροφές –πλούσιες σε προβιοτικά– να επιλέξουμε λοιπόν για να μειώσουμε την αίσθηση του πρηξίματος;

Τον τελευταίο καιρό ακούμε όλο και πιο συχνά για τη σημασία που έχουν οι τροφές με προβιοτικά στη διατροφή μας. Τι πραγματικά γνωρίζουμε γι’ αυτά; Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, οι οποίοι αποικίζουν το έντερο και μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία μας, μεταξύ των άλλων και η ανακούφιση από φουσκώματα. Τα πιο γνωστά στελέχη προβιοτικών είναι οι λακτοβάκιλλοι, τα μπιφιντοβακτήρια και κάποια στελέχη ζυμομυκήτων.

Η κατανάλωση προβιοτικών έχει φανεί ότι βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, μειώνει τους δείκτες φλεγμονής, βελτιώνει τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας και της νόσου του Crohn, βοηθά στη θεραπεία της διάρροιας, μειώνει τη δυσκοιλιότητα και αυξάνει την απορρόφηση ορισμένων ιχνοστοιχείων από τον οργανισμό. Παράλληλα, βοηθάει στην πέψη της τροφής, στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και κατ’ επέκταση μειώνει την αίσθηση φουσκώματος ή πρηξίματος. Οι τροφές που περιέχουν προβιοτικά είναι συνήθως αυτές οι οποίες έχουν υποστεί κάποια ζύμωση. Παρακάτω αναφέρονται οι πηγές αυτών των ωφέλιμων μικροοργανισμών.

Ποιες τροφές με προβιοτικά να επιλέξεις αν ταλαιπωρείσαι από φουσκώματα

Γιαούρτι

Είναι πλούσιο σε προβιοτικά, καθώς παράγεται από τη ζύμωση του γάλακτος με οξυγαλακτικά βακτήρια. Υψηλότερη περιεκτiκότητα σε προβιοτικά έχουν τα πρόβεια και κατσικίσια γιαούρτια που καταναλώνονται με την πέτσα.

Κεφίρ

Αποτελεί καλύτερη πηγή προβιοτικών ακόμα και από το γιαούρτι. Οι μικροοργανισμοί που περιέχει μπορούν να βελτιώσουν την πέψη και να ενισχύσουν τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Ανακαλύψτε εδώ συνταγές για 3 super smoothies με κεφίρ.

Ξινόγαλα

Περιέχει αρκετά προβιοτικά. Η κατανάλωσή του μπορεί να βοηθήσει τη λειτουργία του εντέρου.

Τυρί

Δεν περιέχουν όλα τα τυριά προβιοτικά. Ωστόσο, προβιοτικά περιέχονται σε μαλακά τυριά που έχουν υποστεί ζύμωση.

Τουρσί

Προκειμένου να γίνουν τα λαχανικά τουρσί τοποθετούνται είτε σε άλμη είτε σε ξίδι. Μέσω αυτής της διαδικασίας αναπτύσσονται ωφέλιμοι μικροοργανισμοί. Το ξινολάχανο, οι πίκλες και τα λαχανικά τουρσί περιέχουν αρκετά προβιοτικά, που είναι ωφέλιμα για την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Ελιές

Αποτελούν καλή πηγή προβιοτικών, ενώ ταυτόχρονα περιέχουν και καλά λιπαρά.

Miso

Προέρχεται από φασόλια σόγιας και είναι ένα προϊόν που έχει υποστεί ζύμωση. Η διαδικασία παρασκευής του έχει σαν αποτέλεσμα να περιέχει αρκετά προβιοτικά. Δοκίμασε να φτιάξεις την ιαπωνική σούπα miso.

Τσάι kombucha

Είναι πλούσιο σε προβιοτικά και έχει υψηλή αντιοξειδωτική δράση. Δες εδώ πώς μπορείς να απολαύσεις την kombucha στην καθημερινότητά σου.

Σε μια ισορροπημένη διατροφή η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε προβιοτικά μπορεί να βοηθήσει την πέψη και να μειώσει την αίσθηση πρηξίματος ή φουσκώματος.