Έφτασε αυτή η περίοδος του χρόνου που οι φανατικοί και μη βάζουν όλη τους τη φαντασία για να δημιουργήσουν την πιο έξυπνη στολή-κολοκύθα και το πιο έξυπνο μακιγιάζ για να κυκλοφορούν έξω και να ρωτούν “Trick or Treat;” Ναι καλά καταλάβατε, έφτασε το Halloween που εορτάζεται κάθε χρόνο επίσημα στις 31 Οκτωβρίου, αλλά τα happenings και οι μεταμφιέσεις ξεκινούν τουλάχιστον 3 μέρες πριν.

Η αλήθεια είναι πως δεν είμαι ιδιαίτερα φαν αυτής της γιορτής, επειδή όμως οι φίλοι κάθε χρόνο τέτοιες μέρες θέλουν να με βάψουν και να με ντύσουν κολοκύθα, έκατσα κι έψαξα περί τίνος πρόκειται, ώστε να γνωρίζω κι εγώ τι εστί Halloween βρε αδερφέ.

To Halloween λοιπόν, είναι μία εορτή, που μοιάζει με τις Απόκριες (όταν τα λέω εγώ με λένε υπερβολική), έχει όμως μυστικιστικό – spooky χαρακτήρα και εορτάζεται κάθε χρόνο το βράδυ της 31 Οκτωβρίου. Η λέξη Halloween είναι μια σύντμηση του All Hallows’ Evening κι έχει τις ρίζες του στην αρχαία κελτική γιορτή γνωστή ως Samhain. Το Samhain ήταν η χρονική περίοδος που χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους παγανιστές για να προβούν σε απολογισμό των προμηθειών και να προετοιμαστούν για το χειμώνα. Παράλληλα, η μεταβατική περίοδος από το φθινόπωρο προς τον χειμώνα θεωρείτο ως μια είδους γέφυρα μεταξύ των ζωντανών και των νεκρών. Πλέον το Halloween, γιορτάζεται από πολύ κόσμο σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, περιοχές που δεν έχουν καν κέλτικη παράδοση. Οι άνθρωποι συγκεντρώνονται, τρώνε και πίνουν φορώντας κοστούμια, θεωρώντας πως έτσι, θα είναι πιο ασφαλής από τα πνεύματα.

Το ήξερες αυτό;

1. Το Halloween είναι η δεύτερη εμπορικότερη γιορτή στην Αμερική.
2. Το ένα τέταρτο όλων των γλυκών που πωλούνται ετησίως στις Η.Π.Α έχει αγοραστεί αποκλειστικά για το Halloween.
3. Οι άνθρωποι ντύνονται με τρομακτικές στολές.
4. Το έθιμο της κολοκύθας προήλθε από παλιούς Ιρλανδικούς μύθους σύμφωνα με τους οποίους ένας αγρότης, ο Τζακ κατάφερε να ξεγελάσει και να παγιδεύσει τον διάβολο με ένα σταυρό. Η προϋπόθεση για να απελευθερώσει ο Τζακ τον διάβολο ήταν να μην πάει ποτέ στην κόλαση. Έτσι λοιπόν ο Τζακ φτιάχνει κολοκύθες και πηγαίνει σε διάφορα μέρη της γης ώστε να αναπαυθεί.
5. Ορισμένα παιχνίδια που παραδοσιακά παίζονται στο Halloween έχουν μορφές μαντείας. Για να δουν ποιος θα είναι ο μελλοντικός σύζυγος κάποιου πρέπει να χαράξουν ένα μήλο και, στη συνέχεια, να πετάξουν τη φλούδα πάνω από τον ώμο του.
6. Οι άνθρωποι ντύνονται με τρομακτικές στολές με σκοπό να φοβίσουν και να διώξουν τα πνεύματα των νεκρών, των οποίων οι ψυχές ψάχνουν να βρουν ένα σώμα να μπουν κερδίζοντας έτσι την αθανασία.
7. Είναι γεγονός πως στην Αμερική την ημέρα του Halloween κάποια καταφύγια ζώων δεν άφηναν τις μαύρες γάτες να κυκλοφορούν καθώς είχαν το φόβο πως οι γάτες αυτές θα θυσιαστούν. Αυτό το είδος της απαγόρευσης έχει αρχίσει να φθίνει.